Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.3°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.8°C14.6°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
16.0°C16.0°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C19.1°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.6°C15.7°C
2 BF 69%
Δωρεά αρχείων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δωρεά αρχείων

Η «Δωρεά Ιδιωτικής Συλλογής Ηρώς Νικοπούλου και Γιάννη Πατίλη» προς το Πανεπιστήμιο Πατρών συνιστά ένα πολύ σημαντικό απόκτημα. Η δωρεά περιλαμβάνει πέντε αρχεία με μοναδικό υλικό, περ. 15.000 τόμους (πλήρεις σειρές λογοτεχνικών περιοδικών και βιβλίων για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες) και εικαστικά έργα. Πρέπει να σημειωθεί ότι η δωρεά έγινε μετά από αίτημα του «Εργαστηρίου Νεοελληνικής Φιλολογίας: Αρχειακά τεκμήρια - Τύπος» [ΕΑΤΤ] του Τμήματος Φιλολογίας (http://eatt.philology.upatras.gr/), καθώς στόχος του ΕΑΤΤ είναι η απόκτηση επιλεγμένων αρχείων τα οποία θα αποτελέσουν ερευνητικό πεδίο των μεταπτυχιακών φοιτητών του και αντικείμενο συνεργειών με άλλους ερευνητικούς φορείς.

Ο Πατίλης είναι γνωστός για την αφοσίωσή του στον Μικρό Τύπο. Η εξαιρετικά ενημερωμένη βιβλιοθήκη του θα προστεθεί στη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών [ΒΚΠ]. Πέρα από εξαντλημένες εκδόσεις, πρόκειται και για πλήρεις σειρές λογοτεχνικών περιοδικών, οι οποίες δεν υπάρχουν στη ΒΚΠ, πράγμα εύλογο εφόσον οι Ανθρωπιστικές Επιστήμες έχουν πρόσφατη ιστορία στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Το αρχείο του εμβληματικού περιοδικού που ο Πατίλης εξέδιδε για 26 χρόνια (1986-2012) συνιστά από μόνο του ανεκτίμητο υλικό, καθώς θα τροφοδοτήσει μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών, με πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες. Αλλά και το αρχείο της διαδικτυακής λογοτεχνικής επιθεώρησης Πλανόδιον - Ιστορίες Μπονζάι (2010-2016), το οποίο συνιστά μοναδικό εγχείρημα στον ελληνικό χώρο και πρωτοποριακή σύλληψη γενικότερα, έχει εξαιρετικό ερευνητικό ενδιαφέρον. Τα προσωπικά αρχεία των πολυτάλαντων δωρητών αντικατοπτρίζουν την ιδιαίτερα σύνθετη ταυτότητά τους και παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους μελετητές της λογοτεχνίας και της ιστορίας των ιδεών. Το αρχείο του ποιητή και κριτικού θεάτρου Νάσου Νικόπουλου ενδιαφέρει όχι μόνον για τους φιλολόγους, αλλά και τους θεατρολόγους και προσφέρεται για συνέργειες με το όμορο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών. Μέρος του πολύτιμου αρχειακού υλικού του Παναγιώτη Νικόπουλου, τα Ημερολόγιά του, εκδόθηκαν πρόσφατα από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης με τον τίτλο Ημερολόγιο πολέμου (1940-1941) & Ημερολόγιο αιχμαλωσίας (1944-1945). Το υπόλοιπο υλικό είναι διαθέσιμο προς μελέτη από τους ιστορικούς αυτής της εποχής.

Τα μοναδικά αυτά αρχεία, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι ψηφιοποιημένο χάρη στη συστηματικότητα και την αρχειακή συνείδηση του Γιάννη Πατίλη, αποτελούν πολύ σημαντικό απόκτημα για το Εργαστήριο Αρχειακών Τεκμηρίων και Τύπου (ΕΑΤΤ) και περιμένουν τους μελετητές τους. Η δωρεά περιλαμβάνει και έργα της εξαιρετικής ζωγράφου Ηρώς Νικοπούλου (www.ironikopoulou.gr), τα οποία θα αναβαθμίσουν αισθητικά τους χώρους της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης.

Το ΕΑΤΤ έχει ήδη ξεκινήσει την ερευνητική του δραστηριότητα για το συγκεκριμένο αρχειακό υλικό, με συμμετοχές σε συνέδρια, ερευνητικά προγράμματα και μεταπτυχιακές εργασίες. Και είναι ανοικτό σε προτάσεις συνεργασίας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΩΣΤΙΟΥ

Διευθύντρια του ΕΑΤΤ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL