Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Σωματείο εργαζομένων στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης / Απογοητευτικά θυρανοίξια λόγω έλλειψης προσωπικού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σωματείο εργαζομένων στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης / Απογοητευτικά θυρανοίξια λόγω έλλειψης προσωπικού

«Φοβόμαστε ότι αυτό που θα δει ο κόσμος κατά το άνοιγμα του μουσείου, θα είναι απογοητευτικό και θα το απορρίψει από τις υπηρεσίες που θα παρέχονται» δήλωναν τα μέλη του σωματείου εργαζομένων στο ΕΜΣΤ κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου όπου έκαναν γνωστά τα προβλήματα που προκύπτουν κυρίως από την υποστελέχωση και την έλλειψη προσωπικού.

Κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα όπως εξηγούσαν ότι το μουσείο δεν θα είναι ανάλογο των προσδοκιών που έχει δημιουργήσει.

«Είμαστε αρκετά ανήσυχοι σε σχέση με τα έντονα προβλήματα που υπάρχουν μπροστά μας κατά τη δοκιμαστική περίοδο, αλλά και με τα χρόνια συσσωρευμένα προβλήματα που αν δεν επιλυθούν, θα υπονομεύσουν τη συνολική και κανονική λειτουργία του μουσείου» υπογράμμισε ο πρόεδρος του σωματείου Κώστας Σβόλης, επιμένοντας στην ανάγκη αύξησης του προσωπικού. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, οι εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 52 άτομα με σύμβαση αορίστου χρόνου και 8 με ορισμένου χρόνου, που καλύπτουν το 68% των οργανικών θέσεων που προβλέπει ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας. Για την εύρυθμη λειτουργία του μουσείου απαιτούνται 154 θέσεις εργασίας.

Όπως εξήγησε, το υπουργείο Πολιτισμού πρότεινε από την πλευρά του κάποιες λύσεις ενόψει της δοκιμαστικής λειτουργίας που έχουν να κάνουν με εταιρείες κυρίως στο θέμα της φύλαξης, κάτι αρκετά επισφαλές όπως το χαρακτήρισε, καθώς το πρόβλημα θα παραμένει και πέραν της ολοκλήρωσης της δοκιμαστικής περιόδου.

Παντού κενά

Έγινε ιδιαίτερη αναφορά σε κενά που εντοπίζονται κυρίως σε εργαζόμενους στην υποδοχή, τα εκδοτήρια, το πωλητήριο και την καθαριότητα που λειτουργούν με οριακό προσωπικό.

Τονίστηκε η δυσκολία που δημιουργεί η απουσία διεύθυνσης εδώ και 14 μήνες και το άνοιγμα του μουσείου με έναν μεταβατικό διευθυντή που «στην πραγματικότητα είναι άνοιγμα χωρίς διευθυντή».

Προβλήματα όπως ειπώθηκε απορρέουν και από τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας που δεν προβλέπει την ύπαρξη υπηρεσιακού συμβουλίου. Ο Κ. Σβόλης δεν παρέλειψε επίσης να κάνει λόγο για την προσπάθεια της διασφάλισης του δημόσιου χαρακτήρα του μουσείου, από πλευράς εργαζομένων και την ανάγκη υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Αναφέρθηκε ακόμη στη δυσκολία επικοινωνίας που υπήρξε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, καθώς είχε ζητηθεί συνάντηση από τον Οκτώβριο, η οποία έγινε πρώτη φορά το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης.

“Σκιώδης διεύθυνση”

Μέλος του σωματείου η Ελένη Καλαμπόκα επέμεινε στην πολιτική διάσταση της σκιώδους όπως τη χαρακτήρισε διεύθυνσης που «δεν έχει καμία ισχύ», εξέφρασε την ανησυχία της για τις ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης του μουσείου το οποίο υπογράμμισε πως έχει προοπτική να δουλέψει. Αλλά και το ότι κανείς δεν έβαλε στο πλάνο του όλα αυτά που έχουν γνωστοποιήσει οι εργαζόμενοι, κατά καιρούς για τις ελλείψεις. Έθιξε ακόμη τις εργασιακές σχέσεις με πεντάμηνες και οκτάμηνες συμβάσεις νέων.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου έγινε γνωστό πως το άνοιγμα του μουσείου δεν έλαβε υπόψιν κανένα χρονοδιάγραμμα, με αποτέλεσμα έναν αγώνα δρόμου των εργαζομένων για να καλυφθούν οι ανάγκες έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα για τις 28 Φεβρουαρίου όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, ημερομηνία που μετατέθηκε πέντε ημέρες νωρίτερα. «Η ημερομηνία τέθηκε de facto χωρίς αιτιολόγηση και χρονοδιάγραμμα και γι’ αυτό υπάρχουν αυτά τα προβλήματα. Αν πρώτα μας ρωτούσαν, θα ζητούσαμε αρχικά την επαρκή στελέχωση του μουσείου και στη συνέχεια θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε πιο ενεργά και να παραδώσουμε ένα μουσείο στο κοινό, πιο ολοκληρωμένο και πιο πλήρες».

Ο γενικός γραμματέας του ενιαίου συλλόγου υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής Στάθης Γκότσης, που παραβρέθηκε και εξέφρασε τη στήριξή του, σημείωσε ότι «τα μουσεία είναι οι άνθρωποί τους». Αναφέρθηκε στο Βυζαντινό όπου εργάζεται, κατά το ήμισυ κλειστό λόγω έλλειψης φυλακτικού προσωπικού, όπως συμβαίνει και στο Εθνικό Αρχαιολογικό. «Χωρίς φυλακτικό προσωπικό μουσείο δεν υπάρχει, εκτός αν μπούμε στη λογική ότι όλα σιγά - σιγά θα περάσουν σε ιδιωτικούς φορείς διαχείρισης». Αναφέρθηκε στο Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” «που εκτελεί μελέτες για τη λεγόμενη αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού και οδεύει και αυτό προς μετατροπή του καθεστώτος του από δημόσια υπηρεσία σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου καταρχάς, που στην πορεία και στο βάθος της πολιτικής σκέψης των εμπνευστών αυτού του σχεδίου, είναι να τα δούμε και ιδιωτικού δικαίου κάποτε» κατέληξε.

Μάνια Ζούση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL