Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
ΠΟΛΥ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ / Μισές δουλειές;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΟΛΥ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ / Μισές δουλειές;

Του Πάνου Σκουρολιάκου*

Καλό είναι στον δημόσιο τουλάχιστον βίο, να μην γίνονται μισές δουλειές. Αναφέρομαι στο θέμα της δημιουργίας του οργανισμού διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων των Ελλήνων δημιουργών. Συνθετών και στιχουργών. Μετά τον νόμο για τα πνευματικά δικαιώματα που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τον τερματισμό λειτουργίας της μονοπωλιακού χαρακτήρα ιδιωτικής εταιρείας που δέσποζε στον χώρο, της ΑΕΠΙ δηλαδή, οι δημιουργοί έμειναν ακάλυπτοι. Μονόδρομος ήταν η δημιουργία ενός δικού τους φορέα. Έως ότου όμως υλοποιείτο το εγχείρημα αυτό, θα έμεναν χωρίς εισπράξεις από τη δημόσια εκτέλεση της πνευματικής τους περιουσίας.

Τότε λοιπόν, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε την Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης (ΕΥΕΔ), με αποστολή, να λειτουργήσει σαν εισπρακτικός φορέας και να αποδώσει τα δικαιώματα έως ότου δημιουργηθεί ο φορέας των δημιουργών. Αυτή η εταιρεία λοιπόν, έκανε 11 εκατομμύρια ευρώ τζίρο, απέδωσε στο Δημόσιο υπό μορφήν φόρου 2,5 εκατομμύρια και έκανε ήδη δύο διανομές, ενώ αναμένεται και μία Τρίτη.

Εν τω μεταξύ ταχέως οργανώθηκε και ο εισπρακτικός φορέας των δημιουργών, η Εταιρεία Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ). Και να που εμφανίσθηκαν ιδιώτες με πρόθεση να εκπροσωπήσουν κάποιους δημιουργούς, οργανώνοντας νέες ΑΕΠΙ. Ο χρόνος δούλευε σε βάρος των δημιουργών και της ΕΔΕΜ.

Είναι γνωστός ο αγώνας των Ελλήνων δημιουργών για να αποσπάσουν την πολυπόθητη υπογραφή της υπουργού Πολιτισμού που θα επέτρεπε στην ΕΔΕΜ να λειτουργήσει νόμιμα. Προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στους δημιουργούς πως η αδειοδότιση του φορέα τους, είναι στις άμεσες προτεραιότητες του. Δυστυχώς όμως οι μήνες περνούσαν και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν εξαιρετικά απρόθυμη να προχωρήσει σε όσα υποσχέθηκε στην αντιπροσωπεία που επισκέφτηκε τον αρχηγό της. Αντί αυτού, είδαν τα πρόσωπα τους σε προεκλογικό σποτ της Ν.Δ. Οι δημιουργοί έκαναν υπομονή. Δυστυχώς ούτε αυτό εκτιμήθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Έως ότου μετά από επτά μήνες οι Έλληνες δημιουργοί μίλησαν. Έκαναν συνέντευξη τύπου, οργάνωσαν διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο, είδαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συναντήθηκαν με τον Αλέξη Τσίπρα που τους δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση του.

Το ΥΠΠΟ κωλυσιεργούσε. Ροκάνιζε τον χρόνο. Ζήτησε από τους δημιουργούς έκθεση βιωσιμότητας της ΕΔΕΜ, διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα. Ο νόμος ζητάει τέτοιες εκθέσεις όταν πρόκειται για ενδιαφερομένους που εκπροσωπούν ένα ασαφές ή ισχνό ρεπερτόριο. Ξεκάθαρα δηλώνεται στον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ πως δεν υπάρχει πρόβλημα όταν «Προδήλως» προκύπτει σημαντικό ρεπερτόριο. Και το ρεπερτόριο όλων των Ελλήνων καλλιτεχνών που συμπράττουν στην ΕΔΕΜ, μαζί με το μισό ξένο ρεπερτόριο, «Προδήλως» φανερώνει επάρκεια! Παρ’ όλα αυτά η υπουργός επέμενε. Ο γράφων κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για το θέμα της αδειοδότησης. Και η ημερομηνία της απάντησης της υπουργού στην ερώτηση, συνέπεσε με την κατάθεση στο υπουργείο της έκθεσης βιωσιμότητας της ΕΔΕΜ! Μετά από όλα αυτά το υπουργείο υπέγραψε, ολοκληρώνοντας την μισή δουλειά.

Η άλλη μισή, αφορά ένα ταμειακό απόθεμα 2.700.000 ευρώ που βρίσκεται στα ταμεία της ΕΥΕΔ και που πρέπει να περάσει στα ταμεία της ΕΔΕΜ, με βάση την απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΕΥΕΔ, τον Νοέμβριο του 2019. Έτσι λοιπόν η ΕΥΕΔ ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής της και η χρήση της περνά στην ΕΔΕΜ, τονώνοντας με το πιο πάνω απόθεμα το έργο της και παρέχοντας ασφάλεια στους δημιουργούς.

Τι πρέπει να γίνει τώρα; Χρειάζεται η αποτίμηση της περιουσίας της ΕΥΕΔ, εφ όσον υπάρχει απόφαση της γενικής συνέλευσης, και μια κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Πολιτισμού και οικονομικών για τη μεταβίβαση.

Στην απάντηση της κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης μου, η υπουργός ανέφερε πως ξεκίνησε έλεγχος των οικονομικών στοιχείων. Ζήτησα οι όποιες διαδικασίες να επισπευσθούν, και τα όποια πορίσματα να μην αραχνιάσουν στα συρτάρια του ΥΠΠΟ.

Η καθημερινότητα σε οικονομικές ανάγκες είναι σκληρή. Οι δικαιούχοι δημιουργοί αλλά και οι κληρονόμοι καλλιτεχνών που έχουν φύγει από τη ζωή και ως μόνη περιουσία και πόρο έχουν αυτά τα δικαιώματα δεν μπορούν να περιμένουν. Οι επτά μήνες που περιμένουν ήδη, είναι πολλοί. Πάρα πολλοί.

Κάνουμε έκκληση στην κυβέρνηση και την υπουργό: Αρκετά καθυστερήσατε, αρκετά εμπόδια συσσωρεύσατε έως τώρα. Προχωρήστε επί τέλους και αφήστε τους Έλληνες δημιουργούς των μουσικών έργων να διαχειρισθούν μόνοι τους την πνευματική τους δημιουργία!

Τώρα πρέπει να γίνει η άλλη μισή δουλειά.
 

* Ο Πάνος Σκουρολιάκος είναι βουλευτής ανατολικής Αττικής και τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL