Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.6°C25.8°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.8°C24.9°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.6°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.0°C
2 BF 38%
Συνέδριο του Ιδρύματος της Βουλής, 20-21 Φεβρουαρίου / Η αξία της Δημοκρατίας μέσα από τον κοινοβουλευτισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνέδριο του Ιδρύματος της Βουλής, 20-21 Φεβρουαρίου / Η αξία της Δημοκρατίας μέσα από τον κοινοβουλευτισμό

Η ιστορία και η δυναμική πορεία του ελληνικού κοινοβουλευτισμού θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο συνέδριο "Ελληνικός κοινοβουλευτισμός: αφετηρίες, εξέλιξη, προοπτικές" που διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής την Πέμπτη 20 και την Παρασκευή 21 του μηνός, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης, με επιδίωξη να εμπλουτίσει με νέα στοιχεία τον διεπιστημονικό διάλογο, συμβάλλοντας στην ανάδειξη της αξίας της δημοκρατίας, των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών, του αντιπροσωπευτικού συστήματος και της κουλτούρας της συμμετοχής.

Καταφεύγοντας σε νέα ερμηνευτικά σχήματα και σύγχρονα μεθοδολογικά εργαλεία το συνέδριο θα επιχειρήσει να αναδείξει τη διαμόρφωση και την εξέλιξη του ελληνικού κοινοβουλευτισμού, μια διαδρομή δηλαδή που χαρακτηρίζεται από συνέχειες, ασυνέχειες, τομές, ρήγματα και ανατροπές, όπως έχει δείξει η διεπιστημονική παραγωγή έργων και ερευνών τα τελευταία χρόνια.

"Η βούλησή μας να κάνουμε ένα τέτοιο συνέδριο" λέει χαρακτηριστικά η ιστορικός Νίκη Μαρωνίτη, γ. γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου "αντλεί αφενός από την πλούσια και διεπιστημονική πρόσφατη βιβλιογραφική σοδειά με έμφαση στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, το κράτος τη δημοκρατική κουλτούρα, τη σημασία της αντιπροσώπευσης, αφετέρου από τα ερεθίσματα που προσφέρουν εναλλακτικά ερμηνευτικά σχήματα από τον χώρο της Ιστορίας και της κοινωνικής ανθρωπολογίας με άξονα την κατανόηση της ελληνικής ιστορικής διαδρομής εντός του ευρύτερου ευρωπαϊκού, διεθνούς παραδείγματος. Μας ενδιαφέρει δηλαδή να συμβάλλουμε σε μια σύγχρονη πολιτική ιστορία και στη διαμόρφωση μιας δημοκρατικής κουλτούρας του σήμερα".

Υπ' αυτό το πρίσμα, στο συνέδριο θα συζητηθούν μεταξύ άλλων η σχετικά πρώιμη εισαγωγή του κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα, η λειτουργία των εκλογών, η καθιέρωση της αρχής της δεδηλωμένης, η αντιπροσώπευση των επιμέρους κοινωνικών δυνάμεων και πολιτικών τάσεων, τα μεγάλα γεωπολιτικά ζητήματα και ο αντίκτυπος των οικονομικών κρίσεων στην εθνική πολιτική ζωή, η εξέλιξη του συνταγματικού δικαίου, ο ρόλος των κομμάτων και των χαρισματικών ηγετών, οι πελατειακές σχέσεις, οι παρεμβάσεις του στέμματος και το πολιτειακό ζήτημα, τα στρατιωτικά κινήματα, οι δικτατορικές εκτροπές και τα αντικοινοβουλευτικά ρεύματα, όπως και η αυξανόμενη βαρύτητα της κοινής γνώμης και η έμφυλη διάσταση της αντιπροσώπευσης.

Ένας ακόμη κρίκος

Το συγκεκριμένο αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στον κύκλο συνεδρίων του Ιδρύματος με άξονα τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό στο πλαίσιο του οποίου έχουν προηγηθεί, αυτά για την "Ενημέρωση και Δημοκρατία", την "Τέχνη και Δημοκρατία" και την "Κοινωνική και Πολιτική εκπροσώπηση".

Συνδέεται δε με τη σειρά άλλων δράσεων, του πάντα δραστήριου Ιδρύματος, που εντάσσονται στην ίδια θεματική όπως η έκθεση "Βουλή των Ελλήνων. Οι σταθμοί μιας διαδρομής σχεδόν διακοσίων ετών" που συνεχίζεται στον εκθεσιακό χώρο στη συμβολή της Βασιλίσσης Σοφίας 11 με την οδό Σέκερη, αλλά και τη σειρά εκδόσεων και ειδικά πολιτικών βιογραφιών που εκπονούνται όπως και με το πρόγραμμα "Ιστορικό Λεξικό των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων" που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Στην Επιστημονική Επιτροπή του συνεδρίου, εκτός από τη Νίκη Μαρωνίτη, συμμετέχουν επίσης οι Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Χρήστος Λυριντζής, Ηλίας Νικολακόπουλος, Τάσος Σακελλαρόπουλος και Ευάνθης Χατζηβασιλείου.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL