Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.9°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C18.3°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.8°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.3°C16.9°C
3 BF 51%
Τον καρατόμησαν γιατί δεν συμφώνησε με την απόσπαση των αρχαιοτήτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τον καρατόμησαν γιατί δεν συμφώνησε με την απόσπαση των αρχαιοτήτων

Με συνοπτικές διαδικασίες, ενδεικτικές του τρόπου που πολιτεύεται η κυβέρνηση αλλά και της "αποτελεσματικότητας" του επιτελικού κράτους, η υπουργός Πολιτισμού καρατόμησε χθες πρωί - πρωί τον Γιώργο Σκιαδαρέση από τη θέση του αναπληρωτή προϊσταμένου Εφορείας Πόλης Θεσσαλονίκης.

Η εξέλιξη αυτή εν πολλοίς θεωρείτο αναμενόμενη, δεδομένης της στάσης του αν. προϊσταμένου στο θέμα των αρχαιοτήτων του μετρό Θεσσαλονίκης. Στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, τον περασμένο Δεκέμβριο, για την απόσπαση των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου η Εφορεία Πόλης Θεσσαλονίκης διά του Γιώργου Σκιαδαρέση εισηγήθηκε υπέρ της in situ παραμονής του σπουδαίου αρχιτεκτονικού συνόλου. Μάλλον η υπουργός Πολιτισμού δεν μπόρεσε να δεχτεί την "ανταρσία" και με μια εκδικητική, όπως χαρακτηρίζεται, απόφαση έσπευσε να απομακρύνει τον αναπληρωτή προϊστάμενο από τη θέση του.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στον σταθμό Βενιζέλου, το προηγούμενο διάστημα η Αττικό Μετρό ζήτησε άδεια προκειμένου να ξεκινήσουν εργασίες αποχωμάτωσης των αρχαιοτήτων. Ο αν. προϊστάμενος ζήτησε τη μεθοδολογία που θα ακολουθήσει η εταιρεία και συμφωνήθηκε η έναρξη των εργασιών με τη συνεχή παρακολούθηση του προσωπικού της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης. Αυτή η διαδικασία δεν σχετίζεται με την απομάκρυνση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό. Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες μας, η Υπουργική Απόφαση μετά τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων δεν έχει ακόμα υπογραφεί.

Στη θέση του αναπληρωτή προϊσταμένου της Εφορείας Πόλης Θεσσαλονίκης μετά την απομάκρυνση του Γιώργου Σκιαδαρέση επανέρχεται ο Γιάννης Κανονίδης, ο οποίος παραμένει και προϊστάμενος της Εφορείας Χαλκιδικής και Αγίου Όρους.

Ο αρχαιολόγος Γιώργος Σκιαδαρέσης τοποθετήθηκε αναπληρωτής προϊστάμενος της Εφορείας Πόλης Θεσσαλονίκης τον Ιούλιο του 2018, όταν η τότε προϊσταμένη Τζένη Βελένη έγινε γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού.

Κ. Στρατής: Αυταρχισμός, φίμωση της διαφορετικής άποψης

Η αποπομπή του Γιώργου Σκιαδαρέσει προκάλεσε σειρά αντιδράσεων. "Αυτός είναι ο πολιτισμός της νέας Δεξιάς, όπως τον εκφράζει επάξια η ηγετική ομάδα του υπουργείου Πολιτισμού: αυταρχισμός, φίμωση της διαφορετικής άποψης (ακόμα και της επιστημονικής), ρεβανσισμός, κλίμα τρομοκρατίας" αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής. Επισημαίνει παράλληλα ότι "ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης αποπέμφθηκε γιατί 'τόλμησε' να εισηγηθεί θετικά για την κατά χώρα διατήρηση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο και την επιστημονική του άποψη, 'παρακούοντας' την πρωθυπουργική εξαγγελία και μη ενδίδοντας στις πιέσεις που κατ’ εξακολούθηση δεχόταν. Δυστυχώς, η Εφορεία Αρχαιοτήτων και η πόλη της Θεσσαλονίκης θα στερηθούν έναν έντιμο, άρτιο επιστημονικά, εργατικό αλλά και ανοιχτό σε σύγχρονες προσεγγίσεις προϊστάμενο". Καταλήγοντας υπογραμμίζει ότι "ο κ. Μητσοτάκης πρέπει όντως να αισθάνεται υπερήφανος για την υπουργό του Πολιτισμού του".

Χρ. Γιαννούλης: Εκδικητική και αλαζονική συμπεριφορά

Το γεγονός δεν άφησε αδιάφορη ούτε τη Θεσσαλονίκη. "Η κυβέρνηση των 'αρίστων' ξαναχτύπησε" αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΖΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης, τονίζοντας ότι "θύτης για άλλη μία φορά, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. 'Θύμα' της αυτή τη φορά ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης Γιώργος Σκιαδαρέσης, ο οποίος με απόφασή της απομακρύνθηκε από τη θέση του.Είναι ο αρχαιολόγος που -παρά τις πιέσεις που δέχτηκε- αρνήθηκε να καταθέσει γνωμοδότηση στο ΚΑΣ υπέρ της απόσπασης των αρχαιοτήτων από τον σταθμό του μετρό στην οδό Βενιζέλου και αντίθετα κατέθεσε γνωμοδότηση κατά της απόσπασης. Η κυρία Μενδώνη, που έχει δώσει δείγματα γραφής της πολιτικής που θα ακολουθήσει με την άδικη απομάκρυνση του εξαιρετικά επιτυχημενου καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ, έρχεται τώρα να 'τιμωρήσει' και τον Γιώργο Σκιαδαρέση. Η εκδικητική και αλαζονική συμπεριφορά ελάχιστη σχέση έχουν με τον Πολιτισμό, κυρία Μενδώνη. Όπως και η αξιοκρατία ελάχιστη σχέση έχει με την κυβέρνηση Μητσοτάκη".

"Δυστυχώς", καταλήγει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, "εδώ και επτά μήνες όχι μόνο η Θεσσαλονίκη, αλλά ολόκληρη η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την εκδικητική µορφή του κράτους της ∆εξιάς, με θύματα ικανά και άξια στελέχη από όλο το φάσματων λειτουργιών της δημόσιας διοίκησης, στο όνομα της εξυπηρέτησης των κομματικών συμφερόντων της Ν.Δ.".

Έντονα σχολιάστηκε η απόφαση της υπουργού και από μέλη της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης στην ιστοσελίδα της στα μέσα κοινωνική δικτύωσης, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL