Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Πάει για κουκούλωμα το σκάνδαλο του Ταμείου Αλληλοβοήθειας;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πάει για κουκούλωμα το σκάνδαλο του Ταμείου Αλληλοβοήθειας;

Την ώρα που η πρώην διοίκηση του "αμαρτωλού" Ταμείου Αλληλοβοήθειας ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη μεταξύ άλλων και για το γεγονός όχι χάθηκαν τα βιβλία πρωτοκόλλων των ετών 2015, 2016, 2017, έρχεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του υφυπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη για την εκκαθάριση του Ταμείου, που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, να σημάνει, αν μη τι άλλο, ότι κάτι περίεργο δρομολογείται. Μήπως το κουκούλωμα του σκανδάλου των δανείων και βοηθημάτων “μαϊμού” που χορηγούσε το Ταμείο σε υπαλλήλους του ΥΠΠΟΑ οι οποίοι όμως όχι απλώς δεν τα είχαν λάβει αλλά ούτε καν τα είχαν ζητήσει;

Η ΚΥΑ ορίζει ότι "σε περίπτωση τυχόν διαπίστωσης ολικής ή μερικής απώλειας φακέλων, εγγράφων, αποφάσεων Διοικητικού Συμβουλίου, βιβλίων, ή άλλων στοιχείων του Ταμείου, με υπαιτιότητα των υπηρεσιών του, ο εκκαθαριστής προβαίνει σε διοικητική ανασύσταση των φακέλων με κάθε πρόσφορο μέσο, εφόσον αυτό κρίνεται επιβεβλημένο για τους σκοπούς της εκκαθάρισης".

Όπως είναι γνωστό, για την υπόθεση των “μαϊμού” δανείων και βοηθημάτων, μετά τη μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει το 2018 ο τότε υφ. Πολιτισμού Κώστας Στρατής, η Εισαγγελία Διαφθοράς είχε ασκήσει ποινική δίωξη σε 17 άτομα που είχαν διατελέσει, κατά την επίμαχη περίοδο 2012-2014, μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΥΠ - ΥΠΠΟ για πέντε αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα.

Παράλληλα, στην ΚΥΑ, σε ό,τι αφορά τη μεταφορά των εργαζομένων από το Ταμείο στο υπουργείο Πολιτισμού, εντοπίζεται ένα "μαύρο" σημείο για την τύχη τους αφού σηματοδοτεί την ενδεχόμενη απόλυσή τους. Όπως αναφέρεται, "συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου εργαζομένων του Ταμείου, που έχουν υποβάλει αίτηση, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 7 του Ν. 4598/2019, και για τους οποίους εκκρεμεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταφοράς στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αναστέλλονται κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης, εφόσον το προσωπικό αυτό δεν είναι αναγκαίο για την λειτουργία του Παιδικού Σταθμού ή για την διαδικασία της εκκαθάρισης". Εκτός από την τύχη των εργαζομένων, η συγκεκριμένη παράγραφος θέτει ουσιαστικά σε αμφισβήτηση τον ίδιο τον νόμο που είχε ψηφίσει το 2019 η προηγούμενη κυβέρνηση για την εξυγίανση του "αμαρτωλού" Ταμείου.

Άλλωστε η συγκεκριμένη ΚΥΑ ορίζει επίσης ότι η χρηματοδότηση για τις ανάγκες της εκκαθάρισης θα προέρχεται από ποσοστό που αποδίδει το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων στο ΥΠΠΟΑ. Τι μας θυμίζει αυτό; Όλο το αμαρτωλό παρελθόν του Ταμείου.

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL