Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Oι δωρεές στην τέχνη...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Oι δωρεές στην τέχνη...

Στο εργοτάξιο της Εθνικής Πινακοθήκης, που άνοιξε χθες το απόγευμα για πρώτη φορά σε επιλεγμένο κοινό, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και ο πρόεδρός του Ανδρέας Δρακόπουλος επέλεξαν συμβολικά να μιλήσουν για το «θετικό αντίκτυπο που έχουν οι δωρεές στη ζωή των ανθρώπων».

Ο ίδιος διευκρίνισε ωστόσο πως «δεν είμαστε εδώ για να παρουσιάσουμε αριθμούς και στοιχεία ούτε θέλουμε να κάνουμε μια απαρίθμηση των πολλών επιτευγμάτων. Θέλουμε να γίνουν φανεροί οι τρόποι που ο πολιτισμός επηρεάζει θετικά τους ανθρώπους τους ξυπνά, τους σπρώχνει, τους ανοίγει τους ορίζοντές τους... Κάθε προσπάθεια του Ιδρύματος με τη στήριξη του πολιτισμού της χώρας μας, τώρα και στο μέλλον, είναι μια αλυσίδα εξέλιξης που ξεκινά από το μεγάλο και φτάνει στο μικρό και πολλές φορές το αντίθετο».

Υπενθυμίζεται πως η νέα Εθνική Πινακοθήκη ολοκληρώνεται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ, και την προσθήκη της Πτέρυγας «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», υπερδιπλασιάζοντας τους χώρους της.

«Έχουμε κάνει δωρεές ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων, από τα οποία, σχεδόν τα δύο έχουν έρθει στην Ελλάδα. Και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό», πρόσθεσε και απαρίθμησε τους τομείς της υγείας, του πολιτισμού, της παιδείας και της κοινωνικής πρόνοιας, στις οποίες δραστηριοποιείται το Ίδρυμα.

Δεν παρέλειψε να επισημάνει πως «πιστεύουμε πάρα πολύ στις συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα, καθώς δημόσιο και ιδιωτικό οφείλουν να συνεργάζονται με γνώμονα πάντα το κοινό καλό. Σε όλες τις δωρεές που κάνουμε προσδοκούμε στα πολλαπλασιαστικά οφέλη και στα πραγματικά αποτελέσματα».

Υιοθέτησε, τέλος, τη ρήση του προέδρου του Λίνκολν Σέντερ πως «οι τέχνες είναι αντίδοτο στην ‘πατήστε το πλήκτρο’ κενότητα μιας μηχανοποιημένης εποχής, είναι μια πανοπλία ενάντια στην αυταπάτη και κατά της αυτοκαταστροφικής φύσης του ανθρώπου».

Παρούσα και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που απευθυνόμενη στον Αν. Δρακόπουλο είπε: «Εσείς έχετε ανάγκη την επίσημη πολιτεία και η επίσημη πολιτεία δεν μπορεί πλέον να προχωρήσει χωρίς τον ιδιωτικό τομέα και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και να σταματήσουν να ακούγονται φωνές εναντίον των ιδιωτών που θέλουν να προσφέρουν κι όχι των ιδιωτών που δρουν ανεξέλεγκτα. Ο ιδιωτικός τομέας είναι εξαιρετικά δυναμικός και μπορεί να συμβάλει κι αυτό έχει αρχίσει να γίνεται συνείδηση».

Στη συζήτηση μετείχε με μια ολιγόλεπτη ομιλία του ο διεθνής Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντζο Πιάνο, αναφερόμενος στο κάλλος, «κομμάτι της μεσογειακής κουλτούρας, όπου το όμορφο σημαίνει και καλό», όπως είπε, προσθέτοντας πως «είναι σημαντικό να φτιάχνουμε όμορφα και καλά κτήρια. Αυτό είναι και το βάθος του πολιτισμού κι έτσι φτιάχνουμε έναν καλύτερο κόσμο».

Τα επίσημα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου της Εθνικής Πινακοθήκης, όπως έχει γίνει γνωστό, θα πραγματοποιηθούν την 25η Μαρτίου του 2021 με μια εμβληματική έκθεση για την Ελληνική Επανάσταση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL