Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Αποχαιρετώντας τον Γιώργο Κοτανίδη / "Καλό δρόμο Γιώργο"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποχαιρετώντας τον Γιώργο Κοτανίδη / "Καλό δρόμο Γιώργο"

Με ένα ποντιακό μοιρολόι συνοδεία λύρας, μια γυναικεία φωνή από το πλήθος να φωνάζει «Καλό δρόμο, Γιώργο» και ένα δυνατό, παρατεταμένο χειροκρότημα, παλιοί σύντροφοι, συνάδελφοι ηθοποιοί, καλλιτέχνες από όλους τους χώρους, συγγραφείς, διανοούμενοι και πολιτικοί αποχαιρέτησαν χθες το μεσημέρι τον Γιώργο Κοτανίδη από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας στον πεζόδρομο της Αρεοπαγίτου, απέναντι από το Ηρώδειο, όπου εψάλη η νεκρώσιμη ακολουθία. Η ταφή του θα γίνει στους Ταξιάρχες της Λέσβου, όπου αγαπούσε να περνά τα καλοκαίρια του.

Σπαρακτική και αξιοπρεπής μέσα στο βαθύ πένθος από τον απρόσμενο χαμό του πατέρα της, η Εύα Κοτανίδη συγκέντρωσε σε έναν τρυφερό επικήδειο σπαράγματα της κοινής οικογενειακής τους ζωής προκαλώντας τη συγκίνηση όσων την άκουσαν να λέει: «Μπαμπά, είμαστε περήφανες και τυχερές που είμαστε οι κόρες σου, για όλα όσα ζήσαμε μαζί σου, για όλα όσα μας έμαθες. Μας έμαθες τι σημαίνει χαρά της ζωής, ισότητα, δημοκρατία, δικαιοσύνη, μας έμαθες να ονειρευόμαστε, τι σημαίνει αξιοκρατία, να πιστεύουμε στον εαυτό μας, τη ζωή και τους ανθρώπους, τι σημαίνει να έχεις χιούμορ και να μην παίρνεις ποτέ τον εαυτό σου στα σοβαρά, τι σημαίνει ελευθερία, συγχώρεση, δικαίωμα της επιλογής. Ήσουν ο καλύτερος πατέρας στον κόσμο, μας περιέβαλες με αγάπη και μας χάρισες αμέτρητες στιγμές χαράς...».

Χωρίς να κρύβει τη συγκίνησή του, ο φίλος του, δημοσιογράφος και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου αναφέρθηκε στην αντιστασιακή του δράση, την παρανομία που έζησε ως μέλος του ΕΚΚΕ, «ελεύθερος πολιορκημένος την ίδια στιγμή στο πρωτοποριακό Ελεύθερο Θέατρο, που είχε το προνόμιο να συγκεντρώνει στις παραστάσεις του όλους εμάς τους αντιστασιακούς φοιτητές, αλλά και όλους τους χαφιέδες της Ασφάλειας.

Αυτή η διπλή ζωή του Γιώργου Κοτανίδη σφράγισε και την αντίληψή του για την τέχνη, χωρίς να πάψει ποτέ να βλέπει τις πολιτικές της διαστάσεις. Έφυγε στην καλύτερη και πιο δημιουργική και ώριμη περίοδο της ζωής του. Αυτό που δεν χωνεύεται είναι που έφυγε τσάμπα. Και αυτό που δεν μπόρεσαν να κάνουν οι βασανιστές και οι σφαίρες το έκαναν οι τρεις χάριτες όπως θα έλεγε και ο ίδιος, σε ένα νοσοκομείο όπου μπήκε για μια εγχείρηση ρουτίνας.

Η αδιαφορία, η ανευθυνότητα και η ανικανότητα, αυτές είναι οι χάριτες που τον σκότωσαν. Το ευτύχημα είναι ότι αφήνει πίσω του τρεις πραγματικές χάριτες, τις δυο του κόρες Εύα και Αντιγόνη και τη σύντροφό του Ιωάννα»

Στεφάνια απέστειλαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, η Κ.Ε του ΚΚΕ, ενώ παρέστησαν πρώην και νυν πολιτικοί, καλλιτέχνες και διανοούμενοι.

Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σουρολιάκος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Φώτης Κουβέλης, ο Ρήγας Αξελός, ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ο Λεωνίδας Καλιβρετάκης, ο Αριστείδης Μανωλάκος, η Άννα Φιλίνη, ο Δημήτρης Σεβαστάκης, ο Μπάμπης Λυκούδης, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Λάκης Παπαστάθης, ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος, ο Γιάννης Κακουλίδης, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, η Ζυράννα Ζατέλη, ο Γιάννης Βογιατζής, ο Δημήτρης Πιατάς, η Άννα Παναγιωτοπούλου, η Βάσια Τριφύλλη, η Θέμις Μπαζάκα, η Σοφία Σεϊρλή, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Γιώργος Λιάνης, ο Σπύρος Λυκούδης, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Τάκης Μουσαφίρης, ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Διονύσης Καψάλης, ο Χρήστος Καλαβρούζος, ο Χρήστος Βαλαβανίδης κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL