Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C23.0°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.7°C17.6°C
4 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.7°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.3°C
3 BF 45%
Ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση από όλα τα σωματεία των καλλιτεχνών / Ούτε βήμα πίσω οι δημιουργοί, απαιτούν τώρα άδεια στην ΕΔΕΜ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση από όλα τα σωματεία των καλλιτεχνών / Ούτε βήμα πίσω οι δημιουργοί, απαιτούν τώρα άδεια στην ΕΔΕΜ

"Oύτε αμ ούτε εμ, άδεια τώρα στην ΕΔΕΜ", "Ό,τι και να πεις Μενδώνη, το τραγούδι δεν τελειώνει". Η Λίνα Νικολακοπούλου σκάρωνε τα στιχάκια και οι δημιουργοί τα έκαναν συνθήματα έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, όπου μετά την πρότασή της κατέληξε χθες το μεσημέρι η δυναμική διεκδίκηση των καλλιτεχνών για την αδειοδότηση του αυτοδιαχειριζόμενου Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης, της ΕΔΕΜ. Ξεκινώντας από τη συνέντευξη Τύπου στο κατάμεστο "Άλσος", όπου έδωσε το "παρών" σχεδόν σύσσωμο το ελληνικό τραγούδι, οι δημιουργοί "ενωμένοι και αποφασισμένοι" διεμήνυσαν στην κυβέρνηση ότι "δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να υποχωρήσουμε και να μετακινηθούμε" δίνοντας μια μικρή γεύση των κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους.

Να τηρήσει την υπόσχεσή του ο Κυρ. Μητσοτάκης

"Είμαστε όλοι ενωμένοι και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Θέλουμε άδεια στην ΕΔΕΜ για να λειτουργήσει ελεύθερα και ακηδεμόνευτα. Και άμεση μετάβαση της δραστηριότητας της ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ. Δεν ζητήσαμε ποτέ νέα Α.Ε. ούτε διαρκή εμπλοκή του κράτους, ζητήσαμε να αποφασίζουμε οι ίδιοι σε ποιους θα εμπιστευτούμε τη διαχείριση των δικών μας δικαιωμάτων. Ζητάμε δημόσια από τον πρωθυπουργό να τηρήσει τη γραπτή του υπόσχεση. Να μας δοθεί η άδεια τώρα αμέσως" έλεγε ο Φοίβος Δεληβοριάς, πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ) και του Δ.Σ. της ΕΔΕΜ, ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού τα σωματεία των δημιουργών, προκειμένου να ενημερώσουν την κοινή γνώμη και παράλληλα να στείλουν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση για τις προθέσεις τους.

Έχοντας δίπλα του στο πάνελ τους Στάθη Δρογώση εκ μερους του σωματείου "Μέτρον", τη στιχουργό Ελένη Γιαννατσούλια εκ μέρους της "Υπέρβασης", με συντονιστή τον Κώστα Καλδάρα, μέλος των Εποπτικών Συμβουλίων της ΕΥΕΔ και της ΕΔΕΜ, ο Φοίβος Δεληβοριάς, αφού έδωσε το ιστορικό της αμαρτωλής ΑΕΠΙ, επισήμανε ότι για πρώτη φορά η υπουργός τον Οκτώβριο τους ζήτησε business plan, χωρίς να απαιτείται από τον νόμο. Άλλωστε από κανέναν ΟΣΔ δεν έχει ζητηθεί business plan ως προϋπόθεση για την αδειοδότησή του. Ωστόσο οι ίδιοι έχουν αναθέσει μελέτη βιωσιμότητας που θα ολοκληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Τους ανακοίνωσε επίσης ότι θα διενεργηθεί έλεγχος στην ΕΥΕΔ.

"Αρκετοί από μας το θεώρησαν παράδοξο, αφού η εταιρεία ανήκε στο κράτος και λογοδοτούσε πάντα σε αυτό". Και ενώ από τον Οκτώβριο παρακαλούν την υπουργό να δώσει την άδεια πριν από την παράδοση του business plan, ξαφνικά "μαθαίνουμε από τις εφημερίδες πως ιδιώτης αδειοδοτείται να κάνει νέα Ανώνυμη Εταιρεία Δικαιωμάτων. Μόλις προχθές αποκαλύφθηκε επισήμως πως αυτός είναι ο Δημήτρης Μάρης ο οποίος καλεί εμάς και την υπουργό σε συνεργασία".

Ο Φοίβος Δεληβοριάς προανήγγειλε σειρά κινητοποιήσεων, συναντήσεις με τους αρχηγους των κομμάτων και τον πρωθυπουργό και κυρίως "σιωπή", δηλαδή απαγόρευση να παίζονται έργα τους. "Θα οργανώσουμε τη σιωπή μας. Και όταν η μουσική μιας χώρας πάψει να ακούγεται, η σιωπή γίνεται εκκωφαντικότερη από κάθε μουσική. Και η σιωπή -όπως η μουσική- απλώνεται διεθνώς" είπε. Καταλήγοντας ζήτησε δημόσια από την υπουργό "να αδειοδοτήσει τώρα την ΕΔΕΜ, να μεταβιβαστεί η δραστηριότητα της ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ, να εξοφληθούν άμεσα οι δημιουργοί και να μεταβιβαστεί στην ΕΔΕΜ η προμήθεια και το υπόλοιπο της επιχορήγησης που με νόμο της δόθηκε. Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να υποχωρήσουμε και να μετακινηθούμε".

"Είμαστε απλήρωτοι και θυμωμένοι"

Στο ίδιο μήκος κύματος η Ελένη Γιαννατσούλια επισήμανε ότι το κράτος οφείλει να προστατεύσει το πνευματικό δικαίωμα και η Πολιτεία που ανέδειξε την ανάγκη ύπαρξης αυτοδιαχειριζόμενου σωματείου να το υποστηρίξει. "Είμαστε απλήρωτοι και θυμωμένοι, εκπέμπουμε SOS" κατέληξε.

Ο Στάθης Δρογώσης τόνισε ότι "σε όλο τον πολιτισμένο κοσμο υπάρχουν οργανισμοί που συλλέγουν το πνευματικό δικαίωμα και είναι αυτοδιαχειριζόμενοι και μη κερδοσκοπικοί". Ενημέρωσε μάλιστα ότι χθες εμφανίστηκε και δεύτερη ΑΟΔ με την επωνυμία Αkazoo, ενώ υπογράμμισε ότι είναι "απορίας άξιο πως ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι δικαστικές διαδικασίες, ενάμιση χρόνο μετά την απαγγελία ποινικών διώξεων για επτά κακουργήματα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών". Κάνοντας ειδική μνεία στους υπαλλήλους της ΕΥΕΔ και αφού αναφέρθηκε στο "πλιάτσικο" επί ΑΕΠΙ, επανέλαβε και από πλευράς του πως "τα σωματεία συμφωνούμε ότι πρέπει να δοθεί η άδεια στην ΕΔΕΜ". Αναφέρθηκε όμως και στην "Αυτοδιαχείριση" υπογραμμίζοντας ότι "εμείς περάσαμε από την 'Αυτοδιαχείριση', είδαμε τεράστια προβλήματα και είμαστε σε δικαστική διαμάχη διότι πήραν τα λεφτά των δικαιωμάτων και τα έκαναν αποθεματικό". Προέτρεψε μάλιστα "τα λίγα αλλά σεβαστά ρεπερτόρια" που παραμένουν στην "Αυτοδιαχείριση "να έρθουν μαζί μας". Τέλος ανέφερε ότι "πρέπει επίσης να δούμε πώς θα χρηματοδοτήσουμε την προσπάθειά μας". Αυτή τη στιγμή, είπε, "χρειαζόμαστε ένα αρχικό κεφάλαιο".

"Η δύναμη είστε εσείς οι ίδιοι"

Ωστόσο σ' αυτό το σημείο η παρέμβαση του Ρήγα Αξελού, γενικού γραμματέα και διευθυντή του ΟΣΔ των ηθοποιών "Διόνυσος", που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση και καταχειροκροτήθηκε, ήταν κομβική. "Το μέγιστο πλεονέκτημά σας είναι ο κατάλογος των μελών σας" είπε. "Ο αείμνηστος Θάνος Μικρούτσικος, ως υπουργός το 1996, μας έδωσε την άδεια με έναν κατάλογο 105 ηθοποιών που είχαν τα μέγιστα ρεπερτόρια. Στους ΟΣΔ δεν παίζουν ρόλο τα μέλη, παίζουν ρόλο τα ρεπερτόρια. Ο κατάλογος των μελών σας, συνοδευόμενος από τον κατάλογο των ρεπερτορίων σας, από τις λίστες ραδιοφωνικών σταθμών, καναλιών και μηχανών αναπαραγωγής δημιουργεί εν τοις πράγμασι έκθεση βιωσιμότητας. Εάν η κάθε ΑΟΔ δεν έχει ρεπερτόρια, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Επομένως η δύναμη είστε εσείς οι ίδιοι".

Άλλωστε είναι γνωστό ότι η ΕΥΕΔ δημιουργήθηκε από το κράτος ως η μόνη νομική λύση προκειμένου να αποδίδονται τα δικαιώματα στους δημιουργούς, αλλά και για να μεταβιβαστούν το αρχείο, τα ρεπερτόριο, η μηχανογράφηση της "αμαρτωλής ΑΕΠΙ" στους δημιουργούς. Η ΕΥΕΔ στο μικρό διάστημα λειτουργίας της αποταμίευσε γύρω στο ενάμιση εκατ. ευρώ για λειτουργικά έξοδα από το 20% νόμιμης παρακράτησης από τα δικαιώματα των δημιουργών, ενώ απέδωσε στο κράτος 2,5 εκατ. σε φόρους. Στο ταμείο της έχουν απομείνει 2.750.000 ευρώ. χωρίς να υπολογίζονται οι εισπράξεις των δικαιωμάτων για το δεύτερο εξάμηνο του 2019. Όλα αυτά εκ του νόμου μεταφέρονται στην ΕΔΕΜ όταν αδειοδοτηθεί.

Η Άλκηστις Τσίκνη, εκδότρια, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΥΕΔ και της ΕΔΕΜ, εξηγώντας γιατί οι εκδότες τάσσονται υπέρ της ΕΔΕΜ, διευκρίνισε ότι "η Αυτόνομη Οντότητα Διαχείρισης δεν ανήκει στους δικαιούχους ούτε ελέγχεται απ' αυτούς και έχει οργανωθεί σε ιδιωτική βάση, σε αντίθεση με έναν Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης που ανήκει στα μέλη του και ελέγχεται απ' αυτά, και στην περίπτωση της ΕΔΕΜ έχει οργανωθεί σε μη κερδοσκοπική βάση". Επίσης διαβάστηκε επιστολή των εργαζομένων της ΕΥΕΔ οι οποίοι εξαρχής έχουν ταχθεί υπέρ της ΕΔΕΜ.

Το "παρών" στη συνέντευξη Τύπου έδωσαν μεταξύ άλλων οι Σταύρος Ξαρχάκος, Διονύσης Σαββόπουλος, Χρήστος Νικολόπουλος, Σταμάτης Κραουνάκης, Νότης Μαυρουδής, Φοίβος Τασσόπουλος, Φίλιππος Πλιάτσικας, Γιώργος Ανδρέου, Χρήστος Θηβαίος, Λάκης Παπαδόπουλος, Οδυσσέας Ιωάννου, Παρασκευάς Καρασούλος, Γιάννης Ιωάννου, Διονύσης Τσακνής, Παναγιώτης Καλατζόπουλος, Πένυ Ξενάκη, Ιωάννα Κλειάσιου κ.ά.

Εκ μέρους των κομμάτων παρευρέθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρ. υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής και ο Γ. Μπουλέκος, πρ. μέλος Δ.Σ. του ΟΠΙ, από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ο Νίκος Ορφανός και ο Παύλος Χριστίδης, από το ΚΚΕ ο Νίκος Σοφιανός και από το ΜέΡΑ 25 ο Σπύρος Δερβενιώτης.

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL