Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Κώστας Κεχαγιόγλου: / "Ένα εργασιακό πλαίσιο το οποίο ήταν αρρύθμιστο γίνεται τώρα ασύδοτο"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κώστας Κεχαγιόγλου: / "Ένα εργασιακό πλαίσιο το οποίο ήταν αρρύθμιστο γίνεται τώρα ασύδοτο"

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε χθες το μεσημέρι η συνάντηση που πραγματοποίησαν μέλη σωματείων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος με τον γενικό γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

«Εισπράξαμε ευχολόγια χωρίς καμία δέσμευση, συγκεκριμένες απαντήσεις και λύσεις» ανέφερε στην "Αυγή" ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ Κώστας Κεχαγιόγλου, σημειώνοντας πως ο Ν. Γιατρομανωλάκης χαρακτήρισε «εύλογα» τα αιτήματα των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στον χώρο του θεάματος και εξέφρασε τη διάθεσή του να τα επιλύσει, αλλά «χωρίς καμία συγκεκριμένη δέσμευση, κάτι που δυναμίτισε τη συνάντηση αποτελώντας σημείο και πεδίο σύγκρουσης», όπως υπογράμμισε.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που ακολούθησε μετά την παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, όπου συγκεντρώθηκαν περίπου εκατό άτομα, ο γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού δεσμεύτηκε να συναντήσει όλα τα σωματεία της ΠΟΘΑ ξεχωριστά για να συζητηθούν εκτενώς τα ζητήματα του κάθε κλάδου.

«Ζητήσαμε αύξηση της επιχορήγησης για τον πολιτισμό και ειδικά τον σύγχρονο, κάτι στο οποίο ο κ. Γιατρομανωλάκης υπήρξε απόλυτα σύμφωνος διευκρινίζοντας πως έχει θέσει κι ο ίδιος το θέμα που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουν τα πράγματα» διευκρίνισε ο Κ. Κεχαγιόγλου.

Από τα μέλη της ΠΟΘΑ ζητήθηκε η συμβολή του υπουργείου στην επανασύσταση εργοδοτικών οργανώσεων έτσι ώστε να υπάρξει θεσμικός συνομιλητής από πλευράς εργοδοτών για να προχωρήσουν ζητήματα δικαιωμάτων. Αναπτύχθηκε σε έκταση το θέμα της κακοπληρωμένης εργασίας στον καλλιτεχνικό χώρο και η κατάργηση δικαιωμάτων όπως το ρεπό και η αργία της Δευτέρας, καθώς και οι απλήρωτες πρόβες.

«Ένα εργασιακό πλαίσιο το οποίο ήταν αρρύθμιστο γίνεται τώρα ασύδοτο» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναπτύχθηκε επίσης το θέμα της αδειοδότησης πολιτιστικών χώρων χωρίς τους απαιτούμενους ελέγχους. Τα μέλη και τα προεδρεία των σωματείων ζήτησαν ακόμη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη συλλογική σύμβαση στη Λυρική Σκηνή, να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, να λειτουργήσει άμεσα και πλήρως η ΚΣΟΤ, να εκκαθαριστεί η υπόθεση της Καμεράτα «καθώς υπάρχει κωλυσιεργία και δεν έχει αξιοποιηθεί έως στιγμής η καταγραφή των ορκωτών λογιστών για τα χρέη και τους αποδέκτες τους».

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ, «ζητήθηκε επιπλέον η απόδοση εκπαιδευτικού κλάδου στους χορευτές και τους κινηματογραφιστές, να μπορούν δηλαδή να διδάσκουν, καθώς και να οριστεί κωδικός για τους τεχνικούς των συναυλιών, ηχολήπτες, φωτιστές κ.λπ., έτσι ώστε να αρχίσουν να χτίζονται δικαιώματα γύρω από το περίγραμμα των επαγγελμάτων».

Συζητήθηκαν ακόμα το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και τα μέτρα προστασίας για τους τεχνικούς σε όλους τους χώρους εργασίας και η επαναφορά της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος που είχε καταργηθεί στα πρώτα Μνημόνια και η δημιουργία μητρώου σε χώρους όπως ο κινηματογράφος, το θέατρο και η μουσική.

Μάνια Ζούση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL