Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος: / Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος: Ταυτότητα και πατρίδα της ανθρώπινης ύπαρξης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος: / Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος: Ταυτότητα και πατρίδα της ανθρώπινης ύπαρξης

Πραγματοποιήθηκε χθες στην Παλαιά Βουλή η τελετή για την απονομή του τίτλου αναγνώρισης στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, «χώρου τραυματικής μνήμης, εγκλεισμού, αγωνίας και οδύνης, που έχει μετατραπεί σε χώρο γόνιμης συγκίνησης, παραγωγικού στοχασμού και σύμβολο ειρήνης και συναδέλφωσης», όπως είπε φανερά συγκινημένος ο διευθυντής του Χρήστος Φωτεινόπουλος.

Στο τι σημαίνει αυτή η αναγνώριση, δηλαδή η οργάνωση και λειτουργία με συγκεκριμένα επαγγελματικά και επιστημονικά πρότυπα και σωστό μουσειολογικά τρόπο, αναφέρθηκε η υπουργός Πολιτισμού λέγοντας πως ανοίγει ο κύκλος αναβάθμισης όλων των μουσείων της χώρας, ιδιωτικών και κρατικών, «που όταν ολοκληρωθεί, θα έχουμε ένα διαφορετικό μουσειακό τοπίο. Σε αυτήν τη διαδικασία πιστοποίησης, που ξεκίνησε το 2011, έχουν δείξει ενδιαφέρον να μπουν περισσότερα από 30 μουσεία», όπως έκανε γνωστό, εξηγώντας πως «από το 2014 υπάρχει η πρόβλεψη η διαδικασία της πιστοποίησης των μουσείων να είναι επιλέξιμη δαπάνη στο ΕΣΠΑ, στα προγράμματα της τρέχουσας χρηματοδοτικής περιόδου. Μέχρι σήμερα, για λόγους στους οποίους δεν θέλω να αναφερθώ, η διαδικασία αυτή δεν αξιοποιήθηκε. Αυτό λοιπόν που ζητώ από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ είναι να προχωρήσουν σε αυτή την προτεραιότητα. Στόχος μας είναι η διαδικασία αυτή να τρέξει γρηγορότερα και ουσιαστικά».

Η Λίνα Μενδώνη έκανε ειδική αναφορά στα κίνητρα και τα ανταποδοτικά οφέλη των μουσείων που αναγνωρίζονται, λέγοντας μεταξύ άλλων πως ένα τέτοιο μουσείο «διαθέτει αυξημένες πιθανότητες να ενταχθεί σε προγράμματα χρηματοδότησης και να αντιμετωπιστεί με ευελιξία σε ζητήματα κινητικότητας συλλογών και συνεργασιών με άλλες χώρες". Υπογράμμισε μάλιστα πως «τα μουσεία τα οποία θα πιστοποιούνται θα χρηματοδοτούνται από το ΥΠΠΟΑ για την αναβάθμιση των υπηρεσιών τους στην πρόσβαση των ΑμεΑ».

Η Τέτη Χατζηνικολάου, πρώην διευθύντρια νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς και νυν πρόεδρος της επιτροπής για την πιστοποίηση, έκανε γνωστό πως έως σήμερα 25 μουσεία έχουν περάσει με επιτυχία το πρώτο στάδιο και ετοιμάζονται για τον τελικό έλεγχο και την παραπομπή του φακέλου στο συμβούλιο μουσείων του ΥΠΠΟΑ για γνωμοδότηση.

"Μεγάλη πρόκληση"

Αναφερόμενη στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, σημείωσε πως «η δημιουργία αυτών των μουσείων αποτελεί διεθνώς μια μεγάλη πρόκληση, καθώς ιστορικά τεκμήρια και προσωπικά βιώματα λαμβάνονται υπόψιν για τη συγκρότηση της μουσειακής αφήγησης και τη σύνταξη της μουσειακής μελέτης. Το Μουσείο Καλαβρύτων αποτελεί σημείο αναφοράς για τα μουσεία αυτής της κατηγορίας. Ακολούθησαν άλλα δυο, το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού Φιλιώς Χαϊδεμένου και το Μουσείο Δημοκρατίας στον Αη-Στράτη».

Σύμφωνα με την Τ. Χατζηνικολάου, η διαδικασία «προσφέρει αξιόπιστα στοιχεία για τη χάραξη κρατικής μουσειακής πολιτικής που θα βασίζεται σε απτά δεδομένα και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας. Η εφαρμογή ενός συστήματος αναγνώρισης θα συμβάλει στην ολοκληρωμένη προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» κατέληξε.

"Μια κραυγή"

«Το Μουσείο Ολοκαυτώματος αποτελεί μια κραυγή, μια διαρκή υπόμνηση βαρβαρότητας, θηριωδίας. Είναι η ταυτότητα και η πατρίδα του ανθρώπου», υπογράμμισε ο διευθυντής του Χρήστος Φωτεινόπουλος προσθέτοντας πως, «μέσω αυτού, ο λυγμός των γυναικών του 1943 και των επόμενων σκοτεινών χρόνων μετουσιώνεται σε φωνή διαμαρτυρίας για τις ολοκληρωτικές ιδεολογίες που μετατρέπουν τις ανθρώπινες υπάρξεις σε τέρατα. Σήμερα, που ο σύγχρονος επισκέπτης έχει ξεμάθει να παρατηρεί, να αφουγκράζεται και να στοχάζεται, το Μουσείο Ολοκαυτώματος καλείται να ακονίσει την ακοή μας, να αφουγκραστούμε τα πράγματα που βρίσκονται πέρα από τον εθνικό μας ορίζοντα».

Εβδομήντα εφτά χρόνια μετά το μαζικό έγκλημα της σφαγής των Καλαβρύτων, ο δήμαρχος της πόλης Θανάσης Παπαδόπουλος υπογράμμισε πως «η δημιουργία και η λειτουργία του Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος ανήκει στις πράξεις χρέους που επιτρέπουν στους νεκρούς μας να γείρουν στο πλευρό τους και να κοιμηθούν χωρίς παράπονο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL