Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.3°C14.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.6°C11.6°C
0 BF 63%
Η υπουργός συνεχίζει να προκαλεί το κοινό αίσθημα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η υπουργός συνεχίζει να προκαλεί το κοινό αίσθημα

«Διάβασα δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟΑ για επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού στο ΚΘΒΕ και ενημέρωσή της για «τα σοβαρά και χρονίζοντα προβλήματα του θεάτρου που εντάθηκαν την τελευταία πενταετία’». Η κυρία υπουργός δεν αρκέστηκε στην απολίτιστη συμπεριφορά απέναντί μας, αλλά ανερυθρίαστα συνεχίζει να προκαλεί το κοινό αίσθημα», δήλωσε στην “Αυγή” ο Άρης Στυλιανού, απελθών πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ, με αφορμή την ανακοίνωση, μέσω της οποίας το υπουργείο Πολιτισμού εξαπέλυσε τα δηλητηριώδη βέλη του εναντίον της απελθούσας διοίκησης και διεύθυνσης του ΚΘΒΕ.

«Αυτές οι κραυγαλέες ψευδολογίες πλήττουν το ΚΘΒΕ και τον σύγχρονο πολιτισμό, αλλά κυρίως προσβάλλουν ηθικά τη Θεσσαλονίκη και τους Θεσσαλονικείς, που γνωρίζουν πολύ καλά τον βίο και την πολιτεία του καθενός μας. Αιδώς, Αργείοι!» καταλήγει ο κ. Στυλιανού.

Παραγνωρίζοντας τις αλματώδεις και θεαματικές αλλαγές που έγιναν κατά το τελευταίο διάστημα στο ΚΘΒΕ, το Υπουργείο αλλοιώνει την πραγματικότητα.

Η “Αυγή” σε ρεπορτάζ της 1ης Νοεμβρίου, με αφορμή την αιφνιδιαστική αλλαγή διοίκησης και διεύθυνσης του ΚΘΒΕ στην οποία προχώρησε το ΥΠΠΟΑ χωρίς να τηρηθούν οι θεσμικές διαδικασίες, χωρίς δηλαδή προηγουμένως να έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, έκανε εκτενή αναφορά στις αλλαγές που επέφερε η διοίκηση Στυλιανού και η διεύθυνση Αναστασάκη - Τσιμά, καθώς μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών, από την ανάληψη των καθηκόντων τους τον Αύγουστο του 2015, διοίκηση και διεύθυνση κατάφεραν να μηδενίσουν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών μέσω της προσπάθειας εξυγίανσης και εξορθολογισμού των δαπανών του θεάτρου. Υπενθυμίζεται πως μηδενίστηκε ποσό ύψους 8.618.585 ευρώ (από τα οποία 1.116.449,6 ευρώ ήταν οι οφειλόμενες αμοιβές μισθοδοσίας, 2.218.124,4 ευρώ οι πληρωτέες εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία και τα υπόλοιπα χρέη σε προμηθευτές και άλλες υποχρεώσεις).

Χάρις σε συντονισμένες ενέργειες επιτεύχθηκε ακόμη και η μείωση του ΕΝΦΙΑ από 60.000 σε 1.500 ευρώ.

Το θέατρο κατάφερε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όχι απλώς να σταθεί στα πόδια του, αλλά να πολλαπλασιάσει το κοινό του και να γίνει πόλος έλξης για ολόκληρη την περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας, με πληθώρα δράσεων και διαδραστικών εκδηλώσεων. Πραγματοποιήθηκαν εξαιρετικές παραστάσεις από ταλαντούχους σκηνοθέτες, ηθοποιούς και συντελεστές, που συζητήθηκαν. Ταξίδεψε με παραστάσεις του σε ολόκληρο τον κόσμο, συντόνισε τις συναντήσεις των νέων καλλιτεχνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το Διεθνές Φεστιβάλ του Θεάτρου Δάσους, το Ολοήμερο Θερινό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι.

Εφαρμόστηκε μειωμένη τιμολογιακή πολιτική, καθιερώθηκε για πρώτη φορά εισιτήριο 5 ευρώ κάθε Τετάρτη και Πέμπτη και 10 ευρώ κάθε Παρασκευή, αλλά και δωρεάν είσοδος για τους ανέργους.

Έως το τέλος του περασμένου Απριλίου περισσότεροι από 22.500 άνεργοι είχαν παρακολουθήσει τις παραστάσεις δωρεάν. Δωρεάν ήταν επίσης η είσοδος για τα ΑμεΑ, ενώ το εισιτήριο για πολύτεκνους ανερχόταν στα 5 ευρώ.

Η μεγάλη αύξηση των θεατών σε σχέση με τις προηγούμενες θεατρικές περιόδους είχε ως αποτέλεσμα και την αύξηση των εισπράξεων των εισιτηρίων. Επίσης το ΚΘΒΕ ενίσχυσε την κοινωνική και εκπαιδευτική του πολιτική, που αναδείχθηκε μέσα από δράσεις και προγράμματα σε παιδιατρικές κλινικές, φυλακές και δομές φιλοξενίας προσφύγων, καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά, εφήβους, νεαρούς πρόσφυγες, ΑμεΑ και ενηλίκους, καθώς και συνεργασίες με όλους τους φορείς της Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργικού κλιμακίου στο ΚΘΒΕ συζητήθηκαν επίσης θέματα συμβάσεων του προσωπικού, ο προϋπολογισμός του 2020 και η ανάπτυξη χορηγικών προγραμμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL