Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Δίμηνη ανάκληση της άδειας λειτουργίας της "Αυτοδιαχείρισης"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίμηνη ανάκληση της άδειας λειτουργίας της "Αυτοδιαχείρισης"

Στη δίμηνη ανάκληση της άδειας λειτουργίας του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης "Αυτοδιαχείριση" προχώρησε η υπουργός Πολιτισμού επιβεβαιώνοντας την έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών.

Η απόφαση της υπουργού δημοσιεύτηκε χθες στο ΦΕΚ και προβλέπει ότι τους επόμενους δύο μήνες η "Αυτοδιαχείριση" δεν μπορεί να εισπράττει για λογαριασμό των δημιουργών ούτε να αποδίδει πνευματικά δικαιώματα, δηλαδή δεν μπορεί να προβεί σε καμία πράξη συλλογικής διαχείρισης. Μπορεί μόνο να παρίσταται σε εκκρεμείς δίκες, ενώ υποχρεώνεται να πληρώσει το ποσό των 22.373,44 ευρώ, που καταβλήθηκε για τον έλεγχο που διενεργήθηκε από την Ernst & Young.

Όπως είναι γνωστό, ο έλεγχος των ορκωτών λογιστών της Ernst & Young είχε διαταχθεί από την προηγούμενη υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά μετά από καταγγελίες και είχε δείξει αρνητικά ίδια κεφάλαια που ξεπερνούν τα 300.000 ευρώ και κακοδιαχείριση. Με βάση άλλωστε αυτό το πόρισμα το πρώην Δ.Σ. του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, στην τελευταία πριν από την παύση του συνεδρίαση, εισηγήθηκε στην υπουργό τη δίμηνη αναστολή λειτουργίας της "Αυτοδιαχείρισης". Αντίστοιχο πόρισμα άλλωστε της ίδιας εταιρείας είχε οδηγήσει στην αναστολή λειτουργίας και της ΑΕΠΙ.

Αξιοπερίεργο είναι το γεγονός ότι η υπουργός με αυτή την απόφασή της ουσιαστικά υιοθέτησε τη γνωμοδότηση του πρώην Δ.Σ. του ΟΠΙ, την οποία η ίδια απέπεμψε πριν από ένα μήνα!

Στο ίδιο ΦΕΚ δημοσιεύεται ότι η υπουργός Πολιτισμού κάνει αποδεκτή την παραίτηση της Μαριάνθης Βλάχου από τη θέση της προσωρινής διαχειρίστριας της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων, η οποία αρχικά ως επίτροπος της ΑΕΠΙ και στη συνέχεια στην ΕΥΕΔ έχει συμβάλει τα μέγιστα προκειμένου να μην καταρρεύσει το πνευματικό δικαίωμα στη χώρα μας από την περίοδο που ξηλώθηκε το πουλόβερ της "αμαρτωλής" εταιρείας, φροντίζοντας για την ομαλή μετάβαση από την ΑΕΠΙ στον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης των ίδιων των δημιουργών και την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει τη μεταφορά της δραστηριότητας της ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ.

Αυτή τη στιγμή η ΕΥΕΔ μένει ακέφαλη σε μια κρίσιμη περίοδο. Την ώρα δηλαδή που εκκρεμεί η αδειοδότηση της ΕΔΕΜ και λίγο πριν ξεκινήσει η διανομή των πνευματικών δικαιωμάτων του Δεκεμβρίου στους δημιουργούς.

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL