Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.5°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.0°C
3 BF 43%
Εργαζόμενοι Υπουργείου Πολιτισμού: / Εργαζόμενοι Υπουργείου Πολιτισμού: Όχι στον ακρωτηριασμό των μουσείων της χώρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εργαζόμενοι Υπουργείου Πολιτισμού: / Εργαζόμενοι Υπουργείου Πολιτισμού: Όχι στον ακρωτηριασμό των μουσείων της χώρας

Ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης του ΥΠΠΟΑ καθώς και μέλη του Γ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων σε κοινή τους σύσκεψη την περασμένη Τετάρτη επιβεβαίωσαν ότι "η ενδεχόμενη υλοποίηση της κυβερνητικής εξαγγελίας θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στην υπόσταση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, στην προστασία και την ανάδειξη των στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς που διαχειρίζονται τα μουσεία, όσο και στους ίδιους τους εργαζόμενους σε αυτά".

Μπροστά σ' αυτήν την εξέλιξη οι εργαζόμενοι δρομολογούν κοινές δράσεις, τις οποίες θα προετοιμάσει το συντονιστικό όργανο που συγκροτήθηκε, ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί ενημερωτικές συναντήσεις στο Εθνικό Αρχαιολογικό και στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Θα ακολουθήσουν αντίστοιχες και στα υπόλοιπα προς μετατροπή μουσεία: Επιγραφικό, Νομισματικό, Νεωτέρου Ελληνικού Πολιτισμού, Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων "Φοίβος Ανωγειανάκης" - Κέντρο Εθνομουσικολογίας, Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης, Βυζαντινού Πολιτισμού, Αρχαιολογικό Ηρακλείου και Ασιατικής Τέχνης.

Χωρίς διαβούλευση

"Μπροστά σ' αυτόν τον κίνδυνο δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια" λέει ο Δέδες Λιόνης, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ, εξηγώντας ότι πρόκειται για μια εξαγγελία "χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση και διάλογος με τους εργαζόμενους και τους επιστημονικούς φορείς". Υπενθυμίζει δε ότι "από την ίδρυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αμέσως μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους, μέχρι και σήμερα δεν υπήρξε ποτέ η σκέψη για εκχώρηση της διαχείρισης, της προστασία και της ανάδειξης των υλικών καταλοίπων του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού σε άλλο φορέα πλην του Ελληνικού Δημοσίου".

Για τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟΑ, σύμφωνα με τον Δ. Λιόνη "η συγκεκριμένη κυβερνητική εξαγγελία, η οποία δεν έχει επαρκώς τεκμηριωθεί, θεωρούμε ότι πάσχει διοικητικά, επιστημονικά, θεσμικά και οικονομικά. Πρόκειται για πρόταση η οποία ουσιαστικά ακρωτηριάζει το υπουργείο Πολιτισμού αποστερώντας το, εκτός των άλλων, από σημαντικό μέρος των εσόδων του, τα οποία ως γνωστόν αναδιανέμονται από τον Έβρο έως την Κρήτη για πολιτιστικούς σκοπούς.

Επίσης για παράδειγμα μουσεία όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου ή το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης έχουν φέρει στη χώρα διεθνείς διακρίσεις είτε για την χρήση οπτικοακουστικών μέσων και νέων τεχνολογιών είτε για τον υψηλό επαγγελματισμό και τη βιωματική παρουσίαση των συλλογών τους. Όλα αυτά συντελέστηκαν χάρη στο υψηλό επιστημονικό δυναμικό του ΥΠΠΟΑ".

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ενιαίου Συλλόγου "λύση δεν είναι η λειτουργία των μουσείων με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά η ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα τους ως φορέων γνώσης, εκπαίδευσης και ποιοτικής ψυχαγωγίας σε άμεσο διάλογο με την κοινωνία, τους επιστημονικούς φορείς, τις πνευματικές και καλλιτεχνικές δυνάμεις της χώρας".

Πόλυ Κρημνιώτη

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ενιαίου Συλλόγου Δέδε Λιόνη, "λύση δεν είναι η λειτουργία των μουσείων με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά η ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα τους ως φορέων γνώσης, εκπαίδευσης και ποιοτικής ψυχαγωγίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL