Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
"Βλάπτεται βάναυσα η ιστορική μνήμη"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Βλάπτεται βάναυσα η ιστορική μνήμη"

Έντονη ανησυχία προκαλεί η εξαγγελία της υπουργού Πολιτισμού για την επανεξέταση από το Κεντρικό Συμβούλιο του χαρακτηρισμού ως ιστορικού τόπου του βιομηχανικού αρχιτεκτονικού συνόλου του πρώην εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ. Τον χορό των αντιδράσεων ανοίγει η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας (ΟΕΧΒΕ) αναγνωρίζοντας ότι "τέτοιες κινήσεις προκαλούν το δημόσιο αίσθημα, βλάπτουν βάναυσα την ιστορική μνήμη".

Η Ομοσπονδία χαρακτηρίζει "προκλητική" τη δήλωση της υπουργού Πολιτισμού, διότι"έχει ως προφανή σκοπό την ανατροπή της σημαντικής απόφασης του Ιουλίου 2019 και φοβούμαστε ότι εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα των ΕΛΠΕ", και την καλεί "να αναθεωρήσει τη στάση της και να εκτελέσει την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου ιστορικών μνημείων βάζοντας τη δική της υπογραφή, όπως άλλωστε οφείλει". Σε διαφορετική περίπτωση", όπως σημειώνει, "ο πρωθυπουργός έχει ευθύνη να παρέμβει ώστε να προστατευτεί αναλλοίωτη η εθνική κληρονομιά ενός χώρου με ανεξάντλητη ιστορία που συνέβαλε τα μέγιστα στην άμυνα της χώρας".

Η Ομοσπονδία ασχολείται χρόνια με το εργοστάσιο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ, ενώ μαζί με το σωματείο των εργαζομένων έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην ελληνική Δικαιοσύνη για την πώληση του ακινήτου από τα ΕΑΣ στην εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια.

Επισημαίνει δε ότι "η απόφαση της τότε υπουργού Πολιτισμού, τον Ιούλιο του 2019, για την κήρυξη του χώρου ως ιστορικού τόπου με τη διάσωση αρκετών κτηρίων ως διατηρητέων, ήταν μια θετική εξέλιξη που διέσωζε την ιστορική μνήμη και τη βιομηχανική κληρονομιά", υπογραμμίζοντας ότι "ο χαρακτηρισμός αυτός δεν αντιβαίνει στην μελλοντική χρήση του ακινήτου, που αγοράστηκε, σύμφωνα με όσα επικαλούνται και τα ΕΛ.ΠΕ., για να αποτελέσει ζώνη ασφαλείας μεταξύ του διυλιστηρίου και του οικισμού της Ελευσίνας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL