Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Απονομή στη σκιά των Γλυπτών του Παρθενώνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απονομή στη σκιά των Γλυπτών του Παρθενώνα

Με την εικόνα της Μελίνας Μερκούρη στη γιγαντοοθόνη της μεγάλης αίθουσας εκδηλώσεων του κτηρίου της UNESCO στο Παρίσι να μιλά για «τα δικά της Γλυπτά του Παρθενώνα», τη δική της Ελλάδα και το όραμά της για επανένωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ η τελετή απονομής του βραβείου «Μελίνα Μερκούρη» στην περιβαλλοντική οργάνωση Instituto do Patrimonio Cultural του Πράσινου Ακρωτηρίου.

Το μοναδικό αυτό στο είδος του βραβείο θεσπίστηκε από την Ελλάδα το 1995 και απονέμεται ανά διετία σε θεσμούς, ιδρύματα ή προσωπικότητες που διακρίνονται στην προστασία του πολιτιστικού τοπίου, αλλά είχε διακοπεί από το 2011 μετά από σιωπηρή χρηματοδότηση. Προς αποφυγήν οποιασδήποτε οικειοποίησης της επανεκκίνησής του, αξίζει να σημειωθεί ότι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε η διαδικασία επανενεργοποίησής του, αρχικά επί υπουργίας Αρ. Μπαλτά ή, στη συνέχεια, επί υπουργίας Λ. Κονιόρδου, οπότε δόθηκε το προβλεπόμενο ποσό για την επανεργοποίησή του. Ποσό διπλάσιο μάλιστα του χρηματικού επάθλου που συνοδεύει το βραβείο. Καθοριστικός στην επανενεργοποίηση του βραβείου ήταν ο ρόλος που έπαιξε η μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία και ειδικά η αναπληρώτρια μόνιμη αντιπρόσωπος Μαίρη Καραντή, καθώς και οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.

Το φετινό βραβείο απονεμήθηκε σε μια οργάνωση αναγνωρισμένη για τη συμβολή της στην προστασία και τη διαχείριση του πολιτιστικού τοπίου στον εθνικό δρυμό Cova, Paul και Ribeira da Torre, η οποία επικράτησε ανάμεσα σε 50 υποψηφιότητες απ' όλο τον κόσμο. Αυτή την "ξεχωριστή συμβολή" επισήμανε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την τελετή απονομής, "καθώς και τις προσπάθειές της στον τομέα βιώσιμης ανάπτυξης για τους ανθρώπους που ζουν εκεί". Σύμφωνα με την υπουργό, "η οργάνωση δίνει προτεραιότητα σε μέτρα παραδοσιακής διαχείρισης μέσα από τη συλλογική συνεργασία. Αυτό βοηθά στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των τοπικών κοινωνιών, προστατεύοντας παράλληλα τις πολιτιστικές τους παραδόσεις, το μοναδικό οικοσύστημα του πάρκου και τη βιωσιμότητά του".

Ο διευθυντής του βραβευθέντος θεσμού Hamilton Jair Fernandes εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον ελληνικό πολιτισμό και διαβεβαίωσε «για την πρόθεση της χώρας του να εφαρμόσει τις πολιτικές για την προστασία του οικοσυστήματος και τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής της μικρής χώρας του».

Η γενική διευθύντρια της UNESCO Audrey Azoulay έκανε ειδική αναφορά στην ελληνική πρωτοβουλία για την προστασία των πολιτιστικών μνημείων από την κλιματική αλλαγή και δήλωσε πως «οι αποδέκτες του φετινού βραβείου αποτελούν εξαιρετικό παράδειγμα των προσπαθειών που καταβάλλονται για την καταπολέμηση της έκτακτης ανάγκης για το περιβάλλον, η οποία πρέπει να αποτελέσει κεντρικό ζήτημα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL