Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Η ξεχασμένη Πλατεία Θεάτρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ξεχασμένη Πλατεία Θεάτρου

Του Αγγελου Μανταδάκη

Πρόκειται για πλατεία της Αθήνας, από τις πιο παλιές, που βρίσκεται στα νότια της Ομόνοιας, πίσω ακριβώς από τη Βαρβάκειο Αγορά και πολύ κοντά στις πλατείες Κουμουνδούρου και Ψυρρή. Τη διασχίζει ο ομώνυμος δρόμος, ενώ δεσπόζει το κτήριο της Διπλάρειου Σχολής που ανεγέρθηκε το 1932.

Οφείλει το όνομά της στο πρώτο στην ιστορία της πόλης πλινθόκτιστο θέατρο που κατασκευάστηκε στις απαρχές του περασμένου αιώνα. Η περιοχή της πλατείας Θεάτρου, όπως και  άλλες κεντρικές γειτονιές της πρωτεύουσας, υποβαθμίστηκε τα τελευταία χρόνια λόγω της απουσίας ουσιαστικών παρεμβάσεων από τους αρμόδιους φορείς. Για την αναβάθμισή της υπήρξε το 2010 αρχιτεκτονική μελέτη που κατέθεσε ο Δήμος Αθηναίων και ενέκρινε το αρμόδιο υπουργείο και η οποία προέβλεπε, μεταξύ άλλων, πεζοδρομήσεις και έργα ανάπλασης της περιοχής.

Η περιοχή της πλατείας Θεάτρου αποτελεί κομμάτι της «μαύρης τρύπας» του κέντρου της πόλης. Επομένως, τα φαινόμενα υποβάθμισης που παρατηρούνται σ’ αυτή δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με πολεοδομική και αρχιτεκτονική προσέγγιση, αλλά απαιτούνται πολυσχιδείς λύσεις, με παράλληλα μέτρα κοινωνικού και οικονομικού χαρακτήρα. Όλα αυτά επισημαίνονται στην έκθεση που υπέβαλε η ΕΑΧΑ. Πιο συγκεκριμένα, σε αυτή τη μελέτη οι αρχιτέκτονες πρότειναν την πλήρη πεζοδρόμηση των οδικών προσβάσεων στην πλατεία, με μόνη εξαίρεση έναν δρόμο για τα οχήματα έκτακτης ανάγκης. Μάλιστα, στην ίδια έκθεση προβλεπόταν και η ανάδειξη ιστορικών στοιχείων, όπως η σήμανση των ιχνών του Θεμιστόκλειου Τείχους καθώς και του Τείχους Χασεκή που διασχίζουν την περιοχή.

Συμπερασματικά, η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν καθώς και το πρώτο βήμα για την ανάκαμψή της. Όταν προωθηθούν και συντελεστούν αυτές οι πολύπλευρες αλλαγές, η περιοχή της πλατείας Θεάτρου θα αποτελεί «πόλο έλξης» τόσο για τους Αθηναίους όσο και για τους τουρίστες και θα «βοηθήσει» κι αυτή στη συνολικότερη βελτίωση του κέντρου της πρωτεύουσας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL