Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Βάλτε την υπόθεση στο αρχείο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βάλτε την υπόθεση στο αρχείο

Στο θέμα της μήνυσης που άσκησε σε υπαλλήλους που συμμετείχαν στην Επιτροπή Παρακολούθησης και Παράδοσης Έργων η εταιρεία ΑΪΝΟΟΥΧΑΟΥ, που κηρύχθηκε έκπτωτη εξ' αιτίας της αδυναμίας της να παραδώσει υποέργα της πλατφόρμας ψηφιοποίησης κινητών μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, που είχε αποκαλύψει η "Αυγή", παρεμβαίνει ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ. Εν όψει της κλήσεις των τριών υπαλλήλων από τις εισαγγελικές αρχές σε ανωμοτί καταθέσεις, δηλαδή ως δυνάμει υπόπτων, ο Σύλλογος ζητάει "από την αρμόδια εισαγγελέα να θέσει στο αρχείο την υπόθεση, στέλνοντας ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως δεν είναι δυνατόν να ασκούνται ποινικές διώξεις εναντίων μελών Επιτροπών του Δημοσίου, επιφορτισμένων με την τήρηση του νόμου και τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου". Όπως εξηγεί σχετικά, εκφράζοντας παράλληλα τη συμπαράστασή του στους τρεις υπαλλήλους, "αν η συμμετοχή υπαλλήλων σε τέτοιες επιτροπές, μπορεί έστω και κατ' ελάχιστη πιθανότητα να τους εμπλέξει σε παρόμοιες περιπέτειες, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει πλήθος συναδέλφων, όχι μόνο στο ΥΠΠΟΑ αλλά συνολικά στον δημόσιο τομέα, στην αποφυγή της συμμετοχής σε τέτοιες κρίσιμες για την ορθή λειτουργία των υπηρεσιών και της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος επιτροπές". Διευκρινίζει μάλιστα ότι "είναι υπόθεση τιμής και αξιοπρέπειας για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να προστατέψει τους συναδέλφους και άμεσα να εφαρμόσει πολιτικές που θα αποτρέπουν παρόμοιες εξελίξεις".

Παράλληλα, ο Σύλλογος καταγγέλλει απερίφραστα την ενέργεια της ΑΪΝΟΟΥΧΑΟΥ, δηλώνοντας "αποφασισμένος να μην επιτρέψει ενέργειες όπως αυτή να λειτουργήσουν εκφοβιστικά για δημοσίους υπαλλήλους που, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και εντιμότητα, εργάζονται υπό αντίξοες συνθήκες για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος".

Οι τρεις υπάλληλοι μηνύθηκαν επειδή εισηγήθηκαν στην τότε υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά την έκπτωση του εργολάβου, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, η οποία ήρθε τελικά τον Σεπτέμβριο του 2018 με σχετική υπουργική απόφαση. Τον Ιανουάριο του 2019, με νεώτερη υπουργική απόφαση, απορρίφθηκε το αίτημα της αναδόχου εταιρείας για την αναστολή εκτέλεσης της υπουργικής απόφασης που την κήρυξε έκπτωτη από το έργο αποδεχόμενη την εισήγηση της επιτροπής. Ένα χρόνο μετά, η συγκεκριμένη εταιρεία μήνυσε τους υπαλλήλους.

Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι, όπως γράφαμε και χθες, ότι η νυν πολιτική ηγεσία, σύμφωνα με πληροφορίες μας, δρομολογεί νέα υπουργική απόφαση, για την ανάκληση της Υ.Α. Μ. Ζορμπά και Κ. Στρατή, με την οποία κηρύχθηκε έκπτωτη η εταιρεία. Κι αυτό παρ' ότι, τον περασμένο μήνα, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, στο οποίο προσέφυγε η εταιρεία προκειμένου να ακυρωθεί η Υ.Α. που την κήρυξε έκπτωτη, απέρριψε την αίτησή της ως προδήλως αβάσιμη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL