Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
Κοινός αγώνας για να σωθεί το Ελληνικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοινός αγώνας για να σωθεί το Ελληνικό

Ίσως είναι από τις λίγες φορές που τρεις σύλλογοι εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού προχωρούν σε από κοινού δράση για το δημόσιο συμφέρον. Ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ένωσαν δυνάμεις και την 1η Νοεμβρίου προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της ΚΥΑ που ακολούθησε, γιατί ανάμεσα στους κοινόχρηστους χώρους που η απόδοσή τους στην Αυτοδιοίκηση αναβάλλεται επ' αόριστον "παράνομα συγκαταλέχτηκε στην ΚΥΑ και το ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά, τμήμα του ομώνυμου οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου", όπως έχει γράψει η "Αυγή". Καταγγέλλουν απερίφραστα, "τις πρωτοφανείς για την ελληνική έννομη τάξη διατάξεις παράδοσης της εκτός συναλλαγής δημόσιας περιουσίας, των αρχαιοτήτων συμπεριλαμβανομένων, σε ανώνυμη εταιρεία" και χαρακτηρίζουν τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις αντισυνταγματικές, παράνομες και αντικοινωνικές.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου "δεν εξυπηρετεί κανένα δημόσιο συμφέρον αλλά το συμφέρον του ιδιώτη" σημειώνουν οι τρεις σύλλογοι. Αναφερόμενοι ειδικά στο ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά, επισημαίνουν ότι έχουν πραγματοποιηθεί συστηματικές έρευνες, "με ρητή πρόβλεψη στο ΠΔ έγκρισης του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης, να διαμορφωθεί σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο".

Με την παράκαμψη του αρχαιολογικού χαρακτήρα του χώρου, όπως υπογραμμίζουν, ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά μπαίνει σε κοινή μοίρα με τους κοινόχρηστους χώρους, "με αποτέλεσμα την παραχώρηση της διοίκησης, διαχείρισης και χρήσης του επ’ αόριστον σε ιδιωτική εταιρεία, αντί του μόνου αρμόδιου Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με το άρθρο 7 του αρχαιολογικού νόμου. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα αρχαία μνημεία της περιοχής, των οποίων η ένταξη σε κοινόχρηστους χώρους τα εγκλωβίζει αορίστως σε παντελώς αναρμόδια για τη διαμόρφωση, προστασία και ανάδειξή τους εταιρεία και αναιρεί από το κοινωνικό σύνολο το δικαίωμα απόλαυσής τους ως δημόσιων αγαθών, σύμφωνα με τον ισχύον νομικό πλαίσιο για αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL