Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Ραμπί Μρουέ, Λιβανέζος καλλιτέχνης: / "Η τέχνη είναι ένας άξονας για να αμφισβητούμε"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ραμπί Μρουέ, Λιβανέζος καλλιτέχνης: / "Η τέχνη είναι ένας άξονας για να αμφισβητούμε"

Οι προσωπικές του εμπειρίες από τον πόλεμο και τους πολιτικούς αγώνες στην πατρίδα του, τον Λίβανο, γίνονται ο μεγεθυντικός φακός στο έργο του εικαστικού, σκηνοθέτη και περφόρμερ Ραμπί Μρουέ, που μας υπενθυμίζει ότι «το τραύμα είναι κοινό για όλους τους ανθρώπους, αλλά και τόσο υποκειμενικό που είναι αδύνατον να ξεχαστεί».

Ένας από τους σημαντικότερους και πλέον πολιτικοποιημένους δημιουργούς της διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής, ο Μρουέ κάνει απόψε πρεμιέρα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση με το νέο του έργο “You Should Have Seen Me Dancing Waltz”, φέρνοντας τους χορευτές αντιμέτωπους με τις ειδήσεις καθημερινής βίας, φυσικών καταστροφών και πολιτικής.

Ο Λιβανέζος καλλιτέχνης που ζει στο Βερολίνο αναρωτιέται με ποιον τρόπο τα θέματα της επικαιρότητας επηρεάζουν και μολύνουν τα σώματα των χορευτών, αλλά και ποια είναι η επίδρασή τους σ' αυτά. Δεύτερο έργο της βραδιάς είναι το “Elephant”, που αμφιταλαντεύεται μεταξύ της αίσθησης απομόνωσης και μιας έντονης επιθυμίας για ανθρώπινη επαφή. Σώματα κινούνται σε δαιδαλώδεις διαδρομές προσπαθώντας μάταια να προσεγγίσουν το ένα το άλλο. Καθώς μεταπηδούν μπρος και πίσω στον χρόνο, αναζητούν στιγμές συντροφικότητας, ενώ συγχρόνως βιώνουν τη βεβαιότητα της μοναξιάς.

«Η ιδέα ξεκίνησε σχεδιάζοντας τις σκιές των νεκρών στη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης. Ειδικά στη Συρία, ήταν σαν να προσπαθώ να σχεδιάσω τις σκιές και στη συνέχεια άρχισα να φτιάχνω τα σκίτσα των νεκρών» λέει ο δημιουργός για το έργο όπου υπάρχουν δύο χορευτές που μοιάζουν να αναζητούν ο ένας τον άλλο, να κυνηγούν ο ένας τον άλλο, καθώς βρίσκονται σε έναν λαβύρινθο όπου δεν μπορούν να συναντηθούν, κάτι που επιθυμούν διακαώς, αλλά δεν υπάρχει τρόπος, αφού ανάμεσά τους μοιάζει να υπάρχουν χιλιάδες νεκροί.

Για τον Ραμπί Μρουέ όλες οι τέχνες είναι πολιτικές. «Δεν υπάρχει τρόπος να ξεφύγεις από την πολιτική. Η τέχνη είναι κατ' ουσίαν πολιτική. Κι αυτό που αναρωτιέμαι είναι πώς μπορεί να ασχοληθεί κανείς μ' αυτά που συμβαίνουν σήμερα χωρίς να υπεισέλθει στην πολιτική!».

Εξηγώντας την κεντρική ιδέα που διατρέχει το έργο του, λέει πως επέλεξε τον χορό για την αφαιρετικότητα της γλώσσας του, προσθέτοντας στοιχεία επικαιρότητας, για να διαπιστώσει πώς το ένα αντιμετωπίζει το άλλο.

Για τον ίδιο ωστόσο «η τέχνη δεν πρέπει να είναι ακτιβιστική, αλλά μια πλατφόρμα για να σκεφτόμαστε και να αμφισβητούμε τις πεποιθήσεις μας».

Ο Λιβανέζος καλλιτέχνης επιμένει πως «η τέχνη πρέπει να δημιουργεί συζητήσεις και διάλογο και όχι να παράγει συμπεράσματα. Πρέπει να εκφράζει αμφιβολίες για τις ιδέες και τις σκέψεις προσφέροντας μαγιά για νέες».

Και πάλι ελπίδα

Ο Μρουέ εξηγεί πως εγκατέλειψε τη χώρα του αφού δεν έβλεπε καμία ελπίδα. «Αλλά ξαφνικά έγινε η έκπληξη, αφού εδώ και λίγο καιρό φάνηκε να ελπίζουμε και πάλι. Ακόμα κι αν ξέρουμε ότι μπορεί να αποτύχουμε. Κάτι που δεν μας πτοεί, αφού έχουμε και πάλι αποτύχει στο παρελθόν. Αξίζει να προσπαθήσουμε αναμένοντας τι θα γίνει».

Ενθουσιασμένος με τον ξεσηκωμό στους δρόμους της πατρίδας του, δεν ξεχνά να αναφερθεί στη συσπείρωση που υπάρχει τόσο από όλες τις θρησκείες όσο και από όλες τις τάξεις. «Η αντίδραση είναι τεράστια για την πάταξη της διαφθοράς και την αλλαγή του πεπαλαιωμένου συντάγματος» υπογραμμίζει. Ο ίδιος συμμετείχε στις διαδηλώσεις στη Βηρυττό χαρακτηρίζοντας το γεγονός της αντίστασης του λαού, «εξαιρετικό και σπάνιο στην ιστορία της χώρας». Δεν παραλείπει μάλιστα να εκφράσει την αισιοδοξία και την ελπίδα του για τον ερχομό αλλαγών.

Μιλάει για το κίνημα διαμαρτυρίας που έχει εξαπλωθεί παντού σχολιάζοντας ότι πρόκειται για μια «ειρηνική επανάσταση. Είναι η πρώτη φορά που εμείς, οι Λιβανέζοι, βρισκόμαστε όλοι μαζί στους δρόμους απαιτώντας την αποχώρηση των πολιτικών και των ηγετών που βρίσκονται στην εξουσία για πάνω από τριάντα χρόνια. Η εκρίζωση μιας τάξης και μιας ολόκληρης νοοτροπίας έχουν μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Απαιτούν έναν τιτάνιο αγώνα. Και βρισκόμαστε μόνο στην αρχή».

Ας σημειωθεί πως μετά το τέλος της αυριανής παράστασης θα υπάρξει συζήτηση ανάμεσα στο κοινό και στους συντελεστές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL