Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Έτος Μελίνας και Αντώνη Σαμαράκη το 2020
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έτος Μελίνας και Αντώνη Σαμαράκη το 2020

Δύο σπουδαίες προσωπικότητες του ελληνικού πολιτισμού θα τιμήσει το αρμόδιο υπουργείο το 2020. Πλάι στο χαρακτηρισμένο από την προηγούμενη κυβέρνηση και την πρώην υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά ως Έτος Αντώνη Σαμαράκη, η νυν υπουργός κηρύσσει και Έτος Μελίνας με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μελίνας Μερκούρη.

Ποικίλες εκδηλώσεις σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη ανακοίνωσε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου η Λίνα Μενδώνη για το Έτος Μελίνας, όπως και τη σύσταση επιτροπής στην οποία θα προεδρεύει ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Ζακ Λανγκ με μέλη τη Μανουέλα Παυλίδου, γ.γ. του Ιδρύματος, που ήταν παρούσα στη συνέντευξη, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη και τα μέλη του Ιδρύματος Χριστόφορο Αργυρόπουλο και Γιώργο Λιόντο. Στη διάρκεια του έτους θα πραγματοποιηθούν μια μεγάλη έκθεση από το υπουργείο με υλικό που αφορά τη Μελίνα, κοστούμια της, συνεντεύξεις, αφίσες από τις κινηματογραφικές ταινίες που πρωταγωνίστησε παράλληλα με ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα και σειρά μουσικών εκδηλώσεων. Το Λαογραφικό Πελοποννησιακό Ίδρυμα επίσης, το οποίο είχε οργανώσει μεγάλη έκθεση στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Αθήνας, θεσμό που ίδρυσε η Μελίνα, τώρα θα οργανώσει μια καινούργια έκθεση γι' αυτήν σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ. Σε συνεργασία του υπουργείου με την Προεδρία της Δημοκρατίας, με αφορμή την έκδοση που θα συνοδεύει ένα συνέδριο, θα υπάρξει πρόσκληση όλων των επιτροπών που έχουν δημιουργηθεί για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, το μεγάλο όραμα της Μελίνας, για συνάντηση στην Ελλάδα προκειμένου να συζητηθεί εκ νέου το ζήτημα. Με αφορμή τη συνάντηση, η υπουργός υπογράμμισε ότι η ελληνική θέση για την επιστροφή των γλυπτών "διαχρονικά είναι η ίδια" και ότι τα γλυπτά "βρίσκονται εκεί που βρίσκονται ως προϊόν κλοπής, άρα η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει ούτε την κυριότητα, ούτε την κατοχή, ούτε τη νομή σε κανέναν άλλο".

Το Έτος Μελίνας θα γίνει αφορμή επίσης να επανεξεταστεί το θεσμικό πλαίσιο που θα συντηρήσει και θα προσδώσει δυναμική για τα επόμενα χρόνια στα ΔΗΠΕΘΕ, "σύλληψη της Μελίνας, πρωτοποριακή για την εποχή της".

Από την άλλη, για το Έτος Σαμαράκη διατηρείται η επιτροπή που είχε ορίσει η Μυρσίνη Ζορμπά, ενώ, όπως ανακοινώθηκε παρούσης της συζύγου του λογοτέχνη Ελένης, που συνεργάζεται για τη διοργάνωση, προγραμματίζονται ένα αφιερωματικό λεύκωμα με θέμα "Αντώνης Σαμαράκης ο άνθρωπος και συγγραφέας. Ο 20ός αιώνας στην Ελλάδα και στον κόσμο", έκθεση σε συνεργασία με τη Βουλή που έχει το Αρχείο Σαμαράκη, εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Κύπρο με προβολές ταινιών εμπνευσμένων από το έργο του, θεατροποιημένες αναγνώσεις κ.ά., πρόδρομες εκδηλώσεις σε Λονδίνο και Παρίσι αλλά και ένα μεγάλο συνέδριο με θέμα "Ο Αντώνης Σαμαράκης και η μικρή φόρμα".

Τη συνέντευξη Τύπου απασχόλησε επίσης η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, που κατά την υπουργό "δεν πάει καθόλου καλά", η τροποποίηση της ΚΥΑ για τον καθορισμό αντιτίμου επίσκεψης σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία για την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής αντιτίμου σε Άτομα με Αναπηρία, συνταξιούχους εκπαιδευτικούς, πτυχιούχους αρχαιολογικών, αρχιτεκτονικών σχολών και σχολών Καλών Τεχνών και συντηρητών και η επέκταση για Ευρωπαίους πολίτες η οποία θα συζητηθεί σήμερα στο ΚΑΣ, η ανανέωση του μνημονίου συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ για περιορισμούς στην παράνομη είσοδο αρχαιολογικών, βυζαντινών, εκκλησιαστικών πολιτιστικών αγαθών στις ΗΠΑ με προοπτική στην επόμενη πενταετία να φτάσει στο 1800, και η σύσταση Επιτροπής για την κλιματική αλλαγή και την πολιτιστική κληρονομιά.

Σε ό,τι αφορά το ΤΑΠ, η υπουργός απέφυγε να απαντήσει για την τρύπα 2,5 εκατ. ευρώ που κατήγγειλε η πρώην πρόεδρός του Π. Σιδηροπούλου. Αντιθέτως, μετέθεσε από τον Οκτώβριο στον Νοέμβριο την παρουσίαση του οργανογράμματος που "τρέχει παράλληλα με την αξιολόγηση των διευθυντών". Για την έκθεση κατασταλτικού ελέγχου των ετών 2014, 2015, 2016 και το πόρισμα της ΕΔΕ για τη μεταφορική ότι δεν έχει γίνει τίποτα επέμεινε ότι "δεν υπάρχει λόγος να μη γίνει η εκκαθάριση εν λειτουργία" για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας, ενώ για την αδειοδότηση του νέου αυτοδιαχειριζόμενου Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης των δημιουργών "ΕΔΕΜ" είπε ότι συζητείται ένα business plan που "να πείθει ότι η νέα εταιρεία μπορεί να ανταποκριθεί ώστε να μην χρειαστεί αυτό που απεύχονται και οι δημιουργοί και εμείς, η εμπλοκή ξανά του κράτους".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL