Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η έρημος και η θάλασσα μέσα από πριγκιπικά μάτια

«Aegean Desert» στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης

Μέσα σε μια χειμερινή σκηνή βεδουίνων που στήθηκε ειδικά στη μικρή εσωτερική αυλή του ισογείου στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης της οδού Αγίων Ασωμάτων στο Θησείο συνυπάρχουν η έρημος και η θάλασσα. Πρόκειται για μεγάλων διαστάσεων φωτογραφίες του πρίγκιπα Νικόλαου που απεικονίζουν την έρημο του Κατάρ και τη θάλασσα του Αιγαίου. Η έκθεση «Aegean Desert» με 18 φωτογραφίες, που εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ και θα διαρκέσει έως και τις 19 Ιανουαρίου, ξεκίνησε, όπως εξήγησε ο δημιουργός, σε ένα ταξίδι του στο Κατάρ. «Κάναμε μια ομαδική έκθεση μαζί με άλλους καλλιτέχνες, όπου είχα την ευκαιρία να γνωρίσω μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της τέχνης παγκοσμίως, τη Σεΐχα Αλ Μαγιάσα Μπιντ Χαμάντ Αλ Θάνι, αδελφή του νυν ηγέτη του Κατάρ. Είδε τα έργα μου με τις φωτογραφίες του Αιγαίου και ρώτησε αν ποτέ είχα φωτογραφίσει την έρημο. Όταν απάντησα αρνητικά, με προσκάλεσε να το κάνω. Όταν έφτασα στην έρημο, συνάντησα σχήματα και τοπία που μου θύμιζαν Ελλάδα, αλλά όχι με τον κλασικό τρόπο. Ήταν τα σχήματα της άμμου που μετακινείτο που θύμιζαν θάλασσα και κύματα. Έτσι αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον μου να επιστρέψω και να φωτογραφίσω και πάλι το Αιγαίο, αναζητώντας τις εικόνες που είχα ήδη στο μυαλό μου και να τις συνταιριάξω με αυτές τις ερήμου. Πρότεινα την πραγματοποίηση δύο ξεχωριστών εκθέσεων, μία στην Ελλάδα και μία στην Ντόχα, που θα ‘τρέχουν’ παράλληλα και με το ίδιο θέμα».

Στην Ντόχα, οι φωτογραφίες θα παρουσιαστούν στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Katara από τις 20 Νοεμβρίου, μέσα σε έναν παραδοσιακό αιγαιοπελαγίτικο ανεμόμυλο, ο οποίος θα κατασκευαστεί ειδικά για την έκθεση.

Οι εκθέσεις εμπλουτίζονται μουσικά από συνθέσεις των Ευανθίας Ρεμπούτσικα και Dana Alfardan.

Την επιμέλεια υπογράφει η Μαριλένα Κουτσούκου, που μίλησε για «βιωματικές εκθέσεις και φωτογραφίες εκτυπωμένες σε αλουμίνιο, με ιδιαίτερη τεχνική που δημιουργεί δυνατά έργα, με πολύ μεγάλες αντοχές στις καιρικές συνθήκες. Υπάρχουν και επτά φωτογραφίες με εκτυπώσεις σε ειδικό χαρτί», όπως διευκρίνισε.

Μάνια Ζούση

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Ωμοί και αναίσχυντοι

Από προχθές, ολόκληρο το σύστημα της Ν.Δ. που εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο με την υπόθεση Novartis περιφέρεται έξαλλο στα ΜΜΕ. Απειλεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα με ισόβια, κραυγάζει για έσχατες προδοσίες και ισόβια και εξαπολύει ύβρεις και απειλές κατά των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις