Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Κώστας Γαβράς: «Δεν έχω ήρωες στις ταινίες μου, με ενδιαφέρουν οι καθημερινοί άνθρωποι»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κώστας Γαβράς: «Δεν έχω ήρωες στις ταινίες μου, με ενδιαφέρουν οι καθημερινοί άνθρωποι»

Στιγμιότυπο από την ταινία "Ενήλικοι στην αίθουσα"

"Δεν κάνω καριέρα". Με αυτή τη φράση ξεκίνησε ο Κώστας Γαβράς τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους, όταν κάποιος αναφέρθηκε εγκωμιαστικά στο "σύνολο της καριέρας του". "Η τέχνη, ο κινηματογράφος, δεν είναι καριέρα, είναι πάθος για μένα. Κάθε ταινία μου ανταποκρίνεται σε μια ιστορική στιγμή. Κάποιες φορές δεν τα κατάφερα όπως ήθελα, κάποιες άλλες το σενάριο έμεινε στα χαρτιά, δεν μπορέσαμε να βρούμε τα χρήματα να γυριστεί η ταινία, το σχέδιο που είχαμε δεν υλοποιήθηκε ποτέ".

"Σε αυτά τα χρόνια της κρίσης ο ελληνικός λαός υπέφερε φοβερά και η Ευρώπη έπαιξε αρνητικό ρόλο. Το μόνο που ήθελαν τότε ήταν να σώσουν τις δικές τους τράπεζες. Αυτό που κυρίως με ενδιέφερε ήταν να αναδείξω τον κακό ρόλο που έπαιξε η Ευρώπη" λέει ο Κώστας Γαβράς και βλέπεις ότι φορτίζεται συναισθηματικά.

"Φυσικά υπήρξαν και άλλα βιβλία από τους πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου. Έγραψαν ο Μοσκοβισί, ο Ντάισελμπλουμ... Αλλά δεν έχω κανέναν σεβασμό για τον άνθρωπο που είπε ότι οι Έλληνες ξόδεψαν δισεκατομμύρια σε γυναίκες και ποτά... Δεν με ενδιαφέρει αυτός ο κύριος. Και υπάρχουν και οι ηθικοί αυτουργοί, που τους ξεχνάμε, τα κόμματα που κυβέρνησαν την Ελλάδα για τριάντα χρόνια πριν από την κρίση και άφησαν το χρέος να γίνει τεράστιο. Πράγματι στην ταινία δεν μιλάω για τους ηθικούς αυτουργούς της κατάστασης... Αλλά το χρέος είναι ακόμα εδώ, τίποτα δεν έχει τελειώσει...".

Είμαστε μία μέρα πριν από την ελληνική πρεμιέρα της ταινίας του "Ενήλικοι στην αίθουσα" στο Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ "Νύχτες Πρεμιέρας" (η ταινία θα προβληθεί κανονικά στους κινηματογράφους στις 3 Οκτωβρίου). Η ταινία έχει προβληθεί ήδη στα φεστιβάλ Βενετίας και Σαν Σεμπαστιάν, όπου ο σκηνοθέτης απέσπασε εγκώμια για το σύνολο του έργου του και χαρακτηρίστηκε "ένας από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του πολιτικού κινηματογράφου των τελευταίων 50 ετών". "Δεν γίνεται να ζήσεις με την ιστορία που θέλεις να αφηγηθείς, για δύο, τρία ή τέσσερα χρόνια, χωρίς να την αγαπάς βαθιά".

Δίπλα στον Κώστα Γαβρά, στη συνέντευξη Τύπου, ήταν οι πρωταγωνιστές του Χρήστος Λούλης και Αλέξανδρος Μπουρδούμης, η παραγωγός και σύζυγος του σκηνοθέτη Μισέλ Ρέι - Γαβρά, αλλά και ο Γιάνης Βαρουφάκης, στο βιβλίο του οποίου βασίζεται το σενάριο. Ο τελευταίος δήλωσε εξαρχής ότι έχει αφήσει έξω από την αίθουσα την πολιτική - κομματική του ταυτότητα...

Αναπόφευκτα ένα από τα πρώτα ερωτήματα που τέθηκαν ήταν: "Μήπως είναι ακόμη πολύ νωρίς για μια έγκυρη αποτίμηση του πρώτου εξαμήνου του 2015 και των όσων διαδραματίστηκαν τότε στην Ελλάδα και στο ευρωπαϊκό σκηνικό;". Πήρε τον λόγο για να απαντήσει πρώτος ο Χρήστος Λούλης:

"Νομίζω ότι λειτουργεί καλύτερα το να μιλήσεις για κάτι που έγινε πρόσφατα... Οι Έλληνες είμαστε θερμοκέφαλοι και είναι πολύ καλό που έγινε τώρα αυτή η ταινία για να μας 'αναγκάσει' να πάρουμε μια απόσταση τόσο από τα γεγονότα αυτά όσο και από τον εαυτό μας. Θυμόμαστε καθαρά με ποιους ήμασταν τότε, με ποιους τσακωθήκαμε και δεν ξαναμιλήσαμε...

Αλλά μπορεί η ταινία να μας υποχρεώσει να βάλουμε στην άκρη το συναίσθημα και να δουλέψει το μυαλό ώστε να μην ξαναβρεθούμε στην ίδια κατάσταση. Απευθύνεται σε όλους εκείνους που έχουν την ανάγκη να καταλάβουν κάτι βαθύτερο από αυτό που τους σερβίρει η οικογένειά τους, οι φίλοι τους, η τηλεόραση ή ακόμα και η ιδεολογία τους...".

Ο Κώστας Γαβράς υπενθύμισε πως "όταν γυρίσαμε το 'Ζ', είχαν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια από τη δολοφονία Λαμπράκη", για να συμπληρώσει δίπλα του η Μισέλ Ρέι πως το "Ενήλικοι στην αίθουσα" είναι πολύ περισσότερο "μια ταινία για την Ευρώπη παρά για την ελληνική κρίση". Και συνεχίζει ο Κώστας Γαβράς:

"Αυτό που κάνουμε εμείς είναι θέαμα. Το θέαμα είναι κάτι που εφευρέθηκε από τους αρχαίους Έλληνες -δεν ξέρω κατά πόσον εμείς σήμερα είμαστε οι απόγονοί τους, αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Τι ήταν τότε το θέαμα; Το να συσχετίσουμε και να συμπυκνώσουμε τα όσα έχουν γίνει σε διάστημα χρόνου που θα είναι ανεκτό από εμάς για να το παρακολουθήσουμε".

Ο διάσημος σκηνοθέτης εξήγησε πως άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία για την ελληνική κρίση από την έναρξή της, μόλις εφαρμόστηκαν τα πρώτα μέτρα λιτότητας. Στη συνέχεια, έπειτα από σύσταση της συζύγου του και παραγωγού, βρήκε στον Γιάνη Βαρουφάκη την αφηγηματική "ματιά" που ήθελε. "Δεν μου αρέσει ο όρος 'ήρωες' όταν μιλάμε για χαρακτήρες σε μια ταινία. Ήρωες υπήρχαν στην αρχαία Ελλάδα. Εγώ ενδιαφέρομαι για ανθρώπους...".

Όσο για το πώς θα υποδεχτεί ο κόσμος εδώ στην Ελλάδα την ταινία, "εδώ ο καθένας έχει τη δική του για το πώς έγιναν τα πράγματα, καθένας κάνει το δικό του φιλμ. Βλέποντας τη δική μου ταινία, ναι, δεν θα δείτε το δικό σας φιλμ. Φυσικά και θα υπάρξουν αντιδράσεις. Είμαι έτοιμος να συζητήσω" τόνισε ο Κώστας Γαβράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL