Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Η ΓΣΕΒΕΕ θέλει να καθορίζει μαζί με τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης τα ποσά που θα καταβάλλουν ως πνευματικά δικαιώματα στους δημιουργούς / Ο αγώνας για συμβολικό τίμημα τώρα δικαιώνεται;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ΓΣΕΒΕΕ θέλει να καθορίζει μαζί με τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης τα ποσά που θα καταβάλλουν ως πνευματικά δικαιώματα στους δημιουργούς / Ο αγώνας για συμβολικό τίμημα τώρα δικαιώνεται;

Πριν περάσει μια εβδομάδα από τη θύελλα που ξέσπασε στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού, και τις οργισμένες αντιδράσεις των Ελλήνων δημιουργών με αφορμή τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή που συστάθηκε από την υπουργό Πολιτισμού παρακάμπτοντας τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας και τον διορισμό ως προέδρου της τής πρώην διευθύντριας του Οργανισμού Ειρήνης Σταματούδη, παρεμβαίνει στη δημόσια αντιπαράθεση η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος και με ανακοίνωσή της ξεδιπλώνει ανάγλυφα το κυβερνητικό σχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα.

Το πρώτο μέρος αυτού του σχεδίου το παρακολουθήσαμε προεκλογικά, όταν ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την περίφημη δήλωση ότι οι χρήστες μουσικής πρέπει να καταβάλλουν συμβολικό τίμημα για τη χρήση των έργων των δημιουργών. Αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί μετά τις εντονότατες αντιδράσεις των δημιουργών, που προεξάρχοντος του Σταύρου Ξαρχάκου διαμήνυσαν με σαφήνεια ότι "οι δημιουργοί δεν είναι επαίτες".

Όπως αποδεικνύεται σήμερα, ουδόλως τότε η Ν.Δ. έλαβε υπόψιν την κραυγή αγωνίας των δημιουργών. Την ενδιέφερε μόνο το γεγονός ότι ήταν προεκλογική περίοδος και δεν ήθελε να διακινδυνεύσει τα ψηφαλάκια της. Επί της ουσίας η δήλωση εκείνη του Κυριάκου Μητσοτάκη έκλεινε το μάτι στους χρήστες υπονοώντας σαφώς ότι, αν η Ν.Δ. έρθει στην εξουσία, θα ικανοποιήσει το πάγιο αίτημά τους, να συγκαθορίζουν το αμοιβολόγιο των δημιουργών από τα πνευματικά τους δικαιώματα.

Τους ίδιους επιδιώκει και σήμερα να ικανοποιήσει το υπουργείο Πολιτισμού με τη σύσταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και τον διορισμό της Ε. Σταματούδη ως προέδρου της. Γι' αυτό και η ΓΣΕΒΕΕ σπεύδει να δηλώσει την ικανοποίησή της για το γεγονός προσδιορίζοντας μάλιστα και τις αρμοδιότητές της αφού, όπως αναφέρει, έχει "αντικείμενο εργασιών την αναμόρφωση της νομοθεσίας σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα".

Η ΓΣΕΒΕΕ, όπως είναι γνωστό, εκπροσωπεί μεταξύ άλλων και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους χώρους εστίασης, δηλαδή εστιατόρια, μπαρ, καφέ όπου παίζεται ή ακούγεται μουσική και ως εκ τούτου οφείλουν να αποδίδουν πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα.

Οι επιχειρηματίες όμως δεν είναι ικανοποιημένοι με την κείμενη νομοθεσία, κυρίως με τον Ν. 4481/2017 που προβλέπει ότι το αμοιβολόγιο για τα πνευματικά δικαιώματα το ορίζουν οι ίδιοι οι δημιουργοί μέσω των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης στους οποίους ανήκουν. Τα μέλη της ΓΣΕΒΕΕ θέλουν να καθορίζουν μαζί με τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης τα ποσά που θα καταβάλλουν ως πνευματικό δικαίωμα στους δημιοργούς.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που η ΓΣΕΒΕΕ στην ανακοίνωσή της σπεύδει να προκαταλάβει τις κινήσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Βάζει επί της ουσίας την ατζέντα των θεμάτων που θα απασχολήσουν την επιτροπή πριν τα προσδιορίσει το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού, ως όφειλε.

Άλλωστε στην ανακοίνωσή της το λέει καθαρά "δυστυχώς, από την έναρξη της εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας, η ετεροβαρής υπέρ των δημιουργών εφαρμογή του νόμου, καθώς και οι δρακόντειες προβλέψεις της, όσον αφορά τα πρόστιμα και τις ποινές έχουν φέρει σχεδόν σε κατάσταση απελπισίας πολλές επιχειρήσεις". Και μάλιστα θέτει εαυτήν στη διάθεση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής "προκειμένου να βοηθήσει ώστε να αναιρεθούν όλες οι στρεβλώσεις της σχετικής νομοθεσίας και να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα".

"Ενοχλεί τους ολίγους"!

Στο ίδιο μήκος κινείται και η επιστολή προς την υπουργό Πολιτισμού που έστειλε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, η οποία μάλιστα αναφέρεται τουλάχιστον άκομψα στους Έλληνες δημιουργούς. Υποστηρίζει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι "η πρωτοβουλία" της υπουργού "ενοχλεί τους ολίγους από τους χιλιάδες δημιουργούς που θεωρούν ότι θίγονται τα προσωπικά τους συμφέροντα. Αυτοί οι ολίγοι είναι οι ίδιοι που ήταν οι στενοί συνεργάτες της οικογένειας Ξανθόπουλου της ΑΕΠΙ και θεωρούν ότι η πρωτοβουλία σας αυτή θα δώσει τέλος στο ‘ενάρετο’ έργο τους, θα αποκαλύψει τη συνυπευθυνότητα που είχαν στα ‘εγκλήματα’ της ΑΕΠΙ.

Φοβούνται τη λογοδοσία, τη διαφάνεια, γιατί θα αποκαλυφθούν τα πρόσωπα που ελάμβαναν πολλές χιλιάδες ως προκαταβολή από την ΑΕΠΙ εις βάρος χιλιάδων δημιουργών και χρηστών. Με αδιαφάνεια μοιράζονταν τη μερίδα του λέοντος από τα χρήματα που εισπράττονταν στα ταμεία της ΑΕΠΙ, με συνέπεια ανυποψίαστοι χιλιάδες δημιουργοί να λαμβάνουν ψιχία ή τίποτα και να ζουν ως πένητες. Η απάντηση δε της ΑΕΠΙ για τις πενιχρές διανομές στους χιλιάδες δικαιούχους ήταν η ψευδής δήλωση ότι δεν πλήρωναν οι χρήστες".

Κάνει μάλιστα λόγο για "παντελή έλλειψη διαφάνειας και λογοδοσίας" στην κείμενη νομοθεσία, ενώ υποστηρίζει ότι "η κ. Σταματούδη ήταν εκείνη που διαλεύκανε το σκάνδαλο της ΑΕΠΙ".

Σειρά οι εταιρείες πληροφορικής;

Δεν αποκλείεται μετά την παρέμβαση της ΓΣΕΒΕΕ τις επόμενες ημέρες να επανεμφανιστούν οι εταιρείες πληροφορικής, οι οποίες ζητούν να μειωθεί το ποσοστό επί των εσόδων τους ως εύλογη αμοιβή για την αναπαραγωγή ιδιωτικών αντιγράφων, αίτημα το οποίο είχε αποκρούσει σθεναρά η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ χθες εκδικάστηκε στο ΣτΕ η προσφυγή της Αυτοδιαχείρισης κατά της υπουργικής απόφασης για τη σύσταση και λειτουργία της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μετά από 8-10 μήνες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι υπέρ της ΕΥΕΔ άσκησαν παρέμβαση μέσω των δικηγόρων τους δημιουργοί όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Θάνος Μικρούτσικος κ.ά., ενώ το "παρών" έδωσαν ο Χρήστος Νικολόπουλος, Ελένη Ζιώγα, Ελένη Γιανατσούλια κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL