Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Σε είκοσι ομάδες 605.000 ευρώ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε είκοσι ομάδες 605.000 ευρώ

Είκοσι μια ομάδες χορού επιχορηγούνται με το συνολικό ποσό των 605.000 ευρώ, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για ομάδες κλασικού και σύγχρονου χορού και η επιχορήγηση που λαμβάνουν αφορά παραστάσεις και παραγωγές που θα παρουσιάσουν την προσεχή καλλιτεχνική περίοδο.

Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που ενισχύεται η ελληνική χορογραφική δημιουργία και κοινότητα, ενώ τα καλλιτεχνικά κριτήρια που επικράτησαν, σύμφωνα με το σκεπτικό της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Χορού, ήταν: η επαρκής ανάπτυξη της ιδέας και ο τεκμηριωμένος σχεδιασμός της παραγωγής και των προβλεπόμενων σταδίων της, η διερεύνηση του κινητικού λεξιλογίου, της δραματουργίας, της δομής, του ύφους, καθώς και άλλων μέσων, η ερευνητική και πειραματική προσέγγιση, η δυνατότητα της πρότασης να προωθήσει τον διάλογο, τον προβληματισμό και την επικοινωνία ανάμεσα στους καλλιτέχνες, αλλά και ανάμεσα στον χορό και το κοινό του.

Επίσης η πρόθεση της ομάδας να προσεγγίσει το κοινό, να μελετήσει και να προτείνει τρόπους και δράσεις διεύρυνσής του.

Συνεκτιμήθηκαν επίσης η συσπείρωση νέων και καταξιωμένων συνεργατών, η ανταπόκριση του κοινού στη μέχρι τώρα δραστηριότητα των σχημάτων και η δημιουργία πυρήνα κοινού από τα παλαιότερα ιδίως σχήματα, η προηγούμενη επαγγελματική παρουσία του σχήματος και των άλλων συντελεστών στην καλλιτεχνική ζωή της χώρας και η συμμετοχή της ομάδας σε αναγνωρισμένες διοργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τέλος η πραγματοποίηση παραστάσεων σε περιοχές εκτός αστικών κέντρων και ειδικότερα σε παραμεθόριες και άγονες περιοχές και σε νησιωτικά συμπλέγματα.

Σύμφωνα πάντα με την Επιτροπή, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στον σχεδιασμό δράσεων κοινωνικής προσφοράς και εκπαιδευτικού χαρακτήρα που απευθύνονται στο ευρύ κοινό ή σε συγκεκριμένες ομάδες, καθώς και δράσεων που αξιοποιούν τον δημόσιο χώρο.

Εκτιμήθηκε η προσφορά θέσεων εργασίας τόσο σε επαγγελματίες χορευτές όσο και σε άλλους συντελεστές, καθώς και η συνεργασία με άλλους φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Δεν παραλείφθηκε επίσης η κοινωνική προσφορά, στο πλαίσιο μιας πολιτικής που έχει στόχο την προσέγγιση ενός ευρύτερου κοινού, ενώ συνεκτιμάται η προσπάθεια για περισσότερες παραστάσεις ή για περιοδεία σε διαφορετικούς χώρους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL