Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Πάνος Σκουρολιάκος: / Πάνος Σκουρολιάκος: Σκάνδαλο πρώτου μεγέθους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πάνος Σκουρολιάκος: / Πάνος Σκουρολιάκος: Σκάνδαλο πρώτου μεγέθους

Ένα ακόμα δείγμα επιστροφής στην "κανονικότητα" με τον τρόπο που την εννοεί η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού δόθηκε χθες με τη δημοσίευση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που συγκρότησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία ουσιαστικά υποκαθιστά τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας και επαναφέρει πανηγυρικά την πρώην διευθύντριά του Ειρήνη Σταματούδη. Όπως είναι γνωστό, η Ε. Σταματούδη είχε παραιτηθεί τον Οκτώβριο του 2018, μετά την εισήγηση του ΟΠΙ για αποπομπή της, εξαιτίας της εμπλοκής της στο σκάνδαλο της δωρεάς ύψους 120.000 ευρώ που δέχτηκε ο Οργανισμός απο την αμαρτωλή ΑΕΠΙ. Δηλαδή, κατά την προσφιλή έκφραση της νυν υπουργού, ο ελεγκτής ΟΠΙ υπό την διεύθυνση Σταματούδη δεχόταν χρηματικά δωράκια από την ελεγχόμενη ΑΕΠΙ.

"Σκάνδαλο πρώτου μεγέθους που βαραίνει τους ώμους της κ. υπουργού" χαρακτηρίζει ο τομεάρχης Πολιτισμού και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος την επιλογή της Ειρ. Σταματούδη ως προέδρου της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, η σύσταση της οποίας "έγινε χάρη στις διατάξεις του Ν. 4622/2019 για το επιτελικό κράτος, ο οποίος αντί για την προαγωγή της διαφάνειας χρησιμοποιείται από την κ. υπουργό για την προαγωγή της διαπλοκής".

"Το κόστος της παλιάς -με νέο πρόσωπο- διαπλοκής ποιος θα το αναλάβει" διερωτάται ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι "είναι πλέον φανερό ότι η κ. Μενδώνη έχει σχέδιο για τον Πολιτισμό και μάλιστα πολύ συγκεκριμένο: την πλήρη αποκατάσταση όλης της παλιάς στρατιάς 'ημετέρων', ανεξαρτήτως προτέρου βίου. Όπου, δε, αδυνατεί να το κάνει νόμο το κάνει 'διά της πλαγίας' προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της".

Στην προκειμένη περίπτωση, ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας από συστάσεώς του το 1993 έχει ως κύρια αρμοδιότητα τη "νομοπαρασκευαστική εργασία σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων". Ουδέποτε κατά το παρελθόν για την ενσωμάτωση των κοινοτικών Οδηγιών όπως της 2014/66/Ε συστάθηκε Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή αλλά οι σχετικές εργασίες έγιναν από τον ΟΠΙ. Με την απόφασή της για τη σύσταση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, στην οποία ανατίθεται το σύνολο της ενσωμάτωσης των εκκρεμών Οδηγιών αλλά και η ρύθμιση ζητημάτων της ισχύουσας νομοθεσίας, η κ. υπουργός, όπως σημειώνει ο Π. Σκουρολιάκος, "παρακάμπτει τόσο το Δ.Σ. του ΟΠΙ όσο και τη διευθύντριά του Ευαγγελία Βαγενά, αναθέτοντας τις αρμοδιότητές του σε πρόσωπα της αρεσκείας της. Μάλιστα δίνεται το δικαίωμα χρησιμοποίησης των δομών και του προσωπικού του ΟΠΙ σε πρόσωπα εκτός αυτού".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL