Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Νύχτες Πρεμιέρας: / Γιορτή του κινηματογράφου εδώ και 25 χρόνια!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νύχτες Πρεμιέρας: / Γιορτή του κινηματογράφου εδώ και 25 χρόνια!

«Οι έρωτες μιας ξανθιάς» (1965) του Μίλος Φόρμαν

Οι Νύχτες Πρεμιέρας, η μεγάλη γιορτή του κινηματογράφου στην Αθήνα, γιορτάζουν φέτος τα 25 τους χρόνια, με ένα πλούσιο πρόγραμμα, ικανό να δελεάσει και τους πιο απαιτητικούς σινεφίλ: Από τις 18 έως τις 29 Σεπτεμβρίου στις αίθουσες «Δαναός 1 και 2», στο «Ιντεάλ», στις αίθουσες «Όπερα 1 και 2», στο Μέγαρο Μουσικής και στο «Παλλάς» της Βουκουρεστίου θα προβληθούν 115 μεγάλου μήκους ταινίες, 63 μικρού μήκους, ενώ υπάρχουν τρία διαγωνιστικά τμήματα. Στην πρεμιέρα του φεστιβάλ θα προβληθεί ο Χρυσός Φοίνικας των φετινών Καννών, το «Παράσιτο» του Νοτιοκορεάτη Μπονγκ Τζουν-Χο, μια σκληρή, κατάμαυρη κωμωδία, από την οποία δεν λείπουν οι συνεχείς ανατροπές αλλά και το κοινωνικό σχόλιο, μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας μικροαπατεώνων στη σύγχρονη Σεούλ.

Φέτος οι Νύχτες Πρεμιέρας θα τιμήσουν δύο μεγάλους σκηνοθέτες, τον Κώστα Γαβρά και τον Γιέρζι Σκολιμόφσκι, με το ειδικό τιμητικό βραβείο «Γιώργος Τζιώτζιος», το οποίο απονέμεται για πρώτη χρονιά, στη μνήμη του ιδρυτή του φεστιβάλ αλλά και του περιοδικού «Σινεμά». Η πολυσυζητημένη, ήδη, ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στην αίθουσα» θα προβληθεί στο κλείσιμο της διοργάνωσης, το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής. Ο Πολωνός Γέρζι Σκολιμόφσκι ήταν ηγετική φυσιογνωμία της γενιάς που έφερε μια πρόσκαιρη «άνοιξη» στο πολωνικό σινεμά κατά τη δεκαετία του ‘60. Έπειτα από συνεχή προβλήματα με τη λογοκρισία της χώρας του αναγκάστηκε να αυτοεξοριστεί για πολλά χρόνια στη Βρετανία. Στις Νύχτες Πρεμιέρας θα προβληθεί το φιλμ «Στο φως του φεγγαριού» (1982) που γύρισε στην Αγγλία, με πρωταγωνιστή τον Τζέρεμι Άιρονς. Ακόμη, σαράντα χρόνια μετά την πρώτη προβολή του αριστουργηματικού «Αποκάλυψη τώρα», ο Φράνσις Φορντ Κόπολα επεξεργάστηκε ξανά το μοντάζ της ταινίας και μας παραδίδει το «Αποκάλυψη τώρα: Final cut» που θα προβληθεί στις Νύχτες Πρεμιέρας.

«Το ξύπνημα της άνοιξης: Άγρια άνθη του τσέχικου νέου κύματος»: Δώδεκα ταινίες περιλαμβάνονται σε αυτό το πολύ σημαντικό αφιέρωμα: «Οι έρωτες μιας ξανθιάς» του Μίλος Φόρμαν, «Το μαγαζάκι της κεντρικής οδού» (1965) των Γιαν Καντάρ και Ελμαρ Κλος, «Ο άνθρωπος που Έβλεπε τα τρένα να περνούν» (1966) του Γίρι Μενζέλ. Επίσης, το ντεμπούτο του Γιαν Νιέμετς «Διαμάντια της νύχτας» (1964), ο «Υπέροχος βαρώνος Μινχάουζεν» του Κάρελ Ζέμαν, αλλά και το «Αστείο» (1969) του Γιαρομίλ Γίρις, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Κούντερα, που γνώρισε το ψαλίδι της λογοκρισίας. Μη χάσετε την ταινία που ο Γιώργος Λάνθιμος ανέφερε στις επιρροές του για την «Ευνοούμενη»: Είναι ο «Αποτεφρωτής» (1969) του Γιουράι Χερζ - θα προβληθεί μαζί με το «Nimic», την τελευταία μικρού μήκους του Λάνθιμου.

Τα νέα ταλέντα του ελληνικού κινηματογράφου: Συνολικά 47 μικρού μήκους ταινίες διεκδικούν τα βραβεία του διαγωνιστικού τμήματος μικρού μήκους, όπου ξεχωρίζει η βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες ταινία του Βασίλη Κεκάτου «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς». Εκτός συναγωνισμού θα προβληθεί ο «Ηλεκτρικός κύκνος» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, που μόλις πριν λίγες μέρες προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας. Ακόμη, το «Olla», πρώτη σκηνοθετική απόπειρα της ηθοποιού Αριάν Λαμπέντ, προερχόμενο από το Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στις Κάννες.

Από τη γειτονική Βόρεια Μακεδονία έρχεται στις Νύχτες Πρεμιέρας το έξοχο ντοκιμαντέρ που κυριάρχησε στο φεστιβάλ του Σάντανς, αποσπώντας συνολικά τρία βραβεία: «Honeyland», με την υπογραφή των πρωτοεμφανιζόμενων Ταμάρα Κοτέβσκα και Λιούμπομιρ Στεφάνοβ. Σε ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό της Βόρειας Μακεδονίας ζει μια τουρκικής καταγωγής μελισσοκόμος, η οποία χρησιμοποιεί αποκλειστικά παραδοσιακές μεθόδους, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Η ισορροπία του τοπικού οικοσυστήματος όμως διαταράσσεται όταν δίπλα της μετακομίζουν περιστασιακοί «συνάδελφοι» με σύγχρονα μέσα, τα οποία απειλούν το φυσικό περιβάλλον και εκείνη αναγκάζεται να δώσει μάχη για να προστατεύσει τον εύθραυστο μικρόκοσμο.

Και μουσική στην οθόνη: Ο κορυφαίος Μάιλς Ντέιβις στο «Miles Davis: Birth of the Cool», οι μεταλλάδες των Metallica και των Slayer στο «Murder in the Front Row», η Αρίθα Φράνκλιν στο ντοκιμαντέρ «Amazing Grace», που αποτελεί την καταγραφή μιας συναυλίας της το 1971 στο Λος Άντζελες από τον Σίντνεϊ Πόλακ - για νομικούς λόγους ολοκληρώθηκε με 40 χρόνια καθυστέρηση. Και βέβαια το πολυαναμενόμενο «Blinded By The Light» της Γκούριντερ Τσάντα, για τον Μπρους Σπρίνγκστιν!

Προβολή αφιερωμένη στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου: Την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στις 10.30 μ.μ. στον κινηματογράφο «Ιντεάλ» θα προβληθεί ο «Μουσώνας» του Χονγκ Κάου, βρετανικό υπαρξιακό οδοιπορικό και ταυτόχρονα τρυφερό γκέι δράμα.

Εκτός από τον Κώστα Γαβρά και τον Γιέρζι Σκολιμόφσκι, έρχεται στην Αθήνα και ο Φατίχ Ακίν, εξαιρετικά δημοφιλής στο ελληνικό κοινό, μαζί με τον πρωταγωνιστή της νέας του ταινίας «Χρυσό γάντι», τον Γιόνας Ντάσλερ. Από την Αγγλία έρχεται η Ντέμπι Χάνιγουντ, η πρωταγωνίστρια της νέας ταινίας του Κεν Λόουτς, «Sorry We Missed You», για να την παρουσιάσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL