Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ / Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: "Την έκανε" ξαφνικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ / Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: "Την έκανε" ξαφνικά

Η πιο χαρακτηριστική βραχνή φωνή της σύγχρονης ελληνικής μουσικής δεν θα τραγουδήσει ξανά, καθώς ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας πέθανε χθες τα ξημερώματα στο εξοχικό σπίτι του στον Αλμυρό Βόλου από ανακοπή καρδιάς. Ο Λαυρέντης Μαχαίριτσας γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1956, ήταν ένα αρχικά άτακτο και στη συνέχεια επαναστατημένο παιδί, που δεν τα πήγαινε καλά με το σχολείο και το μόνο που αγαπούσε και τον ενδιέφερε ήταν η μουσική, την οποία σπούδασε στο παράρτημα του Ελληνικό Ωδείου στον Βόλο. Με τον ερχομό του στην Αθήνα έκανε διάφορες χειρωνακτικές δουλειές για να επιβιώσει και σε ηλικία μόλις είκοσι ετών πρωτοστάτησε στον σχηματισμό των PLJ Band (από τα αρχικά των μικρών ονομάτων του ιδίου και άλλων δύο ιδρυτικών μελών, του Παύλου Κικριλή και του Δημήτρη Βασαλάκη), ενός progressive rock συγκροτήματος, που όμως ο ένας και μοναδικός δίσκος τους, το «Armageddon» του ’82, πέρασε εντελώς απαρατήρητος.

Αποφάσισαν τότε να αρχίσουν να χρησιμοποιούν ελληνικό στίχο και κατ’ αναλογία να αλλάξουν το όνομά τους σε Τερμίτες, κινήσεις που αμφότερες αποδείχθηκαν εξαιρετικά επιτυχημένες, καθώς ήδη με το τραγούδι «Σκόνη» -στο οποίο συμμετείχε ερμηνευτικά ο Γιώργος Νταλάρας- από τον δεύτερο δίσκο τους γνώρισαν την πρώτη τους μεγάλη επιτυχία. Με τα μόλις τέσσερα -συν ένα live- άλμπουμ τους, αρκετές εκλεκτές συνεργασίες και με κεντρικές φυσιογνωμίες τον τραγουδιστή και βασικό συνθέτη Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τον βιρτουόζο της ηλεκτρικής κιθάρας και έτερο συνθέτη Αντώνη Μιτζέλο, οι Τερμίτες κατόρθωσαν να καθιερωθούν πολύ σύντομα ανάμεσα στους κυριότερους εκπροσώπους του έντονα επηρεασμένου από το rock ελληνικού λόγιου τραγουδιού της δεκαετίας του ’80.

Μετά τη διάλυσή τους το ’88 ο Λ. Μαχαιρίτσας άρχισε πλέον την προσωπική διαδρομή του, κυκλοφορώντας τον πρώτο δικό του δίσκο το ’89, αν και η πρώτη πολύ μεγάλη στιγμή του ήρθε με ακόμα ένα ντουέτο του με τον Γιώργο Νταλάρα στο εμβληματικό “Διδυμότειχο Blues” (από το δεύτερο ομότιτλο άλμπουμ του), που το ’91 έγινε τεράστια επιτυχία και τον καταξίωσε οριστικά. Συνολικά κυκλοφόρησε δεκαοκτώ προσωπικούς δίσκους (τον τελευταίο το 2017) σε στίχους σπουδαίων νεότερων αλλά και παλιότερων στιχουργών, ενώ συνεργάστηκε με πάρα πολλούς και πολλές από τα σημαντικότερα ονόματα της σύγχρονης ελληνικής μουσικής είτε γράφοντας γι’ αυτούς και αυτές ολόκληρους δίσκους ή μεμονωμένα τραγούδια, είτε συμμετέχοντας ερμηνευτικά σε δικά τους. Πολύ σπάνια αρνιόταν πρόσκληση να τραγουδήσει στο στούντιο ή ακόμα και στη σκηνή ένα νέο τραγούδι που του άρεσε, είτε καταξιωμένου συνθέτη, είτε νέου δημιουργού.

Προοδευτικά, χωρίς να απολέσει ποτέ τις rock αναφορές του, προσέθετε όλο και περισσότερα στοιχεία της λαϊκής μουσικής μας στα τραγούδια του. Αγαπούσε όμως πολύ και το ιταλικό και, σε μικρότερο βαθμό το γαλλικό τραγούδι και, εδικά τα τελευταία χρόνια, η επίδρασή τους στη γραφή του γινόταν όλο και πιο έντονη (κάποιες φορές άλλωστε διασκεύασε -όχι ιδιαίτερα γνωστά- ιταλικά και γαλλικά τραγούδια αλλά με ελληνικούς στίχους, οι οποίοι μετέφεραν στη γλώσσα μας το κεντρικό νόημα των αυθεντικών). Σταθερά διακριτά χαρακτηριστικά του, το ρυθμικό παίξιμο της ακουστικής κιθάρας του, η μελωδικότητα των συνθέσεών του και η βραχνή, τραχιά αλλά συνάμα και παράδοξα ευαίσθητη χροιά της φωνής του. Είχε σίγουρα να προσφέρει πολλά ακόμα αν -μετά από αρκετά σοβαρά προβλήματα υγείας- ο θάνατος δεν τον σημάδευε τόσο πρόωρα, πριν καν συμπληρώσει τα 63 χρόνια του.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ήταν ένας μεγάλος τραγουδοποιός και η απώλειά του αφήνει ένα κενό σε όλους μας. Ήταν και ένας υπέροχος άνθρωπος που είχα την τιμή να γνωρίζω προσωπικά. Η μουσική του θα μας συνοδεύει πάντα. Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του». «Δημιουργός, τραγουδιστής, καλλιτέχνης με όλη τη σημασία της λέξης. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους της γενιάς του. Από το ‘Διδυμότειχο Blues’ μέχρι τον ‘Νότο’ συντρόφευε και θα συνεχίσει να συντροφεύει γενιές και γενιές. Συλλυπητήρια στους οικείους του» ήταν τα λόγια με τα οποία τον αποχαιρέτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Κατάφερε να είναι φίλος αγαπητός. Μοιραζόμαστε μαζί του τη μουσική και το συναίσθημά του. Το χιούμορ του και την αισιοδοξία του» αναφέρει στη δήλωση της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ενώ ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος τονίζει ότι «αποχαιρετούμε τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα σοκαρισμένοι από την αναπάντεχη και απίστευτη απώλεια. Ο σπουδαίος τροβαδούρος, που μας χάρισε απλόχερα αποθέματα ονείρου, ευαισθησίας και τρυφερότητας, ‘έφυγε’ από το αγαπημένο του Πήλιο». Αλλά και σύσσωμος ο κόσμος της μουσικής αποχαιρέτησε με θερμά και συγκινητικά λόγια τον σπουδαίο τραγουδοποιό και ξεχωριστό ερμηνευτή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL