Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αλ. Τσίπρας: Αφελής η πρόταση του Κυρ. Μητσοτάκη

Πολιτική αντιπαράθεση για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Σκληρή πολιτική αντιπαράθεση εξακολουθεί να προκαλεί η πρόταση του πρωθυπουργού προς τον Βρετανό ομόλογό του, μέσω της συνέντευξής του στον "Observer", για τον δανεισμό των γλυπτών του Παρθενώνα, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα να χαρακτηρίζει "τουλάχιστον αφελή" την πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη, η οποία "επιτρέπει στο Βρετανικό Μουσείο να εμφανίζεται σήμερα ως νόμιμος ιδιοκτήτης τους", με την κυβέρνηση να επιτίθεται σε "γραμμή" Μενδώνη και την Κουμουνδούρου να απαντά δεόντως, την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να τοποθετείται ζητώντας την επιστροφή των γλυπτών και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην προσπάθειά της να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα να δημιουργεί ένα νέο αφήγημα περί δανεισμού και αιτήματος επιστροφής των γλυπτών.

"Αδειάζει" τον Έλληνα πρωθυπουργό

Στο μεταξύ το Βρετανικό Μουσείο για δεύτερη συνεχή ημέρα εξακολουθεί να "παίζει μπάλα" στο γήπεδό του, επαναλαμβάνοντας προκλητικά, στα "Νέα" αυτή τη φορά, ότι "προϋπόθεση για να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση περί δανεισμού των γλυπτών του Παρθενώνα είναι να αναγνωρίσετε ότι νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι η Βρετανία και όχι η Ελλάδα". Το Μουσείο "αδειάζει" και πάλι τον Έλληνα πρωθυπουργό, επαναλαμβάνοντας ότι "οι επίτροποί του θα εξετάσουν οποιοδήποτε αίτημα δανεισμού για οποιοδήποτε τμήμα της συλλογής" και όχι η βρετανική κυβέρνηση. Η Ντάουνινγκ Στριτ ωστόσο είναι αυτή που επιφύλαξε το μεγαλύτερο "χουνέρι" αναφέροντας ότι "τα γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου" και ότι "οι αποφάσεις που σχετίζονται με αυτά λαμβάνονται από τους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις".

Να επανέλθει στην πάγια ελληνική θέση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας καλεί την κυβέρνηση ουσιαστικά να επανέλθει στην πάγια ελληνική θέση, που δεν είναι άλλη από το αίτημα της επιστροφής των γλυπτών στον χώρο από τον οποίο εκλάπησαν. "Επειδή, όμως, τα θέματα της υπεράσπισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι σημαντικότερα της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης, δεν θα σταθώ στην αστοχία της κυβέρνησης" υπογραμμίζει, "θα την καλέσω μόνο να σταματήσει να ρίχνει νερό στον μύλο των Βρετανών και αντί επιστολών δανεισμού προς το Μουσείο να ζητήσει, επ' αφορμή των 200 χρόνων από την ελληνική Επανάσταση και με την υποστήριξη όλων μας, την οριστική επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα".

Σφοδρή αντίδραση

Η κυβέρνηση μέσω πηγών επιτέθηκε σφοδρά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι "ο κ. Τσίπρας δεν είναι σχολιαστής της επικαιρότητας. Είναι πρώην πρωθυπουργός. Επί τέσσερα χρόνια, ποιες πρωτοβουλίες ανέλαβε, πέρα από κάποιες γενικόλογες δηλώσεις, για το συγκεκριμένο θέμα; Καμία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του επανέφερε το θέμα της επιστροφής των γλυπτών δυνατά στο προσκήνιο. Αν μάλιστα ενδιαφερόταν πραγματικά για το θέμα κι όχι για να κάνει φθηνή αντιπολίτευση, θα διάβαζε ότι στις δηλώσεις του πρωθυπουργού αναφέρεται με σαφήνεια ότι 'η απαίτησή μας για επιστροφή των γλυπτών ισχύει στο ακέραιο' κι ότι το Βρετανικό Μουσείο 'δίνει μια χαμένη μάχη'. Αντί να διαστρεβλώνει λοιπόν τις προτάσεις του κ. Μητσοτάκη, ας συμβάλει με όποιο τρόπο μπορεί στην υλοποίηση του ελληνικού αιτήματος».

ΣΥΡΙΖΑ: Πήραμε πρωτοβουλίες, δε δώσαμε πάτημα

Άμεση η αντίδραση και της Κουμουνδούρου, που απαντώντας επισήμανε ότι "οι 'πηγές' του Μεγάρου Μαξίμου, όσο και να προσπαθούν, δεν μπορούν να καλύψουν την γκάφα του κ. Μητσοτάκη. Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη τους όμως, τους υπενθυμίζουμε ότι το υπουργείο Πολιτισμού επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εργάστηκε μεθοδικά με συγκεκριμένες κινήσεις και πρωτοβουλίες για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και την επανένωση του μνημείου. Μεταξύ αυτών ήταν διπλωματικές πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις στις διακυβερνητικές επιτροπές της UNESCO, πρωτοβουλίες των εθνικών επιτροπών διεκδίκησης των γλυπτών, διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, προσκλήσεις επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας, στη συνάντησή του με τη Βρετανίδα πρώην πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, στα τέλη Ιουνίου του 2018, είχε θέσει δημοσίως και με τον πλέον επίσημο τρόπο το ζήτημα της οριστικής επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν ζήτησε τον δανεισμό τους για να δώσει πάτημα στους Βρετανούς να μιλούν για κυριότητα των γλυπτών".

Φ. Γεννηματά: "Φιάσκο"

Από την πλευρά της, η κ. Φώφη Γεννηματά, με ανάρτησή της στο Twitter, κάνει λόγο για "φιάσκο" αναφέροντας ότι "τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν μόνιμα στην Ελλάδα. Αυτό και μόνο αυτό διεκδικούμε. Από τη Μελίνα έως σήμερα. Ας το αντιληφθεί και ο κ. Μητσοτάκης ιδιαίτερα μετά το φιάσκο της πρότασής του περί δανεισμού".

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη προσπάθησε και χθες να διαχειριστεί επικοινωνιακά την υπόθεση. Παρά τις σαφείς τοποθετήσεις του Βρετανικού Μουσείου, υποστήριξε σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ ότι "ο πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε ένα απολύτως σαφές και ξεκάθαρο θέμα προς τη βρετανική κυβέρνηση. Ένα αίτημα δανεισμού, υπό την προϋπόθεση του πλαισίου που σας προανέφερα. Ουδέποτε, και αυτό είναι σαφές και κατηγορηματικό, στη συνέντευξη του πρωθυπουργού, ποτέ και με κανέναν τρόπο, δεν τίθεται θέμα κυριότητας. Δεν αλλάζει σε τίποτα η ελληνική θέση, για τον απλό λόγο ότι δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την κλοπή. Όλα αυτά από εκεί και πέρα, είναι συνέπειες. Ο δανεισμός ή, αν θέλετε, η πρόταση από τον πρωθυπουργό να εκτεθούν τα γλυπτά στην Αθήνα, δεν έχει καμία σχέση και δεν αλλάζει το πάγιο αίτημα".

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ρεζιλίκι και σιωπή

Αρχικά, ο Στ. Πέτσας, μιλώντας για την περιβόητη λίστα, είχε πει ότι τα κριτήρια χρηματοδότησης των ΜΜΕ ήταν διαφανή και αφορούσαν την αναγνωσιμότητα και τον αριθμό των εργαζομένων στο καθένα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις