Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Ιστορίες για το καλοκαίρι / Ολέ, θυμός και αίμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιστορίες για το καλοκαίρι / Ολέ, θυμός και αίμα

Της Κάκης Μπαλή

 Ίσως γιατί ποτέ δεν είχαν αδυναμία στις ταυρομαχίες οι κάτοικοι της πιο απομακρυσμένης από τη Μαδρίτη ισπανικής γης στα ανοιχτά της δυτικής Αφρικής.

Όπου αλλού είχε επιβληθεί η απαγόρευση αυτού του βάρβαρου “σπορ”, με πρωτοβουλία αριστερών περιφερειακών κυβερνήσεων, ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Μαδρίτης το 2018. Οι δικαστές υποστήριξαν ότι, αφού η ταυρομαχία αναδείχθηκε το 2013 σε εθνικό πολιτιστικό αγαθό, μόνο το κεντρικό κράτος μπορεί να αποφασίσει για μια τέτοια απαγόρευση. Συνεπώς οι Περιφέρειες καλά θα κάνουν να κάτσουν στ’ αυγά τους και να μην επιβάλλουν αναίμακτες ταυρομαχίες. “Ο θάνατος του ταύρου στο τέλος του αγώνα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του θεάματος” αποφάνθηκαν οι δικαστές.

Τα βασανιστήρια δεν είναι πολιτισμός

Την περασμένη Παρασκευή, λοιπόν, για πρώτη φορά μετά το 2017 θανατώθηκαν ταύροι στο Coliseo Balear στην Πάλμα Ντε Μαγιόρκα. Λίγο πριν αρχίσει να ρέει το αίμα στην αρένα, υπό τις επευφημίες και τα “ολέ” χιλιάδων θεατών, εκατοντάδες διαδηλωτές με τύμπανα και σφυρίχτρες φώναζαν συνθήματα ενάντια στις ταυρομαχίες, κυρίως το “τα βασανιστήρια δεν είναι πολιτισμός”.

Ωστόσο, οι φωνές τους σκεπάστηκαν με περισσή... μαεστρία από τα μεγάφωνα του σταδίου, που έπαιζαν στη διαπασών όχι μόνο το “Viva Espana”, αλλά και το “Cara al Sol”, (“Πρόσωπο στον ήλιο” στα ελληνικά), τον ύμνο της φασιστικής φάλαγγας από το 1936, σε στίχους του ιδρυτή της Χοσέ Αντόνιο Πρίμο Ντε Ριβέρα, ως απάντηση στο “A las barricadas” (“Στα χαρακώματα”) των αναρχικών.

Ποτέ ξανά ταυρομαχίες

Μετά τον σκοτωμό του πρώτου ταύρου -συνολικά οκτώ θανατώθηκαν- από τον διάσημο ταυρομάχο Μοράντε Ντε Λα Πουέμπλα, με στολή κεντημένη με παγιέτες, που χρειάστηκε να βυθίσει πέντε φορές το σπαθί του στο κορμί του άτυχου ζώου, ένας διαδηλωτής κατάφερε να πηδήξει τα εμπόδια και να μπει στην αρένα. “Corridas never again” (“Ποτέ ξανά ταυρομαχίες”) ήταν γραμμένο στο γυμνό του στήθος με μαύρα γράμματα.

Οι σεκιουριτάδες μάζεψαν στα γρήγορα τον νεαρό άνδρα και τον έσυραν έξω από την αρένα, υπό τα χειροκροτήματα των θεατών που τον σκυλόβριζαν. Τουλάχιστον 50 ευρώ είχε πληρώσει ο καθένας για να δει τον Μοράντε και άλλους τρεις ταυρομάχους να σκοτώνουν, ενώ αυτοί που επέλεξαν να καθίσουν στην πρώτη θέση πλήρωσαν 130 ευρώ.

Διαδηλωτές υπέρ και κατά

Τις προηγούμενες μέρες οι υπέρμαχοι της ταυρομαχίας είχαν μάλιστα διαδηλώσει έξω από το Coliseo Balear επειδή η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για επανέναρξη των Corridas συνοδευόταν από κάποιους περιορισμούς. Απαγορεύει, δηλαδή, το αλκοόλ στις κερκίδες και την είσοδο στους κάτω των 18. Έξαλλος δήλωνε ο ρεπόρτερ ταυρομαχιών Ραούλ Αρένας που δεν μπορούσε να πάρει τον έφηβο γιο του στο στάδιο, ενώ ο ίδιος είχε πρωτοδεί το “γοητευτικό θέαμα”, όπως λέει, σε ηλικία δέκα χρόνων. Επιπλέον θεωρεί την απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ κακή για την... ανταγωνιστικότητα:

«Οι κανόνες δυσκολεύουν τους διοργανωτές να δουλέψουν με οικονομικά κριτήρια» λέει.

Απέναντι στους Αρένας και σία, διαδήλωναν η Αΐντα Κορτετσέρο από την οργάνωση προστασίας των ζώων ICA Animalista και η δική της παρέα. Μαζί με άλλους ακτιβιστές έδιναν μέχρι την τελευταία στιγμή μάχη κατά του αιματηρού θεάματος ελπίζοντας ότι θα μπορούσαν να το σταματήσουν έστω για λόγους τεχνικούς. Για πιθανές παραβάσεις είτε στο σύστημα ασφαλείας της αρένας είτε στον τρόπο μεταφοράς των ζώων. Έδωσαν τη μάχη κι έχασαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL