Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Paradenplatz: ένα σύμβολο πλούτου και πολυτέλειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Paradenplatz: ένα σύμβολο πλούτου και πολυτέλειας

Το ξενοδοχείο "Savoy" και στο βάθος η εκκλησία Φράουμυνστερ του 9ου αιώνα με τα περίφημα πέντε παράθυρα βιτρώ του Μαρκ Σαγκάλ με τους Προφήτες, τον Ιακώβ, τον Χριστό, τη Σιών και τον Μωσαϊκό Νόμο

Κείμενο - φωτογραφίες: ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αν Ελβετία σημαίνει "τράπεζες", "ρολόγια", "σοκολάτες" και "χρήμα", τότε το καταλληλότερο σημείο για να τα βρει κάποιος όλα αυτά μαζεμένα, είναι η Παράντενπλατς, η "Πλατεία Παρελάσεων" της Ζυρίχης, την οποίας η ιστορία αριθμεί σχεδόν μισή χιλιετία. Η πλατεία που οδηγεί στα γνωστότερα σημεία της μεγαλύτερης ελβετικής πόλης, όπως η παλαιά Ζυρίχη, η ομώνυμή της λίμνη και η Μπάνχοφστρασσε, μία από τις δέκα ακριβότερες οδούς του κόσμου έχοντας καταταγεί κάποιες χρονιές τρίτη ακριβότερη παγκοσμίως και πρώτη πανευρωπαϊκά, είναι συνώνυμη του ελβετικού πλούτου και πολυτέλειας.

Το 1642 η Ζυρίχη κλείνει 424 χρόνια ως "Reichsunmittelbarkeit", μια "ελεύθερη" πόλη-κράτος. Θα παραμείνει τέτοια ώς το 1798. Σύμφωνα με τη γερμανική φεουδαλική παράδοση, τέτοιες "αυτοκρατορικές πόλεις" υπαγόμενες στον αυτοκράτορα, πόλεις πριγκήπων και ιπποτών του, αλλά και έδρες επισκόπων στην επικράτεια της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, δεν λογοδοτούν σε άλλη αρχή πλην του αυτοκράτορα ή -κατά περιόδους- και στους αυτοκρατορικούς θεσμούς της Δίαιτας ή του Ράιχσταγκ, του Συμβουλίου της Αυλής και του Αυτοκρατορικού Δικαστηρίου. Τη χρονιά εκείνη, θα ανακατασκευαστεί η οχύρωση της πόλης. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, η οχύρωση των πόλεων αυτών είναι μια διαρκής διαδικασία, και η ίδια η Ζυρίχη θα γνωρίσει αναδιατάξεις τειχών σε όλη τη διάρκεια της υπόστασής της ως ανεξάρτητης πόλης - κράτους. Αυτήν τη φορά, η επέκταση θα φέρει "εντός των τειχών" της και ένα ζωοπάζαρο, γνωστό ως "Säumärt", δηλαδή "χοιροπάζαρο".


Ό,τι πιο μοντέρνο και εξεζητημένο για άνδρες και γυναίκες σε μόδα, ένδυση, κόσμημα, υποδήματα, μαντίλια, το βρίσκεις εδώ και 100 και πλέον χρόνια στο "Grieder", όπου μπορείς να συνεννοηθείς με το προσωπικό στα γερμανικά, τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα ιταλικά

Το 1819 το ζωοπάζαρο θα μετονομαστεί σε Νώυμαρκτ, ήτοι "Νέα Αγορά", και με την κατασκευή, το 1865, της οδού του σιδηροδρομικού σταθμού, της Μπάνχοφστρασσε, θα ονομαστεί "Πλατεία Παρελάσεων". Ενδιάμεσα, το 1838, ανοίγει στο ανατολικό άκρο της το ξενοδοχείο "Baur en Ville", το οποίο δύο αιώνες αργότερα, ως το θρυλικό πια "Savoy Baur en Ville", θα προσφέρει μια εξαιρετική θέα στην κίνηση της παλαιάς πόλης της Ζυρίχης και το ζωντανό εμπορικό κέντρο της. Τον αμέσως επόμενο χρόνο, το 1839, λαμβάνουν χώρα εδώ οδομαχίες μεταξύ εξεγερμένων και στρατού καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη το Züriputsch της 6ης Σεπτεμβρίου. Σε αυτό ξεσηκώνεται το συντηρητικότερο τμήμα της Ζυρίχης, μόλις έξι ημέρες πριν από την ίδρυση του ελβετικού ομοσπονδιακού κράτους, κατά της φιλελεύθερης τοπικής κυβέρνησης και της απόφασής της να διορίσει τον αμφιλεγόμενο Γερμανό θεολόγο Νταβίντ Στράους στη Θεολογική σχολή. Οι εξεγερμένοι φοβούνται ότι ο 31χρονος φιλελεύθερος προτεστάντης, ο οποίος αμφισβητεί τη θεότητα του Χριστού, ανήκοντας στους θεολογικούς κύκλους της "Σχολής της Τυβίγγης" και τους πρωτοπόρους ερευνητές της ιστορικότητας του Ιησού Χριστού, αποτελεί κίνδυνο για τη θρησκεία. Στις οδομαχίες μεταξύ των χιλιάδων εξεγερθέντων που υπό τον ιερέα Μπέρναρντ Χίρτσελ επιτίθενται στην πόλη από τα δυτικά και των στρατευμάτων του καντονίου, θα πυροβοληθεί στο κεφάλι ο 50χρονος Ελβετός ιατρός και βοτανολόγος Γιοχάνες Γιάκομπ Χεγκετσβάιλερ, διάσημος από τις έρευνές του για τη χλωρίδα των Άλπεων, ο οποίος είχε προσφερθεί για διαμεσολαβητής, και θα υποκύψει τρεις ημέρες αργότερα στα τραύματά του.

Από ζωοπάζαρο και πεδίο συγκρούσεων, η Παράντενπλατς θα εξελιχθεί, στη σύγχρονη εποχή, σε πανάκριβη και πολύβουη περιοχή. Κόσμος πηγαίνει και έρχεται, επιβιβάζεται και αποβιβάζεται σε επτά γραμμές του τραμ, στελέχη επιχειρήσεων μπαινοβγαίνουν στα γραφεία τους, καταστηματάρχες, εργαζόμενοι, πελάτες τραπεζών και τουρίστες κινούνται διαρκώς και ειδικά οι τελευταίοι έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν αρκετά αξιοθέατα.

Μεταξύ των κύριων αξιοθεάτων περιλαμβάνεται το περίφημο Ρολόι Τύρλερ στο ομώνυμο κατάστημα Türler, υλοποίηση ενός οράματος του Φραντς Τύρλερ, ο οποίος το 1986 αποφάσισε να δημιουργήσει ένα μοναδικό στο είδος του απόλυτης ακριβείας ρολόι. Ο διάσημος σχεδιαστής και δημιουργός ρολογιών δρ. Λούντβιχ Αίχσλιν ανέλαβε τον σχεδιασμό, ο οποίος θα μετουσιωθεί σε ρολόι ύψους 2,20 μέτρων με 1,2 τόνο ορείχαλκου και 251 τροχούς, οδοντωτούς και μη. Το εντυπωσιακότερο είναι ότι μετρά τα πάντα σε σχέση με τον ανθρωπίνως αντιληπτό και παρατηρούμενο χρόνο, από δευτερόλεπτα έως τη διάρκειας 25.794 ετών πλήρη περιστροφή του Ουράνιου Πόλου, δηλαδή της ιδεατής προέκτασης του Γήινου Πόλου, από τα ανατολικά προς τα δυτικά στον ουράνιο θόλο.

Άλλο αξιοθέατο είναι το κτήριο της Credit Suisse Zürich, η θεωρούμενη "καρδιά" του επιχειρηματικού κέντρου της πόλης. Κατασκευάστηκε το 1876 σε σχέδια του διάσημου αρχιτέκτονα Γιάκομπ Φρήντριχ Βάννερ, ενώ τραπεζικό ορόσημο αποτελεί και το κτήριο της UBS, με αμφότερα να έχουν ανεγερθεί τον 19ο αιώνα.

Κέντρο ενδιαφέροντος των επισκεπτών όμως είναι και το δημοφιλές "Lichthof" (από το Licht που είναι το φως και το -hof, ένα συνηθισμένο στα γερμανικά δεύτερο συνθετικό που δηλώνει την αυλή, όπως λ.χ. το "Schulhof" που είναι το προαύλιο, το "Kasernenhof" που είναι η αυλή του στρατώνα, το "Bauernhof" που είναι το αγρόκτημα κ.ο.κ.). Ολόγυρα βρίσκονται μπουτίκ, δημοφιλή εστιατόρια όπως είναι το "Baerengas", με την ευρωπαϊκή και αργεντίνικη κουζίνα του, και καφέ όπως το πολύ διάσημο "Sprüngli café", όπου συχνάζουν αρκετοί από τους ευπορότερους κατοίκους. Δημοφιλέστατα, πέραν της χειροποίητης μαύρης σοκολάτας και του κέικ, είναι τα "Luxemburgerli", τα εξαιρετικά μακαρόν που έχουν για γέμιση από μους καρύδας μέχρι βανίλια μπέρμπον.

Άλλα δημοφιλή στέκια στην περιοχή είναι το "Baur", το εστιατόριο στην πρώτο όροφο του "Σαβόυ", στέκι επιχειρηματιών, με πιάνο, ελβετική κουζίνα και γαλλικά κρασιά, και το παραδοσιακό εστιατόριο "Zeughauskeller", το οποίο με τα παραδοσιακά πιάτα του είναι δημοφιλές στους τουρίστες. Πόλος έλξης είναι ακόμη η "Parfumerie Osswald", αρωματοποιείο που λειτουργεί σχεδόν έναν αιώνα, και η "Galerie Gmurzynska", που ειδικεύεται σε σύγχρονη τέχνη και ρωσική πρωτοπορία, στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο όπου το 1917 πραγματοποιήθηκε η πρώτη έκθεση των Ντανταϊστών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL