Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Τα υπόγεια τούνελ οι στοές και τα σπήλαια του Λουξεμβούργου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα υπόγεια τούνελ οι στοές και τα σπήλαια του Λουξεμβούργου

Η καθολική εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού επί της οδού Μύνστερ της συνοικίας Γκρουντ, όπως φαίνεται από παράθυρο των τούνελ. Χτίστηκε το 1606 και στο εσωτερικό του φιλοξενεί μπαρόκ επίπλωση, μια Μαύρη Μαντόνα και ένα όργανο του 1710

Κείμενο - φωτογραφίες: ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Έτος 915. Στην Λοθαριγγία, το βασίλειο που ονομάστηκε έτσι από τον Λόταρ Β' και περιλαμβάνει τα εδάφη τα οποία θα σχηματίσουν, αιώνες αργότερα, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, Παλατινάτο, Σάαρλαντ και Λωραίνη, εκλέγεται στρατιωτικός ηγέτης ο 29χρονος Βίγκερικ, κόμης του Μπίντγκαου και του Τρηρ. Από αυτόν ξεκινά μια από τις παλαιότερες οικογένειες της μεσαιωνικής Ευρώπης, ο Οίκος των Αρντέν ή των Αρδεννών. Από τους τέσσερις γιους του, οι τρεις θα γίνουν και αυτοί ιδρυτές κλάδων. Ο Γκότσλιν του Μπίντγκαου του κλάδου Αρντέν - Βερντέν, ο Φρειδερίκος Α’ της Άνω Λωρραίνης του κλάδου Αρντέν - Μπαρ, και ο Ζίγκφριντ Α' του κλάδου Βερντέν - Λουξεμβούργου.

Έτος 963. Ο 41χρονος Ζίγκφριντ Α' έχοντας αποκτήσει, 13 χρόνια νωρίτερα, από το Αββαείο του Αγίου Μαξιμίνου της Τρηρ μέσω ανταλλαγής εδαφών το ακρόβραχο Λουσιλινμπούρουκ, που σημαίνει "Μικρό Κάστρο", και την γύρω περιοχή, χτίζει το φρούριο Καστέλουμ Λουσιλινμπούρουκ, γύρω από το οποίο θα αρχίσει να χτίζεται πόλη. Έτσι ιδρύεται το Λουξεμβούργο, και ο κάποτε οχυρωμένος πύργος της ρωμαϊκής εποχής θα μεταβληθεί σε κομητεία.

Κανόνι μπροστά σε παράθυρο - πολεμίστρα των στοών

1096. Ένας απόγονος του Ζίγκφριντ Β', ο Γουλιέλμος Α', είναι ο πρώτος ηγεμόνας των Αρντέν ο οποίος χρησιμοποιεί τον τίτλο "Κόμης του Λουξεμβούργου".

1354. Ο διάδοχος και από το επόμενο έτος βασιλιάς της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Κάρολος Δ' αναβαθμίζει την κομητεία σε δουκάτο, καθώς, στη διάρκεια του Όψιμου Μεσαίωνα, ο Οίκος του Λουξεμβούργου συναγωνιζόταν εκείνον των Αψβούργων για την κυριαρχία στην Κεντρική Ευρώπη.

Καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου που ακολουθεί την ίδρυσή του και κυρίως της ακμής του, το Λουξεμβούργο θα επεκτείνει τις οχυρώσεις γύρω από το ακρόβραχο στα βορειοανατολικά της πόλης, το οποίο αποτελεί φυσικό οχυρό, καθώς περιβάλλεται από τις τρεις πλευρές του από τον ποταμό Αλζέτ που συμβάλλει με τον Πετρίζ. Επί αιώνες θα αμύνεται στις επιθέσεις Βουργουνδών, Αψβούργων, Ισπανών, Πρώσσων και Γάλλων, ενώ Βουρβώνοι, Αψβούργοι, Χοεντσόλλερν, όλοι οι αυτοκρατορικοί οίκοι που περνούν από εδώ, επεκτείνουν τα οχυρά.

1644. Ενώ το Λουξεμβούργο τελεί υπό ισπανική κυριαρχία, ξεκινά η κατασκευή υπόγειου αμυντικού συστήματος με τούνελ, στοές και σπηλιές. Ο Γάλλος μηχανικός και οχυροματοποιός Βωμπάν επεκτείνει το μήκους 23 χιλιομέτρων υπόγειο σύστημα, ενώ με πρόσθετες εργασίες τον 18ο αιώνα οι Αυστριακοί δημιουργούν διαφορετικά υπόγεια επίπεδα, τα οποία θα φτάσουν ακόμη και 40 μέτρα βάθος. Αυτό το οχυρωματικό έργο θα δώσει στο Λουξεμβούργο την ονομασία "Γιβραλτάρ του Βορρά", καθώς πρόκειται για το τελειότερο οχυρό σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τεχνητό σπήλαιο κάτω από το έδαφος

1867. Υπογράφεται η Δεύτερη Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία επιδιώκεται να δοθεί λύση στην "Κρίση του Λουεξμβούργου", την "Lëtzebuerg - Kris" στα λουξεμβουργιανά, διαμάχη που κόντεψε να οδηγήσει σε πόλεμο Γαλλική Αυτοκρατορία και Πρωσσία για το πολιτικό "στάτους" του Λουξεμβούργου. Στη συνθήκη μπαίνει όρος να γκρεμιστούν τα οχυρωματικά έργα του Λουξεμβούργου καθώς ανακηρύσσεται η ουδετερότητά του. Από αυτά θα διασωθούν μόνο κάποια ερείπια του παλαιού κάστρου, και συνολικά 17 χιλιόμετρα από το εκτεταμένο σύστημα από τα υπόγεια τούνελ, καθώς δεν καταστρέφονται όλα, διότι ένα τμήμα της πόλης κινδυνεύει να καταρρεύσει.

1933. Τα καλοδιατηρημένα υπόγειο αμυντικό δίκτυο του Λουξεμβούργου ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κοινό.

1994. Η UNESCO ανακηρύσσει τα τούνελ τόπο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Σεπτέμβριος 2018. Μετά από ταξίδι 6,5 ωρών από Μόναχο, φτάνω στο Λουξεμβούργο. Αφιερώνω τη δεύτερη ημέρα της παραμονής μου στην εξερεύνηση του υπόγειου αμυντικού δικτύου. Από το ξενοδοχείο η απόσταση περπατιέται άνετα. Πληρώνω το εισιτήριο, παίρνω μαζί και ένα επεξηγηματικό φυλλάδιο και κατεβαίνω τα ουκ ολίγα σκαλιά.

Προχωρώντας στο υπόγειο δίκτυο εμπλουτίζω τις γνώσεις μου για το πώς ήταν η παλαιά πόλη. Βλέπω σπηλιές, διαδρόμους και κάποια μπαλκόνια με θέα στο ποτάμι που λαξεύτηκαν ή ανοίχτηκαν με εκρήξεις στον βράχο. Από κάποια παράθυρα, κανόνια "σημαδεύουν" τα σημεία από όπου επετίθεντο αιώνες πριν οι επίδοξοι κατακτητές. Η δροσιά είναι ευχάριστη και η θέα εξαίσια δίνοντάς μου την ευκαιρία να παρατηρήσω άνετα το χαρακτηριστικό παράδειγμα στρατιωτικής αρχιτεκτονικής προηγούμενων αιώνων. Η διάταξη είναι δαιδαλώδης σε κάποια σημεία και δεν είναι καθόλου δύσκολο να χαθείς, όπως είναι και τεράστιο, αφού σχεδιάστηκε για να υποδεχτεί χιλιάδες στρατιώτες, ιππείς, άλογα, τεχνίτες, μαγείρους, εργαστήρια, αποθήκες, ακόμη και σφαγεία, ενώ τον 20ό αιώνα τούνελ και σπηλιές χρησίμευσαν ως καταφύγιο 35.000 Λουξεμβούργιων από αεροπορικές επιδρομές. Τα επιδαπέδια φωτιστικά έχουν αρκετή φωτεινότητα ώστε να βλέπω για να προχωρώ και να φωτογραφίζω, αλλά όχι τόσο που να υποβαθμίζει την υποβλητικότητα του χώρου.

Εξερχόμενος κατευθύνομαι κάτω, προς το ποτάμι. Πρασινάδα και φωτεινότητα δίνουν σε πολύ μικρή απόσταση μια εντελώς διαφορετική, επίσης υπέροχη όψη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL