Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Σήμερα στις 3 μ.μ. στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών η πολιτική κηδεία / Τάκης Μπενάς: Πρωτοπόρος στη δράση και στις ιδέες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα στις 3 μ.μ. στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών η πολιτική κηδεία / Τάκης Μπενάς: Πρωτοπόρος στη δράση και στις ιδέες

Επιστροφή από τη Γυάρο (φωτο Στ. Καραογλανίδης)

Πλήθος αγωνιστών της Αριστεράς από όλες τις γενιές αποχαιρετούν με συγκίνηση και θαυμασμό τον Τάκη Μπενά και αποτίουν φόρο τιμής στο έργο του και την ανιδιοτελή προσφορά του στους αγώνες για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Η πολιτική κηδεία του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς θα γίνει σήμερα στις 3 μ.μ. στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

«Αποχαιρετούμε με βαθιά θλίψη και σεβασμό τον Τάκη Μπενά. Επικεφαλής της Νεολαίας Λαμπράκη και ηγετικό στέλεχος του κομμουνιστικού κινήματος και της Ανανεωτικής Αριστεράς, υπήρξε πάντοτε πρωτοπόρος στη δράση και στις ιδέες» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο Τάκης Μπενάς στην έκτακτη συνδιάσκεψη της Νεολαίας της ΕΔΑ Μακεδονίας-Θράκης, Θεσσαλονίκη, καλοκαίρι 1963. (Φωτογραφικά Αρχεία ΕΜΙΑΝ - Συλλογή Στ. Στεφάνου)

«O Τάκης Μπενάς υπήρξε πάντοτε δίπλα στη νέα γενιά, δίδαξε σε εμάς τους νεότερους το ήθος και τις αξίες της ανιδιοτέλειας και της διαρκούς προσφοράς. Οι αγώνες και η πολιτική του σκέψη θα αποτελούν πάντοτε μια σημαντική παρακαταθήκη για όλους μας» επισήμανε ακόμα μέσω Τwitter ο Αλ. Τσίπρας.

Ν. Βούτσης: "Φωτεινό παράδειγμα ήθους"

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση αποχαιρετούμε τον Τάκη Μπενά, μια ιστορική μορφή της ανανεωτικής, κομμουνιστικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, στην πρωτοπορία των λαϊκών, κοινωνικών και απελευθερωτικών αγώνων, από τα μαθητικά του χρόνια στην Εθνική Αντίσταση ώς το τέλος της πλήρους ημερών ζωής του» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. «Η πορεία του είναι φωτεινό παράδειγμα ήθους, ευθύνης και αφοσίωσης στο όραμα μιας δίκαιης, ελεύθερης και αλληλέγγυας κοινωνίας, για την οποία ποτέ δεν σταμάτησε να εργάζεται και να αγωνιά, συνδυάζοντας την αγωνιστική πράξη με τη θεωρητική αναζήτηση» σημείωσε ακόμη.

«Η αταλάντευτη στάση ζωής, το πάθος για έναν καλύτερο κόσμο, το θάρρος μπροστά στις δοκιμασίες, αλλά και η συμβολή του στην προαγωγή της πολιτικής σκέψης μέσα από τα γραπτά του αποτελούν τη μεγάλη παρακαταθήκη του. Για την απώλειά του εκφράζω στην οικογένειά του τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου» συμπλήρωσε ο Ν. Βούτσης.

Σε πιο προσωπικό τόνο, σημείωσε: «Αγαπημένε μας Τάκη, σ’ ευχαριστώ που υπήρξες δίπλα μας αδιάλειπτα, πάντοτε στο μετερίζι των συλλογικών αγώνων της Αριστεράς. Είχα την τύχη και την τιμή της συντροφικής και ανθρώπινης συμπόρευσης με τον ιδιαίτερο, διακριτό ρόλο σου στο πάνθεον των διακεκριμένων εμβληματικών στελεχών που σφράγισαν την πορεία της Αριστεράς».

ΣΥΡΙΖΑ: "Πρότυπο αγωνιστή"

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την «ανείπωτη θλίψη» του για τον θάνατο του Τ. Μπενά, που υπήρξε ιδρυτικό του μέλος. «Ο Τάκης Μπενάς υπήρξε ηγετική μορφή της ιστορίας της ελληνικής Αριστεράς και του εργατικού κινήματος από τη δεκαετία του ’30 μέχρι σήμερα. Αφήνει πίσω του ένα πλούσιο συγγραφικό έργο, το οποίο έχει εμπλουτίσει την ελληνική πολιτική βιβλιογραφία με πληθώρα δοκιμίων και απομνημονευμάτων, που προάγουν την πολιτική και μαρξιστική σκέψη» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «παράδειγμα και πρότυπο αγωνιστή, ο Τάκης Μπενάς θα παραμείνει για πάντα ένας φωτεινός φάρος στους αγώνες των μελλοντικών γενεών».

ΑΣΚΙ: Στον δρόμο της κομμουνιστικής ανανέωσης

Με «βαθιά θλίψη» αποχαιρέτησε τον Τ. Μπενά το Δ.Σ. των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας επισημαίνοντας ότι η διαδρομή του «διαπλέκεται στενά με τη μεγάλη περιπέτεια της ελληνικής Αριστεράς του 20ού αιώνα». Εν συνεχεία θυμίζει τη δράση και τις διώξεις του Τ. Μπενά παρατηρώντας ότι «μέσα από αυτές τις εμπειρίες ο Τάκης Μπενάς αναζήτησε τον δρόμο της κομμουνιστικής ανανέωσης, πρωταγωνίστησε στη συζήτηση για τη δυνατότητα συγκερασμού της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού, παρέμεινε κριτικός σχολιαστής των εύκολων βεβαιοτήτων και απλουστευτικών απαντήσεων στα σύνθετα προβλήματα που κληροδοτούσε η εξέλιξη του παγκόσμιου σοσιαλιστικού, κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος».

Το Δ.Σ. των ΑΣΚΙ θύμισε ότι ο Τ. Μπενάς στήριξε τα Αρχεία από την πρώτη στιγμή παραδίδοντας τεκμήρια από την προσωπική του διαδρομή, τμήμα του αρχείου του, καθώς και τη βιβλιοθήκη του.

Ν. Μπελαβίλας: "Στην πρώτη γραμμή..."

Ο Τάκης Μπενάς στη Β' Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, 4/1964 (ΑΣΚΙ / Φωτογραφικό Αρχείο Τάκη Μπενά)

«Ο Τάκης Μπενάς δεν υπήρξε μόνο ένα πρότυπο στρατευμένου στην υπόθεση της κοινωνικής απελευθέρωσης και της δημοκρατίας. Υπήρξε ένας ιδρυτικός μύθος της πειραιώτικης γενιάς μας της Μεταπολίτευσης» τόνισε ο επικεφαλής του «Πειραιά για όλους» Νίκος Μπελαβίλας κάνοντας εκτενή αναφορά στην καταγωγή, αλλά και τη δράση του Τ. Μπενά και της οικογένειάς του στον Πειραιά. Ακόμη επισήμανε ότι «θα θυμόμαστε τον Τάκη, 'νεολαίο' πάντα ανάμεσα σε νεολαίους, στη δύσκολη πορεία προς την ανανέωση των ιδεών της Αριστεράς. Στις νίκες και στις ήττες. Εκείνον στην πρώτη γραμμή, κάθε κρίσιμη στιγμή».

Κ. Αρβανίτης: "Έμπνευση για όλους"

«Ο Τάκης δεν είναι πια κοντά μας. Έφυγε πλήρης ημερών, πνευματικά και πολιτικά διαυγής, ευθυτενής μέχρι το τέλος» σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης παρατηρώντας ότι «η απώλεια ενός τέτοιου αγωνιστή και συντρόφου μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει. Όμως η μαχητικότητα, η ανιδιοτέλεια, η αυταπάρνηση και το ήθος που τον διέκριναν σε όλη του τη ζωή θα αποτελούν έμπνευση για όλους. Καλό ταξίδι, σύντροφε».

Γ. Μπαλάφας: "Παράδειγμα για τις νεότερες γενιές"

«Ο Τάκης Μπενάς υπήρξε ένας αγωνιστής της Αριστεράς σε όλη του τη ζωή. Δεν σταμάτησε στιγμή να παλεύει για τα λαϊκά συμφέροντα. Ένας άνθρωπος με αγωνιστική πορεία, σεμνός, με κριτική σκέψη και ανανεωτικό πνεύμα. Θα αποτελεί παράδειγμα για τις νεότερες γενιές. Θα τον θυμόμαστε πάντα» σχολίασε από τη μεριά του ο Γιάννης Μπαλάφας.

Ειδική εκπομπή από το Κόκκινο

Ειδική εκπομπή για τον Τ. Μπενά θα κάνει το Κόκκινο βάζοντας σε επανάληψη τα δύο από τα τέσσερα μέρη της εφ' όλης της ύλης συνέντευξης που είχε δώσει στον ραδιοσταθμό τον Απρίλιο του 2013.

Το Σάββατο και την Κυριακή μεταξύ 2-6 μ.μ. θα μεταδοθούν τα δύο μέρη της συνέντευξης του Τ. Μπενά στους Αλέξη Βάκη και Αντώνη Φράγκο που αφορούν τις περιόδους του Εμφυλίου και της Μεταπολίτευσης.

Ο Τάκης Μπενάς στην έκτακτη συνδιάσκεψη της Νεολαίας της ΕΔΑ Μακεδονίας-Θράκης, Θεσσαλονίκη, καλοκαίρι 1963. Δίπλα του διακρίνεται ο Στέφανος Στεφάνου. (Φωτογραφικά Αρχεία ΕΜΙΑΝ - Συλλογή Στ. Στεφάνου)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL