Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Ηχηρά μηνύματα του Αλ. Τσίπρα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας / Αλ. Τσίπρας: Έχουμε ισχυρότερες από ποτέ συμμαχίες και ερείσματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ηχηρά μηνύματα του Αλ. Τσίπρα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας / Αλ. Τσίπρας: Έχουμε ισχυρότερες από ποτέ συμμαχίες και ερείσματα

Εν μέσω της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε σημαντικά μηνύματα προς Ανατολάς υπογραμμίζοντας την παράμετρο των ισχυρών στρατηγικών συμμαχιών, συνεργασιών και ερεισμάτων που -σε αντίθεση με το παρελθόν- έχει αποκτήσει η Ελλάδα στην Ε.Ε., τον διεθνή παράγοντα και την ευρύτερη περιοχή.

Ως κομβικές κινήσεις που διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία αυτών των νέων δεδομένων στήριξης της χώρας μας, προσδιόρισε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open, την επίλυση του “Μακεδονικού”, “που δεν φοβηθήκαμε να διαχειριστούμε, προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων”. Τη νέα στρατηγική που ακολουθήθηκε για το Κυπριακό εκθέτοντας την αδιαλλαξία της γείτονος. Τις τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες στην ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα να έχει υπάρξει αντιστροφή των συσχετισμών.

Το Ισραήλ είναι σύμμαχος της Ελλάδας και οι ΗΠΑ έχουν σαφέστερη θέση, η Κύπρος είναι κράτος - μέλος της Ε.Ε., οι ενεργειακοί πόροι είναι της Ε.Ε., ανέφερε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι μόλις πρόσφατα ο ίδιος με τον Κύπριο και τον Ισραηλινό ομόλογό του, παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ, παρουσίασαν το στρατηγικό σχέδιο για το εμβληματικό ενεργειακό έργο του EastMed.

"Απομονωμένη, σε στρατηγικό αδιέξοδο η Τουρκία"

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι αντιδράσεις της Τουρκίας “δεν μας ξάφνιασαν” και πως γι’ αυτό η κυβέρνηση εργαζόταν τόσον καιρό. Σημείωσε ότι η γείτων βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο ως “αποτέλεσμα της απόλυτης επιτυχίας της στρατηγικής και των συμμαχιών και συνεργασιών της Ελλάδας και της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή”.

“Η Τουρκία δεν έχει συμμαχίες, αισθάνεται και είναι απομονωμένη στην περιοχή" είπε εξηγώντας ότι "βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να βλέπει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος - μέλος της Ε.Ε., ότι δεν μπορεί να ισχυριστεί πως είναι διμερές ζήτημα ούτε το Κυπριακό ούτε τα θέματα που αφορούν τα ενεργειακά ζητήματα και τους ενεργειακούς πόρους στην ευρύτερη περιοχή”. Επιπλέον ότι η ΑΟΖ της Κύπρου είναι και ΑΟΖ της Ευρώπης και τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι τα σύνορα της Ευρώπης με την Τουρκία.

"Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς"

Μέσα από την εξωτερική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, “η Ελλάδα είναι ισχυρή χώρα στην περιοχή, με ισχυρότερες από ποτέ συμμαχίες και ερείσματα” τόνισε ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνοντας ότι “οι Έλληνες πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς”. Στηλίτευσε δε τη μικρομματική και υποκριτική στάση της αντιπολίτευσης σχολιάζοντας ότι θα είναι ακόμα πιο ισχυρή η χώρα και οι πολίτες της ακόμα πιο ασφαλείς “αν σταματήσει η μικροπολιτική αντιπαράθεση και στα εθνικά θέματα”.

Ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η Τουρκία δεν θα στρέψει το γεωτρύπανο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό ότι “έχουμε σχέδιο και δεν θα τον αφήσουμε να το κάνει”. “Απέναντι στην Τουρκία δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω” υπογράμμισε. Σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία και στηρίζει τις αποφάσεις της, ενώ πρόσθεσε ότι “αν κριθεί απαραίτητο και στρατηγικά επιβεβλημένο, βεβαίως" θα μιλήσει με τον Ρ.Τ. Ερντογάν, όμως “δεν είμαστε σε αυτή τη φάση αυτή τη στιγμή”.

Είπε ότι η πιθανότητα θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο “είναι μια πιθανότητα που κάθε Έλληνας πρωθυπουργός κοιμάται και ξυπνάει με αυτή”. Εξήγησε όμως τι έχει κάνει η Ελλάδα ώστε να είναι προετοιμασμένη. Το πρώτο, είπε, είναι το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι άριστο και “μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι”.

Επειδή αυτό δεν αρκεί, “πρέπει κανείς να ενισχύει και τις στρατηγικές του κινήσεις, να κάνει συμμαχίες, να δημιουργήσει ερείσματα και δεδομένα ώστε να αποτρέψει τον γείτονα από οποιεσδήποτε τέτοιες σκέψεις και βλέψεις”. “Έχουμε κλειδώσει συμμαχίες και ερείσματα που μας κάνουν να αισθανόμαστε ασφαλείς” τόνισε.

Παρέπεμψε στην “πολύ σκληρή απάντηση από το Στέιτ Ντιμπάρτμεντ”, την ομόθυμη καταδίκη της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία, τις προχθεσινές αποφάσεις του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων ενόψει της σημερινής συνόδου κορυφής με την πιθανότητα συγκεκριμένων μέτρων αν η Τουρκία συνεχίσει την προκλητική συμπεριφορά.

Συγκρίνοντας τη σημερινή κατάσταση με το επεισόδιο του 1996, είπε ότι τότε ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγκάστηκε μετά να βγει να ευχαριστήσει τις ΗΠΑ χωρίς να έχουν κάνει κάτι ουσιαστικό για να το έχουν αποτρέψει, ενώ και η Ε.Ε. έλεγε... "βρείτε τα".

Σήμερα, επισήμανε, “έχουμε μια πάρα πολύ σκληρή απάντηση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πολύ σθεναρή στάση από την Ε.Ε.” και παρατήρησε πως η ομόθυμη καταδίκη εκ μέρους των επτά της Συνόδου του Νότου στη Μάλτα (ενός σχήματος έμπνευσης του ίδιου και του Φρ. Ολάντ) έδωσε το έναυσμα να συνεχίσει η Ε.Ε. με παράλληλες αποφάσεις.

Αψηφήσαμε το πολιτικό κόστος, κάναμε την Ελλάδα πιο δυνατή

“Σήμερα και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης, και αυτός που με βαρύ συναισθηματικό φορτίο βρέθηκε να έχει ένα σφίξιμο στο στομάχι με τη λύση του ‘Μακεδονικού’, καταλαβαίνει πόσο επωφελής ήταν για την πατρίδα μας αυτή η επίλυση, όταν ο πραγματικός κίνδυνος βρίσκεται ανατολικά και όχι βόρεια, και πόσο μέσα από αυτή την επίλυση καταφέραμε και να δημιουργήσουμε σε όλο τον διεθνή παράγοντα την εικόνα ότι δεν είμαστε χώρα - σκαντζόχοιρος” τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Επισήμανε ότι τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας δεν τον επιτηρούν τουρκικά F-16, αλλά πολεμικά αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

“Όλα αυτά τα έχουν καταλάβει όλοι τώρα, αυτή τη στρατηγική μας κίνηση να πάρουμε το κόστος προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων, για να γίνει η Ελλάδα πιο δυνατή, να αποκτήσουμε μεγαλύτερα ερείσματα στην Ε.Ε. και στον διεθνή παράγοντα. Λοιδορηθήκαμε γι' αυτό. Θα τα γράψει η Ιστορία κάποια στιγμή” είπε.

Κυρίαρχο θέμα οι εγγυήσεις

Για το Κυπριακό είπε ότι “η στρατηγική μας δεν ήταν να αφήσουμε τη συζήτηση ανάμεσα στις δύο κοινότητες, αλλά να αναδείξουμε ως κυρίαρχο θέμα στη λύση του Κυπριακού το θέμα των εγγυήσεων και των στρατευμάτων”. Σημείωσε ότι αυτή η νέα στρατηγική έδωσε τη δυνατότητα σε όλη τη διεθνή κοινή γνώμη να κατανοήσει ότι η μη επίλυση του Κυπριακού οφείλεται στο γεγονός ότι η Τουρκία “συνεχίζει να θέλει να έχει το πόδι της βαθιά ριζωμένο στο νησί αυτό με στρατεύματα και να θέλει τον αναχρονιστικό θεσμό των εγγυήσεων”.

“Καταλήξαμε σε αδιέξοδο εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης της τουρκικής πλευράς” είπε επισημαίνοντας ότι αυτό έδωσε πόντους για τον διεθνή παράγοντα και στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL