Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C17.8°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 63%
Η Αριστερά αποχαιρετά το ιστορικό της στέλεχος, Τάκη Μπενά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Αριστερά αποχαιρετά το ιστορικό της στέλεχος, Τάκη Μπενά

Ο Τάκης Μπενάς ελεύθερος τον Ιούλιο του 1974. Στη φωτογραφία, ο Τάκης της Νεολαίας Λαμπράκη κατεβαίνοντας από το καράβι που τον έφερε από το ιστορικό νησί στον Πειραιά. Ένα μάτσο αγριολούλουδα της Γυάρου στο ένα του χέρι και στο άλλο αγκαλιά το μικρό του παιδί.

 

Πάνος Σκουρλέτης: Υποκλινόμαστε στον Τάκη Μπενά και τον ευχαριστούμε - Μας δίδαξε ήθος, συντροφικότητα, συνέπεια

"Καλό ταξίδι σύντροφε, οι ιδέες δεν πεθαίνουν, οι αγώνες είναι παρακαταθήκη για τους επόμενους" με αυτά τα θερμά λόγια αποχαιρετά τον αγωνιστή της Αριστεράς, Τάκη Μπενά, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης

Η είδηση του θανάτου του Τάκη Μπενά μας φέρνει στο νου την πολυτάραχη ζωή  όλων εκείνων των στελεχών της ελληνικής Αριστεράς, που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην υπηρεσία των μεγάλων ιδανικών και αξιών του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία, που πίστεψαν στο όραμα του δημοκρατικού κομμουνισμού.

Η ανιδιοτέλεια, η σεμνότητα, το πάθος και η βαθιά συντροφικότητα χαρακτήριζαν πάντα τη στάση του σε όλες τις στιγμές της αγωνιστικής του πορείας. Βαθιά ενωτικός, υπηρέτησε την υπόθεση  της κομμουνιστικής ανανέωσης με τέτοιο τρόπο που πάντα κέρδιζε την εκτίμηση των συντρόφων του, μικρών  και μεγάλων.

Όσοι είχαμε την τύχη να τον  γνωρίσουμε, υποκλινόμαστε και τον αποχαιρετούμε, ευχαριστώντας τον, γιατί με την παρουσία του  μας έμαθε πολλά, γιατί μας δίδαξε τί θα πει ήθος και συντροφικότητα, αλλά και συνέπεια.

Συλλυπητήρια του Προέδρου της Βουλής

"Η πορεία του είναι φωτεινό παράδειγμα ήθους, ευθύνης και αφοσίωσης στο όραμα μιας δίκαιης, ελεύθερης και αλληλέγγυας κοινωνίας, για την οποία ποτέ δεν σταμάτησε να εργάζεται και να αγωνιά, συνδυάζοντας την αγωνιστική πράξη με τη θεωρητική αναζήτηση" τονίζει ο Πρόεδρος της Βουλής, Νικόλαος Βούτσης, στη δήλωσή του για τον θάνατο του Τάκη Μπενά.

“Αγαπημένε μας Τάκη, σ’ ευχαριστώ που υπήρξες δίπλα μας αδιάλειπτα, πάντοτε στο μετερίζι των συλλογικών αγώνων της Αριστεράς. Είχα την τύχη και την τιμή της συντροφικής και ανθρώπινης συμπόρευσης με τον ιδιαίτερο, διακριτό ρόλο σου στο πάνθεον των διακεκριμένων εμβληματικών στελεχών που σφράγισαν την πορεία της Αριστεράς”.

Γιάννης Δραγασάκης: Έζησε μια ζωή ταυτισμένη με τους αγώνες της νεολαίας & της Αριστεράς για δημοκρατία & μια καλύτερη ζωή

https://twitter.com/YDragasakis/status/1141453037443174400?ref_src=twsrc^tfw

Δημήτρης Τζανακόπουλος: Αντίο, Σύντροφε.

Ο Τάκης Μπενάς υπήρξε ένας αγωνιστής της κομμουνιστικής ανανέωσης, ένα παράδειγμα ανιδιοτέλειας αλλά και ένα σύμβολο της καθημερινής μάχης για την κοινωνική χειραφέτηση. Αφήνει σπάνια παρακαταθήκη σε όλους και όλες μας. Αντίο, Σύντροφε.

https://twitter.com/d_tzanakopoulos/status/1141430173071478786?ref_src=twsrc^tfw

Νίκος Παππάς: Τάκης Μπενάς.Σοσιαλισμός με δημοκρατία και ελευθερία.

Τάκης Μπενάς.Σοσιαλισμός με δημοκρατία και ελευθερία. Ενότητα και συμμαχίες. Ιδέες που εμβάθυνε και υπηρέτησε. Μας οδηγούν. Μας οδηγεί κι ο ίδιος. Πάντα.

Κώστας Ζαχαριάδης: Το έργο και το ήθος του παρακαταθήκη για όλους μας

«Έφυγε» ο Τάκης Μπενάς, μια κορυφαία προσωπικότητα της Αριστεράς. Ανιδιοτελής, σεμνός, αληθινός σύντροφος σε όλη την πορεία του. Το έργο και το ήθος του παρακαταθήκη για όλους μας, μικρότερους και μεγάλους.

Νίκος Μπελαβίλας: Τάκη, με δέος υποκλινόμαστε μπροστά σε σένα και στη «σειρά» σου, για όσα προσφέρατε στην πατρίδα μας

Ο Τάκης Μπενάς δεν υπήρξε μόνο ένα πρότυπο στρατευμένου στην υπόθεση της κοινωνικής απελευθέρωσης και της δημοκρατίας. Υπήρξε ένας ιδρυτικός μύθος της πειραιώτικης γενιάς μας της Μεταπολίτευσης. Ένας δικός μας, γεννημένος στο Πασαλιμάνι, μαθητής της Ιωνιδείου στον αγώνα κατά των Ναζί, νέος αντάρτης στα οδοφράγματα της Δραπετσώνας του ’44 και έπειτα στον μακρύ δρόμο των στρατοδικείων και των φυλακών, μια οικογένεια ολόκληρη, η οικογένεια Μπενά, δεσμώτες του Εμφυλίου και της Δικτατορίας. Ως εκείνη τη θριαμβευτική δαφνοστεφανωμένη επιστροφή με το Ο/Γ Σκίρων που τον έφερε τον Ιούλη του ’74, μαζί με τους τελευταίους εξόριστους από τη Γυάρο.

Θα θυμόμαστε τον Τάκη εκείνη τη στιγμή της νίκης. Αλλά θα τον θυμόμαστε και στη συνέχεια, «νεολαίο» πάντα ανάμεσα σε νεολαίους, στη δύσκολη πορεία προς την ανανέωση των ιδεών της Αριστεράς. Στις νίκες και στις ήττες. Εκείνον στην πρώτη γραμμή, κάθε κρίσιμη στιγμή.

Τάκη, με δέος υποκλινόμαστε μπροστά σε σένα και στη «σειρά» σου, για όσα προσφέρατε στην πατρίδα μας, στον αγώνα για το δίκιο και την ελευθερία. Ευτυχισμένοι που είχαμε την τιμή και την τύχη να ζήσουμε δίπλα σας.

Γιάννης Μπαλάφας: Όσοι τον γνωρίσαμε διδαχθήκαμε πλάι του πολλά…

Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Τάκη Μπενά, μια κορυφαία προσωπικότητα της Αριστεράς. Όσοι τον γνωρίσαμε διδαχθήκαμε πλάι του πολλά…Θα αποτελεί πάντα φωτεινό παράδειγμα στους αγώνες των μελλοντικών γενεών. Καλό ταξίδι σύντροφε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL