Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.2°C14.7°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.5°C17.7°C
3 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C12.9°C
0 BF 71%
Αλβανία: Πιο βαθιά στην κρίση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλβανία: Πιο βαθιά στην κρίση

Είναι αληθινά καταιγιστικές οι εξελίξεις στην Αλβανία την τελευταία εβδομάδα κι όμως φαίνεται σαν να μην αλλάζει τίποτα, τουλάχιστον όχι προς το καλύτερο. Ο Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα ακύρωσε τις δημοτικές εκλογές της 30ής Ιουνίου, η Βουλή ακύρωσε το Προεδρικό Διάταγμα της ακύρωσης των εκλογών και ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα απειλεί πως θα... ακυρώσει τον Πρόεδρο αν δεν ζητήσει δημοσίως συγγνώμη για την παρέμβασή του.

Μετά από έναν κύκλο σκληρών πολιτικών αντιπαραθέσεων, με ύβρεις, καταγγελίες για μαφιόζικα κόλπα και απειλές, η γειτονική χώρα βρίσκεται πάλι στο ίδιο, αν όχι χειρότερο σημείο: η δεξιά αντιπολίτευση επιμένει στο μποϊκοτάζ των εκλογών, τις οποίες επιμένει πως θα κάνει η σοσιαλιστική κυβέρνηση, η μία πλευρά κατηγορεί την άλλη πως στηρίζεται στο μαύρο χρήμα και σε διασυνδέσεις με τη μαφία, ενώ και οι δύο υπόσχονται... κάθαρση. "Οι κάλπες θα στηθούν στις 30 Ιουνίου, ούτε ο Ιλίρ (Μέτα) ούτε ο Σαλί (Μπερίσα) μπορούν να το αλλάξουν αυτό" είπε ο Ράμα βάζοντας στο κάδρο εκείνον που θεωρεί ως τον "εγκέφαλο" της κρίσης.

Αν άλλαξε κάτι, αυτό είναι η στήριξη που έδωσαν οι Βρυξέλλες στον πρωθυπουργό Ράμα διά στόματος Ζ.Κ. Γιούνκερ, μαζί με το ξεκάθαρο μήνυμα όμως στην Αλβανία αλλά και στη Βόρεια Μακεδονία πως θα πρέπει να κάνουν υπομονή για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Με αυτά τα δεδομένα, όσοι ήλπιζαν σε ένα σενάριο συμβιβασμού με μικρή αναβολή των τοπικών εκλογών και σε μια άτυπη -έστω- εκεχειρία για να ηρεμήσουν τα πράγματα διαψεύδονται.

Το απόγευμα της Πέμπτης, καθώς εκατό βουλευτές υπερψήφιζαν την πρόταση μομφής κατά του Προέδρου Μέτα (όχι όμως και την καθαίρεσή του), η Εισαγγελία των Τιράνων κάλεσε για ανάκριση τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα για μια άλλη υπόθεση. Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, που κατηγορεί τους Σοσιαλιστές ότι "έκλεψαν" τις εκλογές του 2017 με τη βοήθεια της μαφίας, θα πρέπει να καταθέσει το πρωί της Δευτέρας ως ύποπτος για τη φερόμενη ρωσική χρηματοδότησης του δικού του ηγετικού προφίλ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Μπέσα ειδοποιήθηκε πως αν αγνοήσει την κλήτευση, θα προσαχθεί βιαίως.

Όσο για τους Αλβανούς πολίτες, που περιμένουν πως θα ενημερωθούν "αντικειμενικά" για τις καταιγιστικές εξελίξεις, μπορούν να συμβουλευτούν τον τιμοκατάλογο για τις τηλεοπτικές εμφανίσεις υποψηφίων δημάρχων που αποκάλυψε ο ιστότοπος balkaninsight.com. Οι τιμές για τους... προσκεκλημένους σε εκπομπές πολιτικού λόγου (talk show) κυμαίνονται από 3.000 έως 5.000 ευρώ...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL