Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C18.7°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.2°C14.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.4°C18.2°C
1 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
12 °C
12.0°C12.0°C
2 BF 70%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Ενεργειακή ανεξαρτησία της Ικαρίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Ενεργειακή ανεξαρτησία της Ικαρίας

Είχα την τύχη να παρακολουθήσω την πορεία κατασκευής του υβριδικού ενεργειακού έργου Ικαρίας και να παρευρεθώ στα εγκαίνια. Σε μια τελετή με επισήμους παρόντες διά των εκπροσώπων τους, με πολλούς τοπικούς παράγοντες, με κατοίκους από όλο το νησί, καθώς και αρκετούς επισκέπτες.

Ένιωσα το ίδιο σκίρτημα με αυτό που είχα νιώσει παιδί, πριν από εξήντα χρόνια, στα εγκαίνια του Πανικάριου Νοσοκομείου. Ένιωσα την ίδια αισιοδοξία με αυτή της αποπεράτωσης των λιμανιών του νησιού μας, την ίδια χαρά με την ολοκλήρωση του αεροδρομίου, την ίδια αγαλλίαση με τα εγκαίνια της γεώτρησης, όταν τα χωριά μας χόρτασαν νερό.

Τούτη τη φορά τα αισθάνθηκα όλα μαζί! Ίσως επειδή είμαι μεγάλος και ευσυγκίνητος, ίσως επειδή πρόκειται για κάτι ξεχωριστό.

Εμβληματικό έργο, που καθιστά την Ικαρία ενεργειακά αυτάρκη το χαρακτήρισε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη και επισήμανε τον συμβολισμό της εγκαινίασης την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

«Η συγκίνηση είναι μεγάλη για ένα έργο που σχεδόν έμοιαζε ακατόρθωτο να ολοκληρωθεί, αλλά με την εντατική συνεργασία της ΔΕΗ, της πολιτικής ηγεσίας, της κοινωνίας της Ικαρίας, τα εμπόδια ξεπεράστηκαν και τελικά το έργο ολοκληρώθηκε» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Σεβαστάκης.

Την ευχή να αποτελέσουν τέτοια έργα οδηγό για όλη την Ελλάδα στο σκέλος του κλάδου της ενέργειας εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Χαράλαμπος Αθανασίου.

Ο δήμαρχος Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος χαιρέτισε την ολοκλήρωση του έργου εντός του 2019 από τη ΔΕΗ προκειμένου να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες του νησιού σε ηλεκτρική ενέργεια και ζήτησε την πρόσληψη του αναγκαίου τεχνικού προσωπικού σε όλες τις δομές ενέργειας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης τόνισε: «Στην Ικαρία, σ’ αυτό τον τόπο με την τόσο ξεχωριστή ιδιοσυστασία, στη γη που έχει ζυμωθεί αιώνες τώρα με αγώνες για ανεξαρτησία, αποδίδουμε σήμερα τον ΝΑΕΡΑ, το έργο που αξιοποιεί το νερό και τον αέρα του νησιού, θέτοντας τις βάσεις για μια άλλου τύπου ανεξαρτησία, την ενεργειακή».

Εξιστόρησε την πορεία του υβριδικού ενεργειακού έργου στην Ικαρία από τη γέννηση της ιδέας, στα τέλη τη δεκαετίας του 1990, μέχρι τη σημερινή ολοκλήρωσή του. Χαρακτήρισε τον ηλεκτρισμό ως την ευγενέστερη και καθαρότερη μορφή ενέργειας και αναφέρθηκε στα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για την Ικαρία, το ενεργειακά πράσινο νησί.

Ενδιαφέρουσες ήταν οι συζητήσεις για το ξεκίνημα του έργου με τις αναμνήσεις του Γιώργου Ανδριώτη, σήμερα αντιπροέδρου της ΔΕΗ, το πάθος του Ικαριώτη μηχανικού Ανδρέα Καρούτσου, την ικανοποίηση των πρώην δημάρχων Ραχών και των τοπικών συλλόγων για την αποφασιστική συμβολή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL