Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Άμεση προκήρυξη εκλογών μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών / Αλ. Τσίπρας: Το μέλλον ανήκει στους πολλούς, απευθυνόμαστε σε αυτούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άμεση προκήρυξη εκλογών μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών / Αλ. Τσίπρας: Το μέλλον ανήκει στους πολλούς, απευθυνόμαστε σε αυτούς

Την άμεση προκήρυξη εκλογών αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ανακοίνωσε χθες αργά το βράδυ από την Κουμουνδούρου ο Αλέξης Τσίπρας. “Ήμουν εδώ, είμαι εδώ, θα είμαι εδώ. Θα είμαστε εδώ. Θα δώσουμε τη μάχη όπως έχουμε μάθει πάντα να κάνουμε” είπε χαρακτηριστικά ζητώντας καθαρή εντολή από τον λαό: “Επιθυμεί να συνεχίσουμε με ένα σχέδιο για τη στήριξη των πολλών; Ή επιθυμεί την επιστροφή στο χθες;”.

Είχε προηγηθεί πολύωρη συνεδρίαση των κορυφαίων στελεχών του κόμματος και της κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό, όπου έγινε η πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και ελήφθησαν οι πολιτικές αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις.

“Δεν πρόκειται να αποδράσω, δεν πρόκειται να το βάλω στα πόδια, δεν πρόκειται να παραιτηθώ από τον αγώνα για την ισότητα, την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη" σημείωσε στη δήλωσή του μετά την οριστικοποίηση του αποτελέσματος.

“Το εκλογικό αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι εμπεδώνει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως πρωταγωνιστή στην πολιτική αντιπαράθεση, δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών μας” σημείωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: “Δεν μου ταιριάζει, δεν το έκανα ποτέ και δεν θα το κάνω και τώρα, να αγνοήσω αυτό το αποτέλεσμα”.

Όπως επισήμανε, το αποτέλεσμα δίνει στην αντιπολίτευση το δικαίωμα να αμφισβητήσει συνολικά την πορεία εξόδου από την κρίση αλλά και τη στήριξη των πολλών σε αυτό το ιστορικό εγχείρημα.

“Ποτέ όλα αυτά τα χρόνια δεν πορεύτηκα με κόλπα και στρατηγήματα. Ποτέ δεν επέλεξα τον εύκολο δρόμο. Τον δρόμο της ιδιοτέλειας. Ούτε τώρα θα το πράξω” τόνισε υπογραμμίζοντας ότι μένει πιστός στις αρχές της Αριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης.

Δύο δρόμοι υπάρχουν

Αποτυπώνοντας στη δήλωσή του το κλίμα της συζήτησης στη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση πορεύτηκε αυτά τα τέσσερα χρόνια μέσα σε μεγάλες δυσκολίες και κόντρα στο ρεύμα. “Αλλά πάντοτε με όπλο την αξιοπρέπειά μας, την εντιμότητα μας και τη στήριξη του ελληνικού λαού”. “Βγάλαμε τη χώρα από τη μέγγενη των Μνημονίων, καταφέραμε να ορθοποδήσουμε και όταν ανασάναμε, καταθέσαμε στην κρίση του ελληνικού λαού ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα της πατρίδας. Ένα σχέδιο ανάκαμψης για τους πολλούς” είπε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε τα διλήμματα που τέθηκαν στην κάλπη, τα δύο σχέδια για την επόμενη ημέρα. “Είπαμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Ότι δύο δρόμοι υπάρχουν: Ο δρόμος της οριστικής εξόδου από τα Μνημόνια, με τους πολλούς και για τους πολλούς. Και από την άλλη μεριά, ο δρόμος της επιστροφής στο σκοτάδι της λιτότητας, της κρίσης, των ολιγαρχών και του ΔΝΤ”.

Υπογράμμισε ότι ζήτησε με γενναιότητα την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στο σχέδιο της κυβέρνησης, στα μέτρα ελάφρυνσης και στην πορεία ανασυγκρότησης της κοινωνίας και της χώρας , “έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να τα αμφισβητήσει και για να μη μπορούν όσοι καιροφυλακτούν μέσα και έξω από τη χώρα να τα πάρουν πίσω”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καθιερώνεται ως ο προοδευτικός πόλος

Το χθεσινό αποτέλεσμα συνιστά αφενός ήττα, ωστόσο ένα από τα βασικά πολιτικά συμπεράσματα είναι ότι οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης δεν είδαν να δικαιώνεται ο κεντρικός τους στόχος: Η στρατηγική ήττα και η πλήρης κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά του εγχειρήματος της κυβέρνησης της Αριστεράς.

Είναι σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ καθιερώνεται πλέον ως ο ένας από τους δύο πόλους στο ελληνικό πολιτικό σύστημα και ο εκφραστής της Αριστεράς και της ευρύτερης προοδευτικής συμπαράταξης στον νέο πολιτικό διπολισμό της μεταμνημονιακής εποχής. Και αυτό με ένα σαφές πολιτικό σχέδιο και κατεύθυνση για τη νέα εποχή, μετά τα Μνημόνια.

Ένα σχέδιο σε πλήρη αντιδιαστολή με αυτό που οραματίζεται και έχει παρουσιάσει η Ν.Δ., με την επιστροφή στη λιτότητα και στις συνταγές του ΔΝΤ. Δύο σχέδια που θα αντιπαρατεθούν στις κάλπες των εθνικών εκλογών.

Γ. Δραγασάκης: Αγώνας για το δίκιο των πολλών

“Αρχίζουμε απο αύριο έναν ακόμα ωραίο αγώνα. Για το δίκιο των πολλών, για την προοπτική της χώρας” υπογράμμισε, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

«Κάποτε ξεκινούσαμε από το 4%. Τώρα ξεκινάμε από το 24%. Θέλαμε περισσότερα, αλλά δεν το λες και 'τίποτα'. Μπορούμε περισσότερα. Με εμπιστοσύνη στον λαό, με πίστη στο σχέδιό μας, αρχίζουμε από αύριο έναν ακόμα ωραίο αγώνα” υπογράμμισε.

Ευ. Τσακαλώτος: Να αντιδράσει ο κόσμος της εργασίας

“Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς” έγραψε στο Τwitter ο Ευ. Τσακαλώτος. “Η Αριστερά ξέρει και να κερδίζει και να χάνει” υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών. “Το ζήτημα τώρα είναι πώς θα αντιδράσει ο κόσμος μας, ο κόσμος της εργασίας και των μεσαίων τάξεων, στην πιθανότητα επιστροφής στις αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος” σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL