Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Για τι ψηφίζουμε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για τι ψηφίζουμε

Του Γιώργου Κυρίτση

Τελευταία φορά ψηφίσαμε τον Σεπτέμβριο του 2015. Τότε αναθέσαμε στον ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει το Μνημόνιο και τις συνέπειές του, αλλά και να μην παραδοθεί και πάλι η χώρα στις πολιτικές δυνάμεις που τη γονάτισαν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε σε πέρας αυτή την αποστολή. Έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια χωρίς να αφήσει πίσω κανέναν. Από την πρώτη ώς την τελευταία στιγμή, υπό τη δυσφορία των δανειστών αλλά και της Ν.Δ., η κυβέρνηση φρόντιζε να κάνει κοινωνική πολιτική και να υποστηρίζει τα λαϊκά στρώματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε αποδέχθηκε την ιδιοκτησία των Μνημονίων, όπως του εζητείτο σε κάθε ευκαιρία. Διότι, όπως απέδειξε από την πρώτη μέρα εξόδου από το πρόγραμμα, τον περασμένο Αύγουστο, το πρόγραμμά του δεν είναι στην κατεύθυνση της διατήρησης της νεοφιλελεύθερης λιτότητας και της διάλυσης του κράτους υπέρ των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

Αντιθέτως, αυτή είναι η πολιτική της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που τη στηρίζει. Ο Μητσοτάκης εκφωνεί το πρόγραμμα του ΔΝΤ και δυσανασχετεί, ακόμη και τώρα, εκτός Μνημονίων, όταν ο Τσίπρας «σπαταλάει λεφτά» στους φτωχούς αντί να τα δώσει ως φοροαπαλλαγές στους πλούσιους.

Άρα, ένα πράγμα για το οποίο ψηφίζουμε σήμερα είναι για το αν θέλουμε να παραμείνουμε κανονική χώρα εκτός Μνημονίων ή αν θέλουμε επιστροφή του ΔΝΤ και των μεθόδων του.

Ναι, θα αντιτάξει κάποιος, αλλά έχουμε ευρωεκλογές, που είναι μια αυτοτελής μάχη. Έχει όμως τα ίδια επίδικα και διαμορφώνονται αντίστοιχα στρατόπεδα. Το δίλημμα για την Ευρώπη είναι αν θα κυριαρχήσουν οι δυνάμεις που επιδιώκουν το τέλος τη «συναίνεσης στη λιτότητα» και του ακραίου νεοφιλελευθερισμού. Ή αν θα κατοχυρώσουν την παρουσία τους οι θιασώτες αυτής της Ευρώπης που, μέσα σε μια διαδικασία κρίσης, κατόρθωσε να δημιουργήσει και να εναγκαλιστεί μια επικίνδυνη νέα Ακροδεξιά.

Κάτι μας θυμίζει αυτό το σχήμα και στα καθ’ ημάς.

Αυτά τα δύο στρατόπεδα τα βρίσκουμε σε γενικές γραμμές οπουδήποτε στήνεται κάλπη. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές επίσης υπάρχουν οι δυνάμεις της προόδου, της κοινωνικής αλληλεγγύης, οι δυνάμεις που σχεδιάζουν φιλικές και ζωντανές πόλεις και γειτονιές. Υπάρχουν και οι δυνάμεις που αντιμετωπίζουν τους δήμους πρωτίστως ως επιχειρηματικές ευκαιρίες και που επιδιώκουν το κατάλληλα αφυδατωμένο και αποστειρωμένο κοινωνικό περιβάλλον.

Σε όλες τις κάλπες λοιπόν είμαστε αντιμέτωποι με διαφορετικές εκδοχές του ίδιου διλήμματος και διαφορετικές κλίμακες του ίδιου διακυβεύματος. Να απαντήσουμε αποφασιστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL