Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Να πολιτεύεται κανείς ή να μην πολιτεύεται;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να πολιτεύεται κανείς ή να μην πολιτεύεται;

Της Γεωργίας Παπαγεωργίου

Ένα ζήτημα κεντρικό στις συζητήσεις πολλών ανθρώπων σήμερα και εν όψει των επερχόμενων εκλογών είναι το πόσοι πολλοί θέτουν υποψηφιότητα φέτος. Λογικό μεν, αν σκεφτεί κανείς ότι επίκεινται και ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές. Επιπροσθέτως, σε αντίθεση με προηγούμενες φορές, τώρα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν καθιερωθεί και αποκατασταθεί στη συνείδηση του κοινού ως εγκεκριμένος τρόπος προβολής. Ακόμη κι αν οι υποψήφιοι είναι ισάριθμοι με άλλες φορές, φαίνονται περισσότεροι λόγω της συνεχούς προβολής στην καθημερινότητα, που κατακλύζεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Εμμανουήλ Ροΐδης συνήθιζε να λέει για τη νοοτροπία των Ελλήνων ως προς το πολιτεύεσθαι: «Όπως όλοι οι Εσκιμώοι είναι αλιείς, όλοι οι Άραβες ιππείς, οι αρχαίοι Πάρθοι τοξότες, έτσι και οι σημερινοί Έλληνες είναι πολιτευτές, ψηφοθήρες, κομματάρχες και ως εκ τούτου ρήτορες εξ ανάγκης».

Το τι συνιστά ενασχόληση με τα κοινά και την πολιτική είναι κάτι που περιορίζεται στη συμμετοχή σε εκλογικές αναμετρήσεις ή σε βιβλία πολιτικής επικοινωνίας περί καθοδηγητών γνώμης, ΜΚΟ, think tanks και άλλα έξω από την καθημερινότητα. Ταυτόχρονα, όταν προβάλλονται πολιτικοί που κατέχουν μια θέση επί σειρά θητειών ή άλλοι που ασχολούνται για να έχουν οικονομικές απολαβές, να συνταξιοδοτηθούν, να μπουν στα πράγματα, είναι αυτονόητο ότι κι εκείνοι που θα ακολουθήσουν το ίδιο θα είναι. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα θυμίζει πανηγύρι, για το οποίο μάλιστα δαπανώνται τα χρήματα των φορολογούμενων. Σε συνδυασμό δε με όλα εκείνα τα κακέκτυπα πολιτικής καμπάνιας, αποτρέπουν τους ανθρώπους από το να ασχοληθούν.

Τι συνιστά πολιτική δράση λοιπόν; Η ανατροφή ενός παιδιού ως ανθρώπου και όχι ως ζώο, είναι πράξη πολιτική. Η βοήθεια προς τον συνάνθρωπο πράξη πολιτική. Πολιτική πράξη συνιστούν η διαμαρτυρία και οι συνεχείς ενέργειες των κατοίκων του Βαρνάβα για να σταματήσει η λειτουργία του απαρχαιωμένου ΧΥΤΑ, που, εκτός του προστίμου που θα επιφέρει στην Ελλάδα για κάθε μια μέρα χρήσης του, είναι επικίνδυνος για το νερό που πίνουμε, για τον αέρα που εισπνέουμε, για την πανίδα στον Ευβοϊκό κόλπο και την τροφή που φτάνει σ’ εμάς. Πολιτική πράξη ήταν και η διαμαρτυρία δεκάδων χιλιάδων κατοίκων του Βερολίνου και άλλων πόλεων της Γερμανίας κατά του εξτρεμισμού και του εθνικισμού που έλαβε χώρα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Μοιάζει σαν η πολιτική να μοιράζεται σε δύο παράλληλα σύμπαντα: Εκείνους που κάνουν κάτι, ό,τι μπορούν για να αλλάξουν τον κόσμο, κι εκείνους που μπαίνουν στα κοινά για να τακτοποιηθούν. Οι πρώτοι όμως είναι πιο πολλοί, άρα υπάρχει ελπίδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL