Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Είμαι ενταγμένος σημαίνει ότι ζω στις συνειδήσεις του χώρου μου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Είμαι ενταγμένος σημαίνει ότι ζω στις συνειδήσεις του χώρου μου

Του Βασίλη Κ. Μάρκου

Έζησα σε μια εποχή στην οποία δεν επιτρεπόταν στους νέους, στις νέες να πάρουν κεφάλι παρά μόνο όταν ήταν αρκετά «μεγάλοι». Αυτό ήταν μια παράδοση δεκαετιών στην Ελλάδα και αφορούσε όλους τους πολιτικούς χώρους. Μια παράδοση που δυστυχώς είχαμε για χρόνια και στην Αυτοδιοίκηση. Σε αυτές τις εκλογές ας δώσουμε τον λόγο και τις ευθύνες σε όσους και όσες δεν έχουν σήμερα φωνή. Ανήκω στη γενιά που βίωσε στο πετσί της την κρίση, την πρώτη γενιά που ξέρει ότι θα ζήσει χειρότερα από τους πατεράδες της. Τη γενιά που πάλεψε απέναντι στην απόγνωση και είναι εδώ, έτοιμη και αποφασισμένη να πάρει τα ηνία στον αγώνα για τις ανθρώπινες αξίες, τον ορθολογισμό, την κριτική σκέψη, τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, τα δικαιώματα.

Η Περιφέρεια δεν χρειάζεται συμβούλους που θα είναι κοντά στα κομματικά γραφεία και μακριά από τις γειτονιές. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει όποιος ασχολείται με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι να ακούει.  Την περίοδο που διανύουμε η δημοκρατία αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις. Η παραδοσιακή σχέση των πολιτών με την πολιτική έχει διαρραγεί υψώνοντας τείχη στη σχέση μεταξύ τους.  Η κρίση αντιπροσώπευσης στο δυτικό κόσμο αφορά τη συμμετοχή σε εκλογές όποιου είδους και την έλλειψη - αν όχι απέχθεια - για πολιτική ενημέρωση. Ο κανόνας λέει πως οι πολίτες δεν θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική, μιας και αυτή αφορά μια ελίτ επαγγελματιών πολιτικών, οι οποίοι δεν έχουν και δεν θέλουν να έχουν σχέση με τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. H πολιτική δεν είναι δουλειά των ειδικών.

Πιστεύω ότι το να ζεις σημαίνει να εντάσσεσαι κάπου. Όποιος ζει πραγματικά δεν μπορεί να μην είναι πολίτης και ενταγμένος. Η αδιαφορία είναι αβουλία, είναι δειλία, δεν είναι ζωή. Η αδιαφορία δρα δυνατά πάνω στην ιστορία. Δρα παθητικά, αλλά δρα. Είναι η μοιρολατρία. Είναι αυτό που δεν μπορείς να υπολογίσεις. Φαίνεται λοιπόν σαν η μοίρα να συμπαρασύρει τους πάντες και τα πάντα, φαίνεται σαν η ιστορία να μην είναι τίποτε άλλο από ένα τεράστιο φυσικό φαινόμενο, μια έκρηξη ηφαιστείου, ένας σεισμός όπου όλοι είναι θύματα, αυτοί που τον θέλησαν κι αυτοί που δεν τον θέλησαν, αυτοί που γνώριζαν κι αυτοί που δεν γνώριζαν, αυτοί που ήταν δραστήριοι κι αυτοί που αδιαφορούσαν.

Είμαι ενταγμένος, ζω, νιώθω ότι στις συνειδήσεις του χώρου μου ήδη πάλλεται η δραστηριότητα της μελλοντικής πόλης, που ο χώρος μου χτίζει. Και μέσα σ’ αυτήν την πόλη η κοινωνική αλυσίδα δεν βαραίνει τους λίγους, μέσα σ’ αυτήν κάθε συμβάν δεν οφείλεται στην τύχη, στη μοίρα, μα είναι ευφυές έργο των πολιτών. Ζω, είμαι ενταγμένος (Αντόνιο Γκράμσι.11 Φεβρουαρίου 1917).

Ο Βασίλης Μάρκος είναι δικηγόρος, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Αχαΐας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL