Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Το διακύβευμα των εκλογών από τον Αλ. Τσίπρα / "Να διαφυλάξουμε τα μέτρα στήριξης για τους πολλούς"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το διακύβευμα των εκλογών από τον Αλ. Τσίπρα / "Να διαφυλάξουμε τα μέτρα στήριξης για τους πολλούς"

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο Κ. Μητσοτάκης και οι επιφυλλίδες του αντιπολιτευτικού Τύπου προειδοποιούσαν τον Αλέξη Τσίπρα ότι μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα μπορεί να κυκλοφορήσει στη Θεσσαλονίκη. Λίγους μόλις μήνες νωρίτερα επιχειρήθηκε στη Θεσσαλονίκη να αναβιώσουν στιγμές του παρακράτους της ακροδεξιάς, με τη Ν.Δ. να στηρίζει στο όνομα της μικροπολιτικής, όσους προσπάθησαν να βυθίσουν την πόλη στο σκοτάδι.

"Η δημοκρατική Θεσσαλονίκη έδωσε απάντηση"

Χθες όμως το βράδυ ο δημοκρατικός, προοδευτικός και αριστερός κόσμος της Θεσσαλονίκης έδωσε ένα βροντερό μήνυμα. Ανήμερα της επετείου της δολοφονίας Λαμπράκη από τους Γκοτζαμάνηδες, τους πολιτικούς και φυσικούς πατέρες των σημερινών ακροδεξιών, η δημοκρατική Θεσσαλονίκη υποδέχτηκε τον Αλέξη Τσίπρα σε μια συγκέντρωση εφάμιλλη, αν όχι μεγαλύτερη, από αυτή του 2015. "Η δολοφονία του Λαμπράκη δεν στιγμάτισε τη Θεσσαλονίκη. Στιγμάτισε αυτούς που την ανέχθηκαν και που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν αυτή την πόλη ως πεδίο βολής φθηνό για να ασκούνται οι κάθε λογής ακραίοι, εθνικιστές, παρακρατικοί του χθες και χρυσαυγίτες του σήμερα" είπε κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι σε "όλους αυτούς δίνουμε απάντηση σήμερα με την παρουσία μας. Θα δοθεί απάντηση την Κυριακή. Η δημοκρατική Θεσσαλονίκη είναι εδώ".

"Όχι στον διχασμό"

"Πρέπει να κλείσουμε όλοι μαζί τον δρόμο σε εκείνες τις δυνάμεις που δεν διστάζουν μπροστά σε κανένα μέσο για να διχάσουν τον λαό" υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και τόνισε πως "εδώ στη Θεσσαλονίκη, στη Μακεδονία, συντελείται τα τελευταία χρόνια ένα πείραμα εθνικού διχασμού, που πρέπει να αποτύχει και θα αποτύχει με τη δική σας συμμετοχή στους αγώνες και την κάλπη της Κυριακής".

Απευθυνόμενος, όπως είπε, σε κάθε πατριώτη ζήτησε να πει ένα "όχι" σε όσους προωθούν τον διχασμό "και σε όσους, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα μικροκομματικά τους συμφέροντα και τα συμφέροντα της ελίτ που εκπροσωπούν, δεν διστάζουν να διχάσουν".

"Ενώνουμε τους Έλληνες για να υπερασπιστούμε τη νέα πορεία"

"Εμείς, που αγωνιζόμαστε για την Ελλάδα των πολλών, θέλουμε να ενώσουμε όλους τους Έλληνες, για να υπερασπιστούμε τη νέα πορεία που άρχισε, με πρώτη ύλη τις θυσίες του λαού μας, για να υπερασπιστούμε τους κόπους και τις θυσίες του λαού μας. Να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις μας, να διαφυλάξουμε τα μέτρα στήριξης για τους πολλούς" υπογράμμισε σημειώνοντας ότι εκείνοι που διχάζουν δεν το κάνουν μόνο για να κερδίσουν ψήφους στα θολά νερά της Ακροδεξιάς, αλλά "για να μπορέσουν να μας ελέγξουν και πάλι και να μας γυρίσουν στο ίδιο καθεστώς".

"Εθνικό ό,τι είναι αληθινό"

Το κεντρικό μήνυμα που έστειλε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός ήταν το κάλεσμα για ενότητα. "Για να διασφαλίσουμε όσα με τόσο κόπο πετύχαμε και να εξουδετερώσουμε την προσπάθεια παλινόρθωσης του παλιού κατεστημένου που έχει στόχο να μας ξαναγυρίσει στα σκοτάδια των Μνημονίων".

Η αλήθεια, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, είναι αυτή που μπορεί να ενώσει. "Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό" επισήμανε και πρόσθεσε: "Η αλήθεια είναι ότι καταφέραμε να βγάλουμε τη θηλιά των Μνημονίων από τον λαιμό του λαού μας χάρη στις δικές του θυσίες και στη δική του εμπιστοσύνη και στήριξη", για να τονίσει ότι, αν δεν στήριζε ο λαός την κυβέρνηση, οι μνημονιακές πολιτικές θα ήταν ακόμα εδώ.

"Το ΔΝΤ μιλάει ελληνικά με βαυαρική προφορά"

Μιλώντας για το σχέδιο της Ν.Δ. τόνισε πως αυτό είναι "πόλεμος στους πολλούς και κέρδη στους λίγους και εκλεκτούς". "Το σχέδιο είναι: το ΔΝΤ ξανάρχεται, και μάλιστα μιλάει ελληνικά με βαυαρική προφορά" είπε χαρακτηριστικά. Όπως σημείωσε, αυτό το σχέδιο "προσπάθησαν να το κρύψουν πίσω από στολές μακεδονομάχων και φουστανέλες, πίσω από εμφυλιοπολεμικές κραυγές και γενικόλογες υποσχέσεις".

"Όμως τις τελευταίες μέρες τους ξεφεύγουν κάθε τόσο οι σκληρές τους αλήθειες, με πρώτο μαρτυριάρη τον αρχηγό τους" είπε σκωπτικά. "Όταν δεν μαρτυρά ότι την επόμενη Κυριακή θα χάνει 1-0, μαρτυρά το βαθιά αντιλαϊκό πρόγραμμά του" σημείωσε και κάλεσε τους πολίτες να μην επαναπαυτούν στις προβλέψεις των αντιπάλων και να αγωνιστούν ώστε το "1-0 να γίνει 2-0 και 3-0".

ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

"Κερδίζουν η Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη, χάνουν οι εθνικισμοί"

"Για να περάσει αυτό το μαύρο σχέδιο, υπάρχει μόνο μια προϋπόθεση για να το καταφέρουν: Να μας διχάσουν. Θέλουν να μας χωρίσουν σε πατριώτες και μη, εθνικόφρονες και μη, καλούς Έλληνες και μη" ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας εκτιμώντας ότι γι' αυτόν τον λόγο "ζήσαμε όσα ζήσαμε, κυρίως εδώ στη Μακεδονία, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών".

Μιλώντας για τη Συμφωνία των Πρεσπών υπογράμμισε ότι "μας ξανάδωσε το όνομα της Μακεδονίας, αναγνώρισε την Ιστορία μας και υποχρέωσε τους γείτονές μας να αλλάξουν το σύνταγμά τους, να αλλάξουν το συνταγματικό τους όνομα, να αλλάξουν ονόματα σε αεροδρόμια και δρόμους, να αλλάξουν τα βιβλία τους, να βάλουν τέρμα στην ιδιοποίηση της δικής μας Ιστορίας".

"Πλέον", πρόσθεσε, "εμείς μόνο έχουμε αεροδρόμιο 'Μακεδονία' και όχι οι γείτονές μας, μόνο εμείς έχουμε Πανεπιστήμιο 'Μακεδονία' όχι οι γείτονές μας". Το σημαντικότερο ωστόσο είναι, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό ότι "τα ελληνικά F-16 επιτηρούν τον εναέριο χώρο των γειτόνων μας και όχι τα τουρκικά, γιατί η χώρα αυτή έγινε στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας και ό,τι εργαλείο τρίτων δυνάμεων στη περιοχή μας".

Μάλιστα κάλεσε ακόμα και εκείνους που είχαν εύλογες επιφυλάξεις να αναλογιστούν νηφάλια ποιος έχει να κερδίσει και ποιος να χάσει από μια τέτοια εξέλιξη. "Θα χάσουν σίγουρα οι πατριδοκάπηλοι και οι έμποροι του έθνους, θα κερδίσουν όμως η Ελλάδα, τα Βαλκάνια, η Ευρώπη, η Θεσσαλονίκη".

"Οι δημοκράτες, οι αριστεροί, οι προοδευτικοί κατανοούμε τον πατριωτισμό όχι ως σημαία ευκαιρίας για μικροκομματικά οφέλη, αλλά ως καθημερινή έγνοια για την πατρίδα και για τους πολλούς. Έγνοια, πράξεις, μέτρα, φροντίδα και όχι κούφια λόγια και συνθήματα μίσους" είπε ο Αλ. Τσίπρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL