Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Οι παραπολιτευμένοι ψηφοφόροι της Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι παραπολιτευμένοι ψηφοφόροι της Ν.Δ.

Της Τζώρτζιας Ρασβίτσου*

Είναι πράγματι τόσο ανόητος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ώστε να μετατρέψει ένα πολιτικό κόμμα σε παραπολιτικό; Του λείπει η πολιτική άποψη, γι’ αυτό αναλώνει τον λόγο του στην παραπολιτική; Κατά τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, κινήθηκε στα ρηχά νερά των ψεύτικων ειδήσεων και του κουτσομπολιού και γενικά αποτελεί φαινόμενο αρχηγού κόμματος που αποφεύγει την πολιτική τοποθέτηση.

Όμως, αν αναλογιστεί κανείς την πολιτική γεωγραφία της Ν.Δ., εύκολα καταλαβαίνει ότι ο βαθύς πολιτικός λόγος θα αναδείξει τις διαφωνίες ανάμεσα στις διαφορετικές ομάδες που στεγάζει το κόμμα (επικίνδυνες οι προεκλογικές διαφωνίες). Αντίθετα, η παραπολιτική, πομπώδης, μεγαλειώδης, άνευ περιεχομένου γλώσσα που χρησιμοποιεί, οι φήμες, τα φτηνά συνθήματα, η δήθεν ευπρέπεια κ.λπ., αποτελούν το εύκολο συγκολλητικό υλικό της παράταξης. (Όχι για πολύ, βέβαια).

Ο παραπολιτικός λόγος και προσανατολισμός της Ν.Δ. δεν απευθύνεται μόνο στους ψηφοφόρους της ελλείψει επιχειρημάτων, απευθύνεται επίσης στο εσωτερικό μιας διχασμένης παράταξης για να την συσπειρώσει. Η συσπείρωση όμως της συγκεκριμένης παράταξης όταν βασίζεται σε μια στραβο-πολιτευμένη αντιπολίτευση, γίνεται σε βάρος της πολιτικής σκέψης και συνείδησης των οπαδών της, οι οποίοι, ακολουθώντας τα αγαπημένα τους ΜΜΕ (κανάλια και εφημερίδες της υποστάθμης που δίνουν γραμμή), εύκολα αναπαράγουν τον παραπολιτικό λόγο της παράταξής τους, τα μη πολιτικά επιχειρήματα, τις χαζές ατάκες. Η πώρωση φτάνει σε τέτοιον βαθμό, που η πολιτική αντιπαράθεση μαζί τους καταλήγει σχεδόν πάντα σε ευτελισμό. Με ποια κριτήρια θα δώσουν την ψήφο τους; Οι παραπολιτευμένοι ψηφοφόροι της Ν.Δ. δεν έχουν καμία ελπίδα να ψηφίσουν πολιτικά. Η ψήφος τους θα είναι παραπολιτική. Και η κληρονομιά που θα τους αφήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Ένα ενιαίο κόμμα που φοβάται τον διάλογο, ένα παραπολιτικό κόμμα, ένα κόμμα ευτελισμένο και εξόχως ευάλωτο στην πολιτική.

* Η Τζώρτζια Ρασβίτσου είναι συμβολαιογράφος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL