Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Αδώνιδος αποκαλυπτήρια στην αντιπαράθεσή του με τον Νίκο Φίλη στην ΕΡΤ (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αδώνιδος αποκαλυπτήρια στην αντιπαράθεσή του με τον Νίκο Φίλη στην ΕΡΤ (Video)

https://www.youtube.com/embed/16PXhlT2_Bw

- Παραδέχτηκε ότι ήταν αυτός και η ΝΔ που ήθελαν "τόσα κι άλλα τόσα " μέτρα πέρα από αυτά που ζητούσαν ο Σόϊμπλε και το ΔΝΤ.

- Σχετικά με την πρόσφατη παραδοχή του ΔΝΤ για μεγάλα λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα από τα οποία οι μόνες που ωφελήθηκαν ήταν οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες, το μόνο που βρήκε να ψελλίσει  ήταν ότι είχε δίκιο ο Σαμαράς που δεν ψήφισε το 1ο μνημόνιο, λησμονώντας το Ζάππειο 2

- Είπε ότι τις 15000 απολύσεις τις είχε συμφωνήσει με την τρόϊκα η ...ΔΗΜΑΡ και ο κ. Μανιτάκης  και ότι απλώς ο κ. Μητσοτάκης ως υπουργός υποχρεώθηκε να τις υλοποιήσει, παρ` ό,τι ....διαφωνούσε.  Δεν απάντησε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μπόρεσε να καταργήσει αυτό το μέτρο και να επαναπροσλάβει τους απολυμένους.

https://www.youtube.com/embed/MEqGmdKMDH0

- Επικαλέστηκε δική του νομοθετική ρύθμιση  του Ιουλίου του 2014 για τους ανασφάλιστους, παραδεχόμενος έτσι ότι τουλάχιστον μέχρι τότε δεν είχαν πρόσβαση στη νοσοκομειακή περίθαλψη. Ξέχασε, βέβαια, ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η περίθαλψη των ανασφάλιστων έγινε πράξη και δεν έμεινε στα χαρτιά, όπως τόνισε ο Νίκος Φίλης.  Όπως έγινε πράξη και η αναζήτηση των 241 εκατομμυρίων ευρώ από το rebate  των φαρμακευτικών εταιριών που οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχαν «θάψει» στα συρτάρια τους.

- Υποχρεώθηκε να ομολογήσει ότι επί των ημερών του ίσχυσε πέρα από τα 5 ευρώ, έστω και για λίγο εισιτήριο 25 ευρώ για τη νοσηλεία στα νοσοκομεία που καταργήθηκε γιατί ξεσηκώθηκε μέχρι και το ΠΑΣΟΚ ως κυβερνητικός εταίρος, όπως υπενθύμισε ο Νίκος Φίλης.

_ Για τις συντάξεις είπε ότι μειώθηκαν κι άλλο επί ΣΥΡΙΖΑ κάτι το οποίο διέψευσε και ο Νίκος Φίλης και  ο αρμόδιος υπουργός κ. Πετρόπουλος ο οποίος σε παρέμβασή του στην εκπομπή τόνισε ότι η μέση σύνταξη είναι αυξημένη κατά 20 ευρώ το μήνα έναντι του 2014 με βάση τα στοιχεία του προγράμματος Ήλιος.

- Δεν απάντησε παρά τις επίμονες ερωτήσεις του Νίκου Φίλη  που θα βρει η ΝΔ τα 5,5  δις που απαιτούνται για να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της και ποιος είναι ο δημοσιονομικός χώρος, πάνω από τα 3,5% πλεονάσματα, που υπολογίζει.  

- Δεν είχε τίποτα να πει για τις προσλήψεις στην ειδική αγωγή, στην εκπαίδευση, στην υγεία και για τον κανόνα 5 φεύγουν 1 έρχεται που υποστηρίζει το κόμμα του στις προσλήψεις στο δημόσιο, έναντι της αναλογίας 1:1 που πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

- Δεν απάντησε αν θα διατηρηθούν η λεγόμενη 13η σύνταξη, τα σχολικά γεύματα, η επιδότηση ενοικίου και τα άλλα κοινωνικά μέτρα της κυβέρνησης αν τυχόν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ.

- Ισχυρίστηκε ψευδώς ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν πάντοτε υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού παρ` ό,τι ο Νίκος Φίλης του έδειξε tweet του αρχηγού της ΝΔ που τοποθετούνταν εναντίον της αύξησης του κατώτατου μισθού και αποκαλούσε λαϊκισμό την αύξησή του.

- Επανέλαβε  την πρόταση του κ. Μητσοτάκη για διαμόρφωση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ. Δηλαδή, για τη ΝΔ ο κατώτατος μισθός έπρεπε να αυξηθεί μόνο 3%-4% κι όχι 11% που τον αύξησε η κυβέρνηση.

- Σε κατάσταση πρωτοφανούς σύγχυσης και προσωπικού διχασμού έκανε μισή "κωλοτούμπα" στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών. Δεν τόλμησε ούτε μια φορά να επαναλάβει ότι "η Μακεδονία είναι μία και ελληνική " και δήλωσε  ότι θα σεβαστεί τη διεθνή συμφωνία των Πρεσπών και θα αποκαλεί Βόρεια Μακεδονία τη γειτονική χώρα στις διεθνείς σχέσεις, αλλά, στο εσωτερικό θα συνεχίσει να την αποκαλεί "Σκόπια".

Αναλυτικά, οι απαντήσεις και οι τοποθετήσεις του Νίκου Φίλη

Για τα διλήμματα λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές

Κοιτάξτε. Οι Ευρωεκλογές έχουν διττό χαρακτήρα. Από τη μία πλευρά, η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμη φάση, παρατηρούμε την ορμητική εμφάνιση της Ακροδεξιάς και του ακροδεξιού φαινομένου σε ευρωπαϊκές χώρες, αμφισβητούνται βασικά οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα σε συνδυασμό βέβαια με τη λιτότητα και τον νεοφιλελευθερισμό. Από την άλλη πλευρά, οι ευρωπαϊκές εξελίξεις επηρεάζουν και την Ελλάδα. Ζήσαμε Μνημόνια. Αυτά τα Μνημόνια τα απεργάστηκαν εγχώριες δυνάμεις και διεθνείς παράγοντες, όπως πχ το ΔΝΤ. Άρα, τα της Ευρώπης και τα της Ελλάδας συμπλέκονται. Σήμερα, η κυβέρνηση προωθεί σειρά θετικών, κοστολογημένων  μέτρων.

Η ΝΔ δεν τα θέλει ή τα θέλει μονάχα ως εφάπαξ μέτρα. Για να διασφαλιστεί, λοιπόν, η εφαρμογή των μέτρων σε διαρκή, μόνιμη βάση ,ζητάμε την ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ. Όσα μέτρα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός συνάντησαν την αντίδραση και αντίσταση της ΝΔ .

Σας θυμίζω την αύξηση του κατώτατου μισθού, στην οποία ο κ. Μητσοτάκης αρχικά αντιτάχθηκε και ,αργότερα, πρότεινε τη σύνδεσή της με την ανάπτυξη (η γνωστή πρόταση να αποδίδεται κατώτατος μισθός ίσος με το διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ). Σας θυμίζω τη 13η σύνταξη (αυτό που μπορεί σήμερα να δώσει η οικονομία), για την οποία κ. Μητσοτάκης δεν δεσμεύεται. Κύριε Αμυρά ,που λέτε για «κουτσουρεμένες συντάξεις» : όλες οι συντάξεις υπόκεινται σε φορολογία. Αυτό δείχνει ότι πρόκειται για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα. Ερώτημα, όμως : αυτά, έστω, τα «κουτσουρεμένα» που δίνουμε στους συνταξιούχους, θα τα δώσει η ΝΔ; Ο κ. Μητσοτάκης δεν δεσμεύεται ούτε καν γι’ αυτό. Δεσμεύεται μόνο για τις 12 συντάξεις, όπως επανέλαβε και σήμερα. Γι’ αυτό λέμε ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ έχει πάνω της την 13η σύνταξη.

Τι λέει ο κ. Μητσοτάκης για την υγεία και την παιδεία; Τι λέει για τις προσλήψεις και το «1 προς 1» ; Επιμένει στο «1 προς 5».

-Η Παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα θα κρίνει τις εκλογές

Όσα, λοιπόν, συζητάμε (και είναι επιτυχία της κυβέρνησης ότι συζητάμε πλέον πολιτικά, προγραμματικά, αναδεικνύοντας τις διαφορετικές προτάσεις των κομμάτων, και ότι έχουμε ξεφύγει από την παραπολιτική) ,συγκινούν τους πολίτες. Αυτό δείχνει η μαζική προσέλευσή τους στις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα, που θυμίζει μέρες 2015, και θα μας οδηγήσει σε νέες νίκες. Γιατί γίνεται αυτό ; Διότι το πρόσωπο του παλαιού πολιτικού συστήματος παραμένει απεχθές για τους πολίτες, για τους πολλούς. Και ,όταν νιώθουν απειλή (όπως νιώθουν τώρα με τα όσα δηλώνει ο κ. Μητσοτάκης), αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο και συσπειρώνονται ξανά στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Αλλά σας ξαναλέω. Διαβάζω τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη για τον βασικό μισθό , ότι η αύξησή του είναι λαϊκίστικο μέτρο. Και όχι μόνο αυτό. Πρότεινε η αύξησή του να είναι στο διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ. Εάν εφαρμόζαμε αυτήν την πρόταση, τότε δεν θα δίναμε αύξηση 11% στον κατώτατο , αλλά πολύ μικρότερη. Ρωτήστε τον άνθρωπο που πήρε ένα 50άρικο παραπάνω, αν αυτό πιάνει τόπο. Η δε κινδυνολογία ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα μειώσει τις θέσεις απασχόλησης δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά.

Ας δούμε και το 5ευρο του κ. Γεωργιάδη (ή το 25ευρο, που είχε υποστηρίξει αρχικά, προτού τον «μαζέψει» τότε το ΠΑΣΟΚ και το πάρει πίσω –διότι με την παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ «έφυγε» το 25ευρο) .Εμείς λέμε ότι έχει σημασία να μην υπάρχει το 5ευρο στα νοσοκομεία. Εσείς, κ. Γεωργιάδη, που το υπερασπίζεστε μέχρι και σήμερα, τι λέτε;

Εμείς έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια ανόρθωσης της δημόσιας υγείας. Αυτά τα ξέρει ο κόσμος, κ. Γεωργιάδη. Γνωρίζει ο κόσμος πότε έγινε στην πράξη η δωρεάν και καθολική πρόσβαση των ανασφάλιστων στη δημόσια υγεία , κ. Γεωργιάδη. Γνωρίζει ο κόσμος πότε οι ελλείψεις ήταν δραματικές. Επί των ημερών σας ήταν, και γι’ αυτό τότε γιγαντώθηκαν τα κοινωνικά φαρμακεία και τα κοινωνικά ιατρεία. Επί των ημερών σας, το 2010, σταμάτησαν οι προσλήψεις στην υγεία και εκτοξεύτηκαν οι ελλείψεις των νοσοκομείων. Γνωρίζει ο κόσμος ότι οι συνταξιούχοι υπέστησαν περικοπές 40% πριν από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζει ο κόσμος ότι βάλατε χαράτσι σε φτωχούς. Τα γνωρίζει όλα αυτά ο κόσμος, κ. Γεωργιάδη, ό,τι και να λέτε. Εμείς ανορθώσαμε το σύστημα, δεν έχουμε ελλειμματικά νοσοκομεία, κάνουμε προσλήψεις. Ήταν προτεραιότητά μας, και όχι «χαρτάκια» της τελευταίας στιγμής. Εμείς δεν κόψαμε 40% από τις συντάξεις, όπως κάνατε εσείς.

Για το εάν η κυβέρνηση παζαρεύει εκλογικά τα μέτρα κοινωνικής στήριξης , και σχετικά με το θέμα του ΕΚΑΣ

Επάνω στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι γραμμένα τα μέτρα κοινωνικής στήριξης . Ας μην το παρεξηγούμε αυτό, κ. Αμυρά. Δεν πρόκειται για παζάρι, όπως είπατε. Είναι χειροπιαστό και εύγλωττο, και είναι αυτό ακριβώς που έλεγε και ο Ομπάμα για το Obamacare.

Όσον αφορά το ΕΚΑΣ. Πράγματι υπήρξε στις μέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κατάργησή του. Βέβαια, πρέπει να πούμε ότι η κατάργηση αυτή ήταν υλοποίηση του Ν. 3863/2010, δηλαδή υλοποίηση μνημονιακής δέσμευσης. Παρόλα αυτά, δεν κρύβω τα λόγια μου. Πρόκειται για μια ήττα της κυβέρνησής μας. Και θα επανορθώσουμε. Ήδη ο κ. Τσακαλώτος έχει κάνει σχετικές δηλώσεις. Γι’ αυτό χρειάζεται μια 2η τετραετία της ανόρθωσης της οικονομίας. Δεσμευόμαστε ότι αυτήν τη δεινή ήττα που υποστήκαμε στο θέμα του ΕΚΑΣ, θα την πάρουμε πίσω.

Τώρα παίρνουμε τα πρώτα μέτρα ,που αναιρούν αρνητικά ειλημμένα μέτρα. Αυτό κάναμε και με τις συντάξεις, παίρνοντας πίσω τη μείωσή τους. Και προχωρούμε.

Μόνον αν υπάρξει πορεία ανάπτυξης, την οποία εγγυάται ο ΣΥΡΙΖΑ , μπορεί η χώρα να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο. Τώρα, για πρώτη φορά μετά τα Μνημόνια, έχουμε ανάπτυξη. Και να τονίσω : ανάπτυξη για τους πολλούς, όχι για τους λίγους. Το «ανάπτυξη για όλους» που λέει ο κ. Μητσοτάκης, είναι παραπλανητικό σύνθημα. Στην κοινωνία υπάρχουν διαφορετικά και ανταγωνιστικά συμφέροντα. Με τους πολλούς ή με την ελίτ;

Για τον δημοσιονομικό χώρο και τις προτάσεις της ΝΔ

Κύριε Γεωργιάδη, αντί να πετάτε χαρτιά και νούμερα στο τραπέζι, πείτε μου το εξής. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι ο δημοσιονομικός χώρος είναι 1,1 δισεκατομμύρια, εγγυημένα.

Ερώτημα : ποιος είναι ο δημοσιονομικός χώρος για τη ΝΔ; Ο κύριος Χουλιαράκης είπε ότι το κόστος των μέτρων που προτείνει η ΝΔ, είναι 5,5 δισεκατομμύρια! Που θα βρείτε τα λεφτά ; Πείτε μας ένα νούμερο! Δεν είναι 5,5 ; Πείτε μας εσείς πόσα είναι! Πείτε μας πόσο κοστίζει το πρόγραμμά σας! Γιατί δεν μας λέτε ένα νούμερο; Τόσο δύσκολο είναι για σας ;

Επίσης : δεν θέλετε το 1/1 για τους δημοσίους υπαλλήλους, θέλετε το 1/5. Άρα, πολύ μειωμένες προσλήψεις. Πείτε μας : τι λέτε και τι θα κάνετε με τους 4500 στην Ειδική Αγωγή ; Τι λέτε και τι θα κάνετε με τους 15000 στην εκπαίδευση; Ο κ. Μητσοτάκης, πράγματι μιλάει για την πρόσληψη 1500 στον τομέα της ασφάλειας. Στην υγεία; Στην εκπαίδευση; Τι θα κάνετε;

Επιπλέον: με τα μέτρα επιδότησης ενοικίου ; Με τα σχολικά γεύματα ; Θα συνεχιστούν αυτά τα μέτρα ή θα τα καταργήσετε; Τι λέτε ;

Στην Υγεία, τα 241 εκατ. από το rebate από τις φαρμακευτικές εταιρείες για τα έτη 2006-2010 θα έρθουν. Εμείς θα τα πάρουμε. Εσείς γιατί δεν τα πήρατε;

Ακόμα περιμένω να ακούσω ένα νούμερο. Κύριε Γεωργιάδη, πείτε μας ένα νούμερο, να καταλάβουμε! Αλλιώς κοροϊδεύετε τον κόσμο. Πόσο υπολογίζετε τον δημοσιονομικό χώρο; 5,5 δισεκατομμύρια λέει ο κ. Χουλιαράκης. Που θα τα βρείτε; Γιατί δεν μας λέτε ; 

Απολύσατε 3.000 εκπαιδευτικούς! Δεν ξεχνάει ο κόσμος, κύριε Γεωργιάδη. Είπατε «τόσα κι άλλα τόσα» για τα μέτρα του Σόιμπλε, ναι ή όχι, κ. Γεωργιάδη;

Γιατί οι απολύσεις σταμάτησαν τον Δεκέμβριο του 2014;

Κατά πόσον οι Πρέσπες θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα – Εκλογικές προβλέψεις και σενάρια της επόμενης μέρας

Κοιτάξτε. Η ανάλυση δημοσκοπήσεων και οι προβλέψεις λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, έχει σχετική αξία. Θα μιλήσει ο λαός. Είναι λάθος, την ώρα που κάνουμε προγραμματικό διάλογο για τα διαφορετικά πολιτικά σχέδια των κομμάτων, να «ρίχνουμε στοιχήματα» για τα εκλογικά ποσοστά.

Εγώ πιστεύω (και γι’ αυτό αγωνίζομαι) ότι θα επιβεβαιωθεί η λαϊκή δυναμική που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες και ότι θα έχουμε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να συνεχίσουμε την πορεία αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσαν τα Μνημόνια στους πολλούς.

Αλλά ας μην ξεχνούμε ορισμένα ουσιώδη ζητήματα. Είδατε την Έκθεση του ΔΝΤ , στην οποία αναγνωρίζεται το λάθος που έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας. Όμως, το «συγγνώμη, λάθος» του ΔΝΤ στοίχισε 25% στο ΑΕΠ μας, στοίχισε χιλιάδες απολύσεις, στοίχισε αυτοκτονίες συμπολιτών μας. Και δεν ξεχνάμε ότι στη χώρα μας υπήρχαν άνθρωποι και πολιτικές δυνάμεις που έλεγαν «Μνημόνια και πάλι Μνημόνια!», «Γερούν , γερά!», και «βάστα, Σόιμπλε!». Αυτό είναι προκλητικό, όχι μόνο πολιτικά, αλλά και από ηθικής απόψεως.

Όσο για τις Πρέσπες : θα πιστωθεί θετικά στην κυβέρνηση. Και στη Βόρεια Ελλάδα. Σε ολόκληρη τη χώρα.

Εδώ, όμως, ας μην ξεχνάμε και το εξής. Το 2017, σε συζήτηση με διακεκριμένο στέλεχος της άκρας Δεξιάς, ο κ. Γεωργιάδης έλεγε ότι εθνική θέση είναι η σύνθετη ονομασία. Αλήθεια, κ. Γεωργιάδη, τώρα πώς θα ονομάζετε τη γειτονική χώρα; Σκόπια; Πώς θα την ονομάζετε τη χώρα; Εάν, όπως τώρα μου είπατε, θα την ονομάζετε «Βόρεια Μακεδονία» στις διεθνείς σχέσεις της χώρας, τότε το μόνο που έχω να σας πω είναι : στη ΝΔ ,πάσχετε από διχασμό προσωπικότητας. «Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική» και «Σκόπια οι γείτονες» στο εσωτερικό, «Βόρεια Μακεδονία οι γείτονες» στο εξωτερικό ! Αυτό λέγεται διχασμός προσωπικότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL