Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Να βοηθήσουμε να γυρίσει η χώρα πιο αριστερά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να βοηθήσουμε να γυρίσει η χώρα πιο αριστερά

Του Σταμάτη Σκούρτη*

Ανατρέχοντας στην πρόσφατη Ιστορία κανείς δεν μπορεί να μείνει απαθής διαβάζοντας και μαθαίνοντας για τη δυναμική παρουσία της νεολαίας μας στις κρίσιμες φάσεις που διαδραματίστηκαν για την πατρίδα μας. Μετά το τέλος του ελληνοϊταλικού πολέμου 1940-41 άρχισε μια σκοτεινή και αιματηρή περίοδος. Τα μπλόκα, οι εκτελέσεις, η πείνα και το πλιάτσικο έγιναν η καθημερινότητα της κατακτημένης από τον φασισμό και ναζισμό χώρας.

Απάντηση και λύση σ' αυτή τη δυστυχία έφερε η ίδρυση της ΕΠΟΝ. Η χούντα, που ήρθε αργότερα, πίστευε πως θα «λύσει» το πρόβλημα με εκτοπίσεις και βασανισμούς. Πόσο λίγο γνώριζε την ψυχή της ελληνικής νεολαίας... Η κρυμμένη φλόγα αναζωπυρώθηκε ένα βράδυ του Νοέμβρη το 1973. Οι ερπύστριες των τανκς, αντί να σβήσουν αυτή τη φλόγα, την άπλωσαν με αποτέλεσμα οι πολιτικές νεολαίες την πρώτη περίοδο της μεταπολίτευσης να γίνουν εργαστήρια προβληματισμών και δημιουργίας ιδεών με σκοπό την αφύπνιση της κοινωνίας και της διεκδίκησης καλύτερων συνθηκών εργασίας, σπουδών και γενικά ζωής.

Η επόμενη δεκαετία έφερε μια χαλάρωση και πολλοί νόμισαν πως η νεολαία είχε πια χάσει τον αυθορμητισμό της και τη δυναμική της μπερδεμένη ανάμεσα σε μπαράκια, γήπεδο, λάιφ στάιλ και no-politica! Όλα αυτά ανατράπηκαν με τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου. Ο ξεσηκωμός των μαθητών σε όλη την Ελλάδα φανέρωσε πως η φλόγα δεν είχε σβήσει και η νεολαία ζητούσε το δίκιο και τον σεβασμό για ακόμη μία φορά.

Σήμερα έρχεται η σειρά μας να κρατήσουμε αυτό το ανέσπερο φως... σ’ εμάς τους νέους των 17-21 ετών, σ’ εμάς που βιώσαμε τις συνέπειες της κρίσης στο πετσί μας, σ’ εμάς που γυρνώντας σπίτι από το σχολείο δεν γνωρίζαμε αν θα είχαμε ρεύμα, αν θα υπήρχε ζεστό φαΐ στο τραπέζι ή αν ο πατέρας θα είχε ακόμη δουλειά... Σ' εμάς που η επιτυχία στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, αντί να είναι πηγή περηφάνιας και χαράς, γινόταν άγχος αν πετυχαίναμε σε άλλη πόλη... σ’ εμάς που μας πέταγαν ένα ξεροκόμματο για δωδεκάωρη ανασφάλιστη εργασία, που την είχαν βαφτίσει «υποκατώτατο».

Εμείς πρέπει να γίνουμε σήμερα το ανάχωμα σε όσους επιθυμούν την επιστροφή μας σ’ αυτή την αγοραία μορφή ζωής. Επειδή έχουμε δικαίωμα στη μόρφωση, στην υγεία, στην άθληση χωρίς να εξαντληθούμε οικονομικά ούτε εμείς ούτε οι οικογένειές μας.

Η δύναμή μας είναι η ψήφος μας, όχι μόνο για να δείξουμε πως είμαστε αρκετά ώριμοι και ικανοί να φροντίσουμε για το μέλλον μας, αλλά για να βοηθήσουμε να γυρίσει η χώρα πιο αριστερά. Για να πλησιάσουμε πιο κοντά σε όσα ενέπνευσαν τις προηγούμενες γενιές και για να στοχεύσουμε τις μελλοντικές κατακτήσεις, ώστε, όταν έρθει η ώρα, να παραδώσουμε με τη σειρά μας στους επόμενους αυτή η φλόγα πιο δυνατή και ζωντανή...

ΥΓ.: Το κείμενο αυτό γεννήθηκε μετά από μία συζήτηση, από τις πολλές, που κάναμε με τον σ. Νίκο Μπελαβίλα, υπ. δήμαρχο Πειραιά, όπου μου εξηγούσε πόσο δύσκολο είναι να υπάρξει στις μέρες μας μια Νεολαία όπως ο Ρήγας Φεραίος. Ελπίζω να τον διαψεύσουμε... Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στη σ. Άννα Κατσούλη, την ηρωική επονίτισσα και συνυποψήφιά μας, που κοσμεί με την παρουσία της τον συνδυασμό μας.

* Ο Σταμάτης Σκούρτης είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον «Πειραιά για Όλους», μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL