Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
ΣΤΑ ΨΙΛΑ / Πεταμένα λεφτά τα ΕΣΠΑ σε... "γύφτους";
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΑ ΨΙΛΑ / Πεταμένα λεφτά τα ΕΣΠΑ σε... "γύφτους";

Γιαννούλα Καραχάλιου

Γιαννούλα Καραχάλιου, ετών 13. Δολοφονήθηκε σχεδόν πριν από ένα χρόνο σε καταυλισμό Ρομά στην Άμφισσα και κάποιοι βρέθηκαν μετά από λίγα εικοσιτετράωρα να χειροκροτούν τον δολοφόνο της όταν οδηγούνταν στα δικαστήρια. Η Γιαννούλα Καραχάλιου θα μπορούσε να είναι το δικό μας παιδί... αν δεν ήταν το παιδί κάποιων "γύφτων", με τη ζωή του να αξίζει κάτι λιγότερο από αυτή των δικών μας παιδιών. Γιατί για κάποιους αυτοί οι άνθρωποι θα είναι πάντα "γύφτοι". Γιατί για κάποιους δεν θα είναι ούτε καν πολίτες για να τους πουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Θα είναι πάντα "γύφτοι", που και χάρη θα τους κάνουν όταν τους αποκαλούν Ρομά.

Όπως οι τίτλοι που έριξαν τις προάλλες στο Διαδίκτυο και μιλούσαν για "Ρομά πρώτη θέση με σημαίες στην ομιλία Τσίπρα στη Λαμία" για "τραγωδία Τσίπρα με τουρκόγυφτους στη Λαμία" και από κάτω έκαναν ρατσιστικό πάρτι οι "Ψαριανοί" του Ίντερνετ ταυτίζοντας τους Ρομά με την "Ελλάδα των ναρκωτικών, των μαϊμού επιδομάτων, του παραεμπορίου, των ληστειών, της βρόμας και της δυσωδίας". Κι από δίπλα τα υποτιμητικά τιτιβίσματα των εκπροσώπων της "αριστείας" να κάνουν λόγο για "μισθοφόρους αλλοδαπούς", μην αναγνωρίζοντας στους Ρομά ούτε καν αυτή την ιθαγένεια που τους θέλει τουλάχιστον συμπατριώτες μας. Μα ούτε κι αυτό ήταν ανεκτό για τους "Ψαριανούς" των social media που όπου σκούρο δέρμα βλέπουν κι έναν "λαθροέποικο".

Είναι, βλέπεις, που οι εκπρόσωποι της "αριστείας" ανατριχιάζουν στην ιδέα ενός πρωθυπουργού που σφίγγει το χέρι των Ρομά και θεωρούν πεταμένα λεφτά τα ΕΣΠΑ σε... "γύφτους". Είναι, βλέπεις, που αρνούνται να δεχτούν πως οι Ρομά έχουν θέση σε ευρωψηφοδέλτια αλλά και στην πρώτη σειρά πολιτικών εκδηλώσεων.

Όσο για εκείνους που έσπευσαν να κάνουν λόγο για προεκλογικά δωράκια Τσίπρα στους Ρομά, είναι που ξεχνούν ή κάνουν πως δεν θυμούνται τον μακρύ κατάλογο των μέτρων και των δράσεων που η κυβέρνηση συστηματικά προωθεί τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση προβλημάτων και την προώθηση προγραμμάτων ένταξης. Είναι, βλέπεις, που στο μυαλό τους Ρομά που απλώνει το χέρι του για να χαιρετίσει κάποιον πολιτικό σημαίνει το χαρτζιλίκι που οι ίδιοι για χρόνια χρησιμοποιούσαν για να κινητοποιήσουν ευκαιριακά τους παρίες και τους απόκληρους της δικής τους πολιτικής. Έτσι έμαθαν να λειτουργούν, έτσι έμαθαν και να κρίνουν: με γνώμονα τον ρατσισμό τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL