Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Αλ. Τσίπρας από Αγρίνιο: Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εγγύηση της εφαρμογής των θετικών μέτρων (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας από Αγρίνιο: Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εγγύηση της εφαρμογής των θετικών μέτρων (Video)

Η παρουσία σας σε αυτή τη συγκλονιστική συγκέντρωση, η ασφυκτικά γεμάτη πλατεία, δίνει το μήνυμα νίκης, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους πολίτες του Αγρινίου από την πλατεία της Δημοκρατίας.

"Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω στη σκληρή λιτότητα και στα σκληρά χρόνια του ΔΝΤ, ο λαός θα αποφασίσει για το παρόν και το μέλλον του και η παρουσία σας σήμερα εδώ δείχνει ότι έχει αποφασίσει", είπε.

https://www.youtube.com/embed/debuuQMPZ_k?rel=0

Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι μας νόμιζαν ότι με το ψέμα, τη διαστρέβλωση, τα fake news και την προπαγάνδα θα εξασφάλιζαν την εκλογική τους νίκη, είχαν μιλήσει για εκλογικό θρίμαβο, όμως υποτίμησαν για άλλη μια φορά το κριτήριο, τη γνώση, την εμπειρία και τη νοημοσύνη του λαού μας, που έχει περάσει τόσα και τόσα, σιγά λοιπόν, μη λυγίσει τώρα απέναντι σε αυτούς που παριστάνουν τους λέοντες αλλά δεν είναι τίποτα άλλο από χάρτινες τίγρεις".

Είπε ότι στην παγίδα που έστησαν έχουν πέσει μόνοι τους μέσα, την παγίδα της εικονικής πραγματικότητας, της "απάτης των δημοσοπήσεων και των προβλέψεων", δεν διδάχτηκαν ούτε τον Γενάρη, ούτε τον Ιούλη, ούτε τον Σεπτέμβρη του ‘15 ότι την τελική απόφαση την παίρνει ο λαός. "Εδώ και μια τριετία παιανίζουν τα φερέφωνα της διαπλοκής ότι η οικονομία καταρρέει, τα μνημόνια δε τελειώνουν, ότι η κυβέρνηση πέφτει, ούτε εμείς δουλεύουμε δίχως σχέδιο και σκοπό, καταδικασμένοι να αποτύχουμε.Και να λοιπόν που αποδεικνύεται ότι παρά τις δυσκολίες που περάσαμε αυτό το σχέδιο είχε πάντα στο επίκεντρο τους εσάς, τους πολλούς, τους ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας".

Με μοναδικό γνώμονα την Ελλάδα των πολλών πορευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια, τόνισε.

Ο κόσμος συσπειρώνεται, γεμίζει τις πλατείες και θα φτάσει δυνατό το μήνυμα στις κάλπες της ερχόμενης Κυριακής

"Τυφλωμένοι από τη δίψα τους να επιστρέψουν στις θέσεις που νομίζουν ότι τους ανήκουν χάριν κληρονομικού δικαιώματος, προσπάθησαν να μας βάλουν μύρια όσα εμπόδια, τι να πρωτοθυμηθούμε; Τα άδεια ταμεία που μας άφησαν, που ανακοίνωναν βάστα γερά Γερουν; ή αργότερα που προεξοφλούσαν τον κόφτη στις συντάξεις, τον κόφτη, ότι δεν θα βγούμε στις αγορές... Διαψεύστηκαν σε όλα" τόνισε ο Αλέξη Τσίπρας

Σχολίασε ότι όμως το χειρότερο απ' όλα ήταν η συμπεριφορά τους "κάθε φορά που πετυχαίναμε νίκες υπέρ των πολλών". "Όταν δίναμε το κοινωνικό μέρισμα, όταν αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό, όταν ακυρώσαμε τις περικοπές στις συντάξεις, τώρα που δίνουμε την 13η σύνταξη που ανήκει στην τρίτη ηλικία, στα τιμημένα γηρατειά της πατρίδας μας, κάθε φορά ξεπέρναγαν τα όρια, μας κατακεραύνωναν γιατί λέει θέτουμε σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά της χώρας με παροχές και πήγαιναν στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, για να ζητήσουν από τους δανειστές να μας βάλουν χέρι μη τυχόν και δεν περικοπούν οι συντάξεις". Τους κατηγόρησε ότι αυτοί "που λειτούργησαν ως σαμποτέρ αυτά τα χρόνια, έρχονται σήμερα να το παίξουν λυτρωτές, αυτοί που έδωσαν τα πάντα στο ΔΝΤ και τους τεχνοκράτες ως κυβέρνηση, αυτοί που έδιναν τα πάντα στο ΔΝΤ και τους τεχνοκράτες ως αντιπολίτευση".

Σημείωσε ότι γι' αυτό ο κόσμος θυμώνει, συσπειρώνεται, γεμίζει τις πλατείες και θα φτάσει δυνατό το μήνυμα στις κάλπες της ερχόμενης Κυριακής.

Λένε πολλοί ότι το μεγαλύτερο κατόρθωμα της δικής μας διακυβέρνησης είναι ότι πετύχαμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και να σχεδιάζουμε το μέλλον με αισιοδοξία... Το μεγαλύτερο κατόρθωμα ήταν ότι μέσα στις συνθήκες των μνημονίων πετύχαμε μικρές αλλά σημαντικές νίκες για τους Πολλούς! Ελεύθερη πρόσβαση σε 2,5 εκ. ανασφάλιστους στα νοσοκομεία, πλεονάσματα στα Νοσοκομεία, προσλήψεις στο ΕΣΥ, ΤΟΜΥ, καταφέραμε να εξυγιάνουμε τα δημόσια ταμεία στην Υγεία και αλλού...γιατί σταματήσαμε τη διαφθορά, τη ρεμούλα και τις μίζες... έτσι πετύχαμε πλεονάσματα ενώ αυτοί είχαν ελλείμματα.

"Μέσα σε συνθήκες κρίσης στηρίξαμε τους αδύναμους με επιδόματα για το παιδί, επίδομα στέγης για τους νέους ανθρώπους και σε όλους όσους θεωρούσαν παιδιά ενός κατώτερου θεού" είπε ο Αλ. Τσίπρας.

"Το μεγαλύτερο κατόρθωμα ήταν ότι μειώσαμε την ανεργία από το 28% στο 19% πάνω από 300.000 νέες θέσεις εργασίας, επαναφέραμε τις Συλλογικές διαπραγματεύσεις, επανασυστήσαμε το Σώμα Επιθεωρήσης Εργασίας..." Όμως όλα αυτά τα πετύχαμε χάρη στην δική σας στήριξη, την στήριξη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού...

Ούτε μια φορά δεν ξεχάσαμε ποιοι μας έφεραν στην κυβέρνηση, ποιων τα συμφέροντα εκπροσωπούμε και για ποιους δίνουμε μάχες καθημερινά.

Δεν λέω ότι όλα είναι ρόδινα και ότι γυρίσαμε στο 2009 αλλά ότι επιτέλους είμαστε σε ξέφωτο και μπορούμε να ορίζουμε εμείς τις πολιτικές, ισχυρίζομαι πως αυτή την πορεία προς τα μπρος ήρθε η ώρα να αποφασίσετε αν η χώρα θα συνεχίσει την πορεία προς τα μπρος ή θα γυρίσουμε πίσω στα σκληρά χρόνια της λιτότητας και του ΔΝΤ.

Ανακοινώσαμε μέτρα στήριξης για το 2019, τη μισή σύνταξη γιατί τόσο μπορούμε σήμερα ως μόνιμο μέτρο που θα μπορέσει να επεκταθεί και να διπλασιαστεί, ανακοινώσαμε τη μείωση του ΦΠΑ για να δώσουμε ανάσα στους πολλούς, άμεση καταβολή 5,5 δισ ευρώ στο ΔΝΤ για να οργανώσουμε το αύριο χωρίς μέτρα στήριξης...

Τα μόνιμα μέτρα τα είπαν προεκλογικά δωράκια και δεν δεσμεύτηκαν ούτε για ένα από αυτά για την διατήρησή του την επόμενη μέρα

Τα μέτρα αυτά απαιτούν την έγκριση του ελληνικού λαού και ο ελληνικός λαός είναι που πρέπει να αποτρέψει τον υπαρκτό κίνδυνο τα μέτρα αυτά να μείνουν στα χαρτιά... Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εγγύηση της εφαρμογής των θετικών μέτρων...

Το ψηφοδέλτιο του κ. Μητσοτάκη θα είναι η εντολή ακύρωσης της 13ης σύνταξης

Το ψηφοδέλτιο του κ. Μητσοτάκη θα είναι η εντολή ακύρωσης της 13ης σύνταξης θα είναι η εντολή για νέα βάρη στους αγρότες και τον κόσμο της υπαίθρου για ένα νέο γύρο ακραίας εκμετάλλευσης των πολιτών της χώρας... "ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης ότι θέλει να εφαρμοστεί η 7ήμερη εργασία, η κατάργηση του 8ωρου"

Το δίλημμα είναι απλό και καθαρό ψηφίζουμε αν θα συνεχίσουμε έξω από τα μνημόνια ή θα επιστρέψουμε σε αυτές

Την επόμενη Κυριακή ψηφίζουμε για το μέλλον μας , για τη ζωή μας, για την αξιοπρέπεια των ηλικιωμένων

Ο κ. Τσίπρας αναφέρεται στον προϋπολογισμό των έργων που παρέλαβε μόλις 132 εκ για να γίνουν επί των ημερών της κυβέρνησης του, 494 εκ. ευρώ για την Αιτωλοακαρνανία.

Ολοκληρώσαμε την Ιόνια Οδό, το μεγάλο έργο Πάτρα - Αθήνα... σύνδεση Λευκάδας με Άκτιο, ολοκληρώνουμε τμήμα της οδικής σύνδεσης του Αστακού... και πολλά άλλα

Διορίστηκαν πάνω από 35 μόνιμοι νέοι γιατροί στο Νοσοκομείο του Αγρινίου. Ενισχύσαμε και αναβαθμίζουμε όλα τα κέντρα υγείας του νομού, χρηματοδοτούμε την αναβάθμιση των δημοτικών σταθμών του νομού, Πανεπιστημιακή Γεωπονική Σχολή με τμήματα στο Αγρίνιο και το Μεσολόγγι, παραδώσαμε το κλειστό γυμναστήριο Αγρινίου, αναβάθμιση του γηπέδου Αγρινίου και Βόνιτσας.

Δεν γυρίζει πίσω η Ελλάδα, δεν γυρίζουμε πίσω

Σε ποιον θα εμπιστευτούμε το μέλλον μας σε αυτούς που μας χρεοκόπησαν ή σε αυτούς που μας έβγαλαν από την χρεοκοπία;

Οι Πολλοί ενώνουν δεν διχάζουν, οι ελίτ διχάζουν

Αλ. Τσίπρας: Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι πόνταραν και ποντάρουν τα πάντα στην παραπληροφόρηση και το διχασμό. Προσπάθησαν όταν κυβέρνησαν, να στρέψουν την μία κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη, προσπάθησαν να μας διχάσουν ως εθνικόφρονες και προδότες για να εξυπηρετήσουν τα πρόσκαιρα πολιτικά τους συμφέροντα. Η ενότητα του λαού μας είναι η μοναδική εγγύηση για να ανακτήσουμε την πολιτική μας αυτοπεποίθηση. Οι Πολλοί ενώνουν δεν διχάζουν, οι ελίτ διχάζουν

Δεν μας ενδιαφέρει η κομματική καταγωγή του καθενός άλλωστε η κρίση διέλυσε τις παλιές κομματικές ταυτότητες... Το πλειοψηφικό ρεύμα αυτό πλημμυρίζει σε κάθε συγκέντρωση, πλατείες, γυμναστήρια, δρόμους...

Είναι ο κόσμος της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης που πρωταγωνίστησε πάντα στους μεγάλους αγώνες και της μεγάλες τομές.

Είναι αυτός ο κόσμος που ξέρω πως αισθάνθηκε προδομένος από την πρόσδεση του ΠΑΣΟΚ στο άρμα της διαπλοκής για αυτό και σήμερα είναι εδώ μπροστάρης στην αλλαγή. Είναι και κόσμος από τον συντηρητικό χώρο που έχουν όμως βαθιά δημοκρατικά χαρακτηριστικά.

Να εμπιστευτούμε τους νέους και τις νέες να τους πούμε να πάνε στην κάλπη, να μην παραδώσουν τα όπλα τους γιατί το μέλλον τους ανήκει.

Υπήρξαμε πολιορκημένοι για 8 ολόκληρα χρόνια όμως τώρα είμαστε ελεύθεροι και ενωμένοι μπορούμε να χτίσουμε ξανά την πατρίδα μας με τα δικά μας χέρια, του αγώνα, της δουλειάς, αυτά είναι τα χέρια των Πολλών!

"Η συγκέντρωση στο Αγρίνιο έδωσε το μήνυμα της νίκης!" είπε κλείνοντας την ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας. "Δεν θα είναι έκπληξη το αποτέλεσμα, άλλοι θα εκπλαγούν!"

"Γεια σας πολίτες του Αγρινίου δώσατε σήμερα το αποτέλεσμα της νίκης για την Κυριακή"

Ολόκληρη η ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο Αγρίνιο

Πολίτες του Αγρινίου, πολίτες της  Αιτωλοακαρνανίας, η παρουσία σας σήμερα εδώ, σ’ αυτή τη συγκλονιστική συγκέντρωση αποτελεί μήνυμα νίκης, μήνυμα ανατροπής, μήνυμα υπεροχής. Το Αγρίνιο και η κεντρική του πλατεία σήμερα, που είναι ασφυκτικά γεμάτη, δίνει το μήνυμα. Ο δημοκρατικός κόσμος, ο λαϊκός κόσμος σε κάθε γωνιά της χώρας -χθες ήμασταν στον Πειραιά, προχθές στην Κοζάνη, την προηγούμενη εβδομάδα ήμασταν στην Καρδίτσα, στα Τρίκαλα, στην Άρτα, στην Πρέβεζα, στα Γιάννενα, στην Λευκάδα, σήμερα στο Αγρίνιο- παντού, δίνει το μήνυμα της νίκης.

Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω. Δεν θα γυρίσουμε πίσω στην σκληρή λιτότητα, στα σκληρά χρόνια του ΔΝΤ. Ο ελληνικός λαός είναι αυτός που θα αποφασίζει για το παρόν και το μέλλον του και η παρουσία σας εδώ δείχνει ότι έχει ήδη αποφασίσει και για το παρόν και για το μέλλον του.

Πολίτες  του Αγρινίου και της  Αιτωλοακαρνανίας που με την μαζική σας παρουσία σήμερα εδώ ξεπερνάτε κάθε προσδοκία, ξεπερνάτε κάθε προηγούμενη συγκέντρωση εδώ στο Αγρίνιο. Μου λένε οι γνωρίζοντες ότι τους θυμίζει κάτι από τα χρόνια της δεκαετίας του 1980. Ναι λοιπόν, η παρουσία του δημοκρατικού κόσμου εδώ, σήμερα στην προοδευτική συμμαχία είναι η συνέχεια εκείνης της μεγάλης ανάτασης του λαού μας, διότι όποτε υπάρχει δημοκρατικό προσκλητήριο, ο δημοκρατικός κόσμος συσπειρώνεται και δίνει το παρών, ειδικά εδώ στην   Αιτωλοακαρνανία, στο δημοκρατικό Αγρίνιο που πάντοτε είναι το βαρόμετρο για τα αποτελέσματα σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Πολίτες του Αγρινίου, το δίλημμα της κάλπης την επόμενη Κυριακή φαίνεται ότι εσείς το γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα μας γι’ αυτό και δίνετε σήμερα μήνυμα και απάντηση με τη μαζική σας παρουσία. Οι πολιτικοί αντίπαλοί μας νόμιζαν ότι με το ψέμα, τη διαστρέβλωση, τα fake news και την προπαγάνδα θα εξασφάλιζαν την εκλογική τους νίκη. Είχαν μιλήσει μάλιστα και για θρίαμβο, και για περίπατο εκλογικό. Υποτίμησαν όμως για άλλη μια φορά το κριτήριο, τη γνώση, την εμπειρία και τη νοημοσύνη του λαού μας. Αυτού του λαό που έχει περάσει τόσα και τόσα. Που τα’ χει βάλει με τα θηρία ανήμερα. Σιγά λοιπόν, μη λυγίσει τώρα απέναντι σε αυτούς που παριστάνουν τους λέοντες αλλά δεν είναι τίποτα άλλο από χάρτινες τίγρεις. Γιατί οι αντίπαλοί μας έκαναν ένα μεγάλο λάθος. Έπεσαν οι ίδιοι στην παγίδα που πήγαν να μας στήσουν. Είναι η παγίδα της εικονικής πραγματικότητας, της μεγάλης εκλογικής απάτης. Της απάτης των δημοσκοπήσεων και των προβλέψεων που δημιούργησαν μόνοι τους για να φτιάξουν κλίμα νίκης, αλλά μέσα σε αυτή την παγίδα τώρα έπεσαν οι ίδιοι, διότι δεν ήξεραν φαίνεται, δεν διδάχτηκαν ούτε τον Γενάρη του 2015, ούτε τον Ιούλη του 2015, ούτε τον Σεπτέμβρη του 2015  ότι την τελική κρίση και απόφαση την παίρνει ο ελληνικός λαός.

Εδώ και μια τριετία, ξεσκονίζουν, διαρκώς και καθημερινώς, τα παλιά τους κοστούμια. Τα κοστούμια της εξουσίας. Εδώ και μια τριετία παιανίζουν τα φερέφωνα της διαπλοκής ότι η οικονομία καταρρέει, ότι τα μνημόνια δεν τελειώνουν, ότι η κυβέρνηση πέφτει, ότι εμείς δουλεύουμε δίχως σχέδιο και σκοπό και είμαστε καταδικασμένοι να αποτύχουμε. Και να λοιπόν που αποδεικνύεται ότι και με σχέδιο και με σκοπό δουλεύαμε όλα αυτά τα χρόνια. Και κυρίως, να λοιπόν, που ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να αποδειχθεί, ότι παρά τις δυσκολίες που περάσαμε, αυτό το σχέδιο είχε πάντα στο επίκεντρο του εσάς, τους πολλούς, τους ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας. Τους ανθρώπους της δημιουργίας, της εντιμότητας.

Με μοναδικό γνώμονα την Ελλάδα των πολλών πορευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια, όσο και αν έβαλαν τα δυνατά τους για να μη σηκώσει κεφάλι ο λαός. Δε τα κατάφεραν και δε θα τα καταφέρουν ξανά. Τυφλωμένοι από τη δίψα τους να επιστρέψουν στις θέσεις που νομίζουν ότι τους ανήκουν χάριν κληρονομικού δικαιώματος, προσπάθησαν να μας βάλουν μύρια εμπόδια.

Τι να πρωτοθυμηθούμε όλα αυτά τα χρόνια. Να θυμηθούμε τα άδεια ταμεία που μας άφησαν, προσδοκώντας στην άτακτη χρεοκοπία και στην αριστερή παρένθεση; Αργότερα, όταν δίναμε την μάχη με τους δανειστές, προσδοκούσαν την επικράτηση των δανειστών και βγαίνανε και τουιτάρανε και ανακοινώνανε «βάστα Γερά Γερούν» ώστε να μην προχωρήσει η αξιολόγηση. Βάστα γερά να κερδίσουν και άλλες θέσεις οι δανειστές και να μην κλείσουν, να μην ολοκληρωθούν οι προσπάθειές μας.

Ή να θυμηθούμε αργότερα, όταν είχαν προεξοφλήσει ότι θα εφαρμοζόταν ο κόφτης στις συντάξεις;  Ότι είχαν προεξοφλήσει ότι δεν θα παίρναμε λύση για το χρέος. Ότι είχαν προεξοφλήσει ότι από 1/1/2019 θα κοβόντουσαν οι συντάξεις στους πολλούς. Ότι είχαν προεξοφλήσει ότι δεν θα βγαίναμε στις αγορές. Διαψεύστηκαν σε όλα!

Και το χειρότερο όμως δεν ήταν οι προβλέψεις τους, αλλά η συμπεριφορά τους, διότι κάθε φορά που πετυχαίναμε νίκες υπέρ των πολλών, όταν δίναμε τρεις συνεχόμενες χρονιές το κοινωνικό μέρισμα, όταν αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό 11% και καταργήσαμε τον υποκατώτατο, όταν ακυρώσαμε τις περικοπές στις συντάξεις, τώρα που δίνουμε από το υστέρημα όλων των προηγούμενων χρόνων, από τις θυσίες του λαού μας την 13η σύνταξη που ανήκει στην τρίτη ηλικία, στα τιμημένα γηρατειά της πατρίδας μας, πάντοτε και κάθε φορά ξεπέρναγαν τα όρια.

Μας κατακεραύνωναν, γιατί λέει θέτουμε σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά της χώρας. Και ακόμα χειρότερα, την ίδια στιγμή που εδώ παρουσιάζονταν ως δήθεν φιλεύσπλαχνοι και στοργικοί απέναντι στις κοινωνικές ομάδες που υποφέρουν, πήγαιναν στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, προκειμένου να πείσουν τους δανειστές μας, μη τυχόν και μας αφήσουν, μη τυχόν και δεν περικοπούν οι συντάξεις, μη τυχόν και μας αφήσουν και προχωρήσουμε σε μέτρα κοινωνικής στήριξης και προστασίας. Δεν θα τα ξεχάσει αυτά ο ελληνικός λαός.

Και οι ίδιοι άνθρωποι, που λειτούργησαν ως σαμποτέρ όλα τα προηγούμενα χρόνια, έρχονται σήμερα να το παίξουν λυτρωτές. Αυτοί που έδωσαν τα πάντα στο ΔΝΤ και τους τεχνοκράτες ως κυβέρνηση. Αυτοί που έδιναν τα πάντα στο ΔΝΤ και τους τεχνοκράτες ως αντιπολίτευση, έρχονται τώρα να παριστάνουν τους σωτήρες. Να λοιπόν γιατί ο κόσμος θυμώνει, συσπειρώνεται και βγαίνει, γεμίζει τις πλατείες, γεμίζει τους δρόμους και θα φτάσει το μήνυμα, ηχηρό, δυνατό στην κάλπη, στις 26 του Μάη, την ερχόμενη Κυριακή.

Πολίτες του Αγρινίου, φίλες και φίλοι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας, λένε πολλοί, ότι το μεγαλύτερο κατόρθωμα της δικιάς μας διακυβέρνησης, ήταν ότι καταφέραμε εκεί που απέτυχαν διαδοχικά οι τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις. Να βγάλουμε δηλαδή τη χώρα από τα μνημόνια, να βγάλουμε τη θηλιά από το λαιμό μας και να μπορούμε να σχεδιάζουμε τώρα με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Εγώ όμως θα σας πω ότι το μεγαλύτερο κατόρθωμα δεν ήταν αυτό. Το μεγαλύτερο κατόρθωμα ήταν πως μέσα σε συνθήκες μνημονίου, μέσα σε συνθήκες σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, εμείς, και όχι οι προηγούμενοι, που λεηλάτησαν τον λαό, καταφέραμε και πετύχαμε μικρές αλλά σημαντικές νίκες για τους πολλούς.

Διότι το μεγαλύτερο επίτευγμα για εμάς είναι ότι καταφέραμε μέσα σε συνθήκες μνημονίου να δώσουμε ελεύθερη την πρόσβαση σε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας σε ιατροφαρμακευτική φροντίδα και υπηρεσίες στο Ε.Σ.Υ. Ήταν ότι καταφέραμε τα νοσοκομεία μας που είχαν ελλείμματα 900 εκατ. ευρώ ετησίως, να αποκτήσουν σήμερα πλεονάσματα 300 εκατ. ευρώ. Ήταν ότι καταφέραμε να έχουμε 19.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στο Ε.Σ.Υ. που ήταν έτοιμο να καταρρεύσει. Ήταν ότι ιδρύσαμε τα ΤΟΜΥ. Ήταν ότι καταφέραμε να εξυγιάνουμε τα οικονομικά στην υγεία και αλλού για ένα και μοναδικό λόγο: Γιατί εμείς, πολίτες του Αγρινίου και σας κοιτώ στα μάτια, σταματήσαμε και τη διαφθορά και τη ρεμούλα και τη διαπλοκή και τις μίζες. Όλα αυτά τα χρόνια έτσι εμείς πετύχαμε πλεονάσματα, εκεί που αυτοί είχαν ελλείμματα.

Το μεγαλύτερο επίτευγμα ήταν ότι παραλάβαμε μια χώρα το 2015 όπου δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας έτρωγαν αποκλειστικά από τα συσσίτια της Εκκλησίας και άλλων οργανισμών. Και βλέπαμε, τα θυμάστε καθημερινά, σκηνές με ανθρώπους απελπισμένους να ψάχνουν για τρόφιμα στους κάδους των απορριμμάτων. Αυτή ήταν η εικόνα της Ελλάδας που μας παραδώσανε το 2015. Και μέσα σε συνθήκες κρίσης και καταστροφής εμείς βρήκαμε τον τρόπο να στηρίξουμε τους αδύναμους.  Από 780 εκατ. ευρώ για την Πρόνοια σήμερα έχουμε 3 δις.

Ήμασταν εμείς αυτοί που προχωρήσαμε σε μια σειρά από πολιτικές στήριξης των αδυνάτων. Με τα επιδόματα για το παιδί,  με το επίδομα στέγης που σήμερα παίρνουν 240.000 νοικοκυριά και που παίρνουν και νέοι άνθρωποι που έχουν την ανάγκη να φτιάξουν τη ζωή τους, την οικογένειά τους και βεβαίως παίρνουν κι αυτοί, που κάποιοι τους θεωρούσαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας ως παιδιά ενός κατώτερου Θεού και σήμερα είναι εδώ μαζί μας, στις πλατείες μας, γεμίζουν τις συγκεντρώσεις μας, τους καλωσορίζουμε και θέλουμε την ισότιμη ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.

Το μεγαλύτερο κατόρθωμα για εμάς, είναι ότι καταφέραμε στην εργασία να δώσουμε τη μάχη και να μειώσαμε την ανεργία από το 28% που την παραλάβαμε το 2015 στο 19%, 9 ποσοστιαίες μονάδες, πάνω από 300.000 νέες θέσεις εργασίας, νέες δουλειές, αλλά το σημαντικότερο,  επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δώσαμε την δύναμη στον εργαζόμενο, στον εργάτη, να διαπραγματευτεί, παράλληλα θεσπίσαμε ως πραγματικό σώμα το ΣΕΠΕ, ώστε να μην μπορούν οι εργοδότες να αυθαιρετούν, να μην δουλεύουν οι εργαζόμενοι πάνω από το προβλεπόμενο όριο χωρίς υπερωρίες, και ταυτόχρονα αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11%, καταργήσαμε την ρατσιστική διάταξη για τον υποκατώτατο μισθό για τους νέους, αυτόν τον ρατσισμό απέναντι στους νέους ανθρώπους.

Αυτές ήταν οι μικρές αλλά σημαντικές μας νίκες και κατακτήσεις κατά τη διάρκεια της σκληρής επιτροπείας και των μνημονίων, και γι αυτά είμαστε πιο περήφανοι που τα καταφέραμε, ακόμα και από το ότι βγάλαμε τη θηλιά από το λαιμό μας και διώξαμε πάνω από το κεφάλι μας του τεχνοκράτες του ΔΝΤ.

Όμως όλα αυτά, πολίτες του Αγρινίου, τα πετύχαμε χάρη στο σχέδιο και την εντιμότητά μας ναι, κυρίως όμως χάρη στη δική σας στήριξη, χάρη στη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, που όταν αναγκαστήκαμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω, σε έναν δύσκολο συμβιβασμό, τον Ιούλη του 2015, προκειμένου τώρα να μπορούμε όλοι μαζί να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά, για την Ελλάδα, για τους πολλούς, για τους νέους, για τους εργαζόμενους, για την κοινωνική πλειοψηφία. Τότε, ήσασταν εσείς αυτοί που με γνωστή  τη συμφωνία πάνω στο τραπέζι δώσατε ξανά την έγκρισή σας και μας φέρατε στις θέσεις της διακυβέρνησης. Γιατί εμείς, πολίτες του Αγρινίου, ούτε μια φορά δεν ξεχάσαμε ποιοι μας έφεραν στις θέσεις της κυβέρνησης, για ποιων τα συμφέροντα εργαζόμαστε, ποιους θέλουμε να εκπροσωπούμε, για ποιους παλεύουμε να κερδίσουμε μάχες καθημερινά.

Δεν ισχυρίζομαι, πολίτες του Αγρινίου, ότι τα πάντα γύρω μας είναι παραδεισένια. Ούτε ισχυρίζομαι ότι η χώρα έχει καταφέρει να γυρίσει στη θέση που ήταν πριν την κρίση, το 2009. Ισχυρίζομαι, όμως, ότι μέσα από πολύ κόπο, έντιμο και καθημερινό αγώνα, καταφέραμε να σταματήσουμε την αιμορραγία. Ισχυρίζομαι ότι καταφέραμε να σταματήσουμε την καταστροφή. Ισχυρίζομαι ότι καταφέραμε να βγάλουμε την οικονομία μας από τη βαθιά χαράδρα της χρεοκοπίας. Ισχυρίζομαι ότι επιτέλους, τώρα, είμαστε σε ξέφωτο και μπορούμε, ναι, μπορούμε, εμείς να ορίζουμε το μέλλον μας καλύτερα από  κάθε άλλον που έρχεται να μας συμβουλεύσει, να μας καθοδηγήσει, να μας επιβάλει τις πολιτικές του.

Και φυσικά, πολίτες του Αγρινίου, ισχυρίζομαι ότι αυτή την πορεία προς τα εμπρός, τη δύσκολη πορεία προς τα εμπρός, τώρα έρχεται η ώρα ξανά εσείς να αποφασίσετε αν θα δώσετε μια νέα ορμή για να τη συνεχίσουμε. Εσείς θα αποφασίσετε αν η χώρα θα συνεχίσει προς τα εμπρός με μια κυβέρνηση που θα έχει έγνοια τους πολλούς ή θα γυρίσουμε πίσω στα σκληρά χρόνια της λιτότητας και του ΔΝΤ. Διότι τώρα που η χώρα έχει λύσει τα δεσμά της, τώρα που μπορεί κυρίαρχα να κοιτά το μέλλον της, τώρα που μπορεί να προχωρήσει με πιο γοργό βήμα στην αποκατάσταση των αδικιών της κρίσης, τώρα που μπορούμε να αρχίσει σιγά – σιγά να νιώθει και η κοινωνική πλειοψηφία ότι τελείωσαν τα μνημόνια. Διότι δεν αρκεί να ευημερούν οι αριθμοί, πρέπει να ευημερούν και οι άνθρωποι. Τώρα που έχουμε τη δυνατότητα από τις θυσίες μας, απ’ όλα όσα πετύχαμε, να δώσουμε στους πολλούς, τώρα έρχεται η ώρα της κρίσης.

Ανακοινώσαμε την προηγούμενη εβδομάδα μέτρα στήριξης ύψους 1,2 εκατομμύριων ευρώ για το 2019. Ανακοινώσαμε την καταβολή της μισής σύνταξης, γιατί τόσο μπορούμε σήμερα, ως 13ης σύνταξη, σε όλους τους συνταξιούχους ως ένα μόνιμο μέτρο που αν η οικονομία μας πάει καλύτερα, που όλα δείχνουν ότι θα πάει καλύτερα, αυτό το μόνιμο μέτρο θα μπορέσει να επεκταθεί και να διπλασιαστεί.

Και ανακοινώσαμε και τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, στην εστίαση, στην ενέργεια, στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο, προκειμένου να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι βιομηχανίες. Να δώσουμε προοπτική ανάσας στους πολλούς, που κουβάλησαν στις πλάτες τους τα βάρη της κρίσης. Και ταυτόχρονα ανακοινώσαμε για το 2020 επιπλέον μέτρα, μέσα από την άμεση καταβολή 5,5 δις ευρώ, που εμείς που βρήκαμε τα άδεια ταμεία καταφέραμε να τα μαζέψουμε με μεγάλο  κόπο, χάρη στις δικές σας θυσίες, για να οργανώσουμε το αύριο της οικονομίας και της χώρας με λιγότερα λιτότητας, περισσότερα μέτρα στήριξης για τα επόμενα χρόνια.  Και ανακοινώσαμε για το 2020 μέτρα ύψους 1,3 δις.

Και τι μας είπαν φίλες και φίλοι, πολίτες του Αγρινίου, οι πολιτικοί μας αντίπαλοι; Ότι αυτά τα μέτρα είναι λέει προεκλογικά δωράκια, τα μόνιμα μέτρα. Ότι αυτά τα μέτρα είναι λαϊκισμός, ότι αυτά τα μέτρα είναι ανέφικτο να υλοποιηθούν. Και δεν δεσμεύτηκαν  ούτε για ένα από αυτά για τη διατήρησή του για την επόμενη μέρα.

Και σας καλώ πολίτες του Αγρινίου, φίλες και φίλοι, σας καλώ να συνειδητοποιήσετε ότι όλα αυτά τα θετικά μέτρα δεν απαιτούν μόνο αριθμό πρωτοκόλλου για να κατατεθούν στη Βουλή. Δεν απαιτούν μόνο μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, 153 είχαμε προχθές, για να ψηφιστούν. Αυτά τα μέτρα για να μείνουν μόνιμα και να διατηρηθούν, απαιτούν την έγκριση τη δική σας, την έγκριση του ελληνικού λαού την επόμενη Κυριακή στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ελληνικός λαός είναι αυτός που πρέπει να αποτρέψει τον υπαρκτό κίνδυνο, αυτά τα θετικά μέτρα και η θετική πορεία της οικονομίας και του τόπου να μείνουν στα χαρτιά.

Γι’ αυτό φίλες και φίλοι, απευθύνομαι σε όλους εσάς που γεμίσατε από άκρη σε άκρη αυτή την μεγάλη πλατεία του Αγρινίου, απευθύνομαι όμως και σε όλους τους πολίτες που μας παρακολουθούν, την επόμενη Κυριακή το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτικής Συμμαχίας είναι η εγγύηση της 13ης σύνταξης για τους συνταξιούχους. Είναι η εγγύηση της μείωσης της φορολογίας για τους εμπόρους και τους καταστηματάρχες. Είναι η εγγύηση της περαιτέρω ελάφρυνσης των βαρών για τους αγρότες. Είναι η εγγύηση για τη μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού, της θέρμανσης για τους πολίτες. Είναι η εγγύηση για νέες δουλειές με αξιοπρέπεια για τους νέους και τις νέες.

Και από την άλλη πλευρά το ψηφοδέλτιο το οποίο πάνω - πάνω θα γράφει Ν.Δ., αλλά από κάτω θα έχει κάποια ψιλά γράμματα, τα οποία όσο και αν θέλουν να τα κρατήσουν ψιλά τους ξεφεύγουν και φανερώνονται στις συνεντεύξεις τους, το ψηφοδέλτιο αυτό του κου Μητσοτάκη θα είναι εντολή ακύρωσης όλων αυτών των θετικών μέτρων. Θα είναι η εντολή ακύρωσης της 13ης σύνταξης και μείωσης των υπολοίπων. Θα είναι εντολή για νέο γύρο φορολογικής αφαίμαξης, μετά τα 65 δις αφαίμαξης από το 10 έως το 14. Θα είναι εντολή για νέα βάρη στους αγρότες και τον κόσμο της υπαίθρου. Θα είναι εντολή για ένα νέο γύρο ακραίας εκμετάλλευσης των νέων εργαζομένων αυτής της χώρας.

Διότι τους ξεφεύγουν ή ηθελημένα το κάνουν, δεν έχει σημασία, ποιος ξέρει αν το έκανε επίτηδες ο κ. Μητσοτάκης ή του ξέφυγε, μικρή σημασία έχει, αποκάλυψε το βασικό πυρήνα του προγράμματός του και τώρα δεν υπάρχουν δικαιολογίες για κανέναν. Ξεκαθάρισε ο άνθρωπος ότι θέλει να εφαρμοστεί στην χώρα το πιο σκληρό πρόγραμμα του ΔΝΤ, η 7μερη εργασία, το ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ, η διάλυση της δημόσιας υγείας, η επιστροφή του μέλλοντος αυτής της χώρας στα χέρια αυτών που τη χρεοκοπήσανε και των  πολιτικών τους. Το δίλημμα λοιπόν την επόμενη Κυριακή είναι απλό και καθαρό. Δεν ψηφίζουμε απλά για το ποιο κόμμα θέλουμε να είναι πρώτο σε μια αναμέτρηση ευρωκάλπης.  Ψηφίζουμε για το αν θα συνεχίσουμε έξω από τα μνημόνια και μακριά από τις μνημονιακές πολιτικές ή αν θα επιστρέψουμε πάλι σε αυτές. Άρα, πολίτες του Αγρινίου, την Κυριακή ψηφίζουμε για τη ζωή μας, ψηφίζουμε για το μέλλον μας, ψηφίζουμε για την προοπτική των νέων ανθρώπων, ψηφίζουμε για την αξιοπρέπεια των ηλικιωμένων.

Τώρα, επιτρέψτε μου, μιας και βρίσκομαι στον τόπο σας τον αγαπημένο, να πω δυο λόγια και για την Αιτωλοακαρνανία, να πω δυο λόγια για το Αγρίνιο, να πω δυο λόγια για την περιοχή σας, τη Δυτική Ελλάδα. Γιατί όλα αυτά τα χρόνια, τα δύσκολα χρόνια, πετύχαμε πολλά για την περιοχή σας, πετύχαμε πολλά για την Αιτωλοακαρνανία. Τετραπλάσια κονδύλια εγκρίθηκαν, είτε μέσω ΕΣΠΑ, είτε μέσα από Εθνικούς Πόρους για τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας σε νέα έργα, από τα κονδύλια που είχαν εγκριθεί την τετραετία 2010-2014, από 132 εκατ. ευρώ τότε, στη δική μας θητεία 494 εκατ. ευρώ, από ΕΣΠΑ και Εθνικούς Πόρους για το νομό της Αιτωλοακαρνανίας.  Και συνολικά για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τα εγκεκριμένα κονδύλια για έργα μέσω ΕΣΠΑ και ΠΔΕ ξεπέρασαν τα 1,7 δις ευρώ στη δική μας τετραετία μας. Και θέλω να αναφέρω ενδεικτικά κάποια σημαντικά έργα για τον τόπο σας, όπως η υδροδότηση του Αιτωλικού, η ανέγερση του 7ου Γυμνασίου στο Αγρίνιο, έργα ύδρευσης και αποχέτευσης στο φράγμα Καστρακίου (17,7 εκατ. ευρώ), στους οικισμούς της Τριχωνίδας (5 εκατ. ευρώ), στη Μακρύνεια και το Αγρίνιο (3 εκατ. ευρώ), στον Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας (3 εκατ. ευρώ), στον Δήμο Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου (3 εκατ. ευρώ).

Αλλά νομίζω ότι το πιο μεγαλεπήβολο, επιβλητικό έργο, το οποίο ολοκληρώθηκε επί των ημερών μας και έμεινε στάσιμο επί πάρα πολλά χρόνια, ενδεχομένως γιατί αυτοί οι ικανοί και εμείς οι ανίκανοι και οι ερασιτέχνες, αυτοί οι ικανοί ήταν ικανοί μονάχα στις μίζες και στη διαπλοκή, εμείς τα ολοκληρώσαμε όμως τα έργα. Και αναφέρομαι στην Ιονία Οδό. Και αναφέρομαι στο μεγάλο έργο Πάτρα – Αθήνα, που έχει δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας και όλης της Δυτικής Ελλάδας να βγουν οριστικά από την απομόνωση.

Όμως στα έργα υποδομής δεν σταματάμε εδώ. Δημοπρατούμε μέσα στο καλοκαίρι το έργο κατασκευής και αναβάθμισης τμημάτων της σύνδεσης της Λευκάδας, με τον δρόμο Άκτιο – Δυτικός Άξονας, ολοκληρώνουμε το φθινόπωρο το έργο βελτίωσης και κατασκευής τμημάτων της Ε.Ο. Αγρινίου – Καρπενησίου, ολοκληρώνουμε τμήμα της οδικής σύνδεσης του Αστακού με την Ιονία Οδό και εκπονούνται οι μελέτες για τα υπόλοιπα τμήματα. Και ο κατάλογος των έργων και των υποδομών στην Αιτωλοακαρνανία είναι ατελείωτος.

Όμως, να πω ότι με νομοθετικές πρωτοβουλίες, να πω μόνο αυτό, επιλύσαμε οριστικά τα προβλήματα που από το 2009 είχαν μπλοκάρει το έργο της Μαρίνας Μεσολογγίου και ανοίξαμε το δρόμο για την ολοκλήρωση της επένδυσης και την άμεση λειτουργία της μαρίνας, ενός μεγάλου αναπτυξιακού έργου για την πόλη του Μεσολογγίου και συνολικά για τη Δυτική Ελλάδα.

Στoν χώρο της Υγείας, στο Νοσοκομείο Αγρινίου διορίστηκαν πάνω από 35 μόνιμοι νέοι γιατροί, ενώ αυξήθηκε και το νοσηλευτικό και το λοιπό προσωπικό. Ιδρύσαμε και λειτουργήσαμε 4 Τοπικές Μονάδες Υγείας, (3 στο Αγρίνιο, 1 στο Μεσολόγγι), ενώ ενισχύουμε με προσωπικό  και αναβαθμίζουμε όλα τα Κέντρα Υγείας του Νομού.

Στην Παιδεία, παραδίδουμε στην τοπική κοινωνία 3 νέα νηπιαγωγεία σε Αγρίνιο και Νεάπολη και το ανακατασκευασμένο 2ο Γυμνάσιο-Λύκειο στη Ναύπακτο, ενώ χρηματοδοτούμε την αναβάθμιση των δημοτικών παιδικών σταθμών του Νομού. Ενώ με τον νέο νόμο για το νέο χάρτη των ΑΕΙ, που φύγαμε πια απ’  αυτόν τον αναχρονιστικό διαχωρισμό σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, η περιοχή, μετά από χρόνια αγώνων, αποκτά μία Πανεπιστημιακή Γεωπονική Σχολή, με Τμήματα στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι, και με επιπλέον δέσμευση για καθηγητικό προσωπικό και οικονομική ενίσχυση.

Παραδώσαμε, επίσης, το κλειστό του Αγρινίου, που εκκρεμούσε για 20 χρόνια. Ενώ, επιπλέον, χρηματοδοτούμε την αναβάθμιση του Γηπέδου του Παναιτωλικού καθώς και την ανακατασκευή του γηπέδου της Βόνιτσας.

Και στον αγροτικό τομέα πετύχαμε πολλά. Τα καθυστερημένα από το παρελθόν χρήματα αποδόθηκαν. Η νέα ασφαλιστική και φορολογική πολιτική ελαφραίνει τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών. Ο νόμος για τα Βοσκοτόπια απελευθερώνει εκτάσεις για τους παραγωγούς. Ενώ με τις κρατικές ενισχύσεις De minimis  των  Χριστουγέννων,  5000 κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας έλαβαν το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό ενίσχυσης που δόθηκε σε νομό, ύψους 3,6 εκ. ευρώ.

Πολίτες λοιπόν του Αγρινίου, της Αιτωλοακαρνανίας και της Δυτικής Ελλάδας, ιδιαίτερα άνθρωποι του μόχθου και της δουλειάς αλλά και της παραγωγής, το ερώτημα είναι σε ποιον θα εμπιστευτούμε το μέλλον μας. Θα εμπιστευτούμε το μέλλον μας σε αυτούς που μας χρεοκόπησαν ή σε αυτούς που μας έβγαλαν από την χρεοκοπία; Θα εμπιστευτούμε το μέλλον μας σε αυτούς που δίνουν μάχη για να προχωρήσουμε μπροστά ή θα ξαναγυρίσουμε πίσω; Η απάντηση έχει δοθεί. Την βλέπω στα πρόσωπά σας. Την βλέπω στην παρουσία σας σήμερα εδώ. Δεν γυρίζει πίσω η Ελλάδα. Δεν γυρίζουμε πίσω.

Έχουμε, πολίτες του Αγρινίου, ένα μεγάλο όραμα και ένα σαφές σχέδιο για την Ελλάδα της νέας εποχής. Υπάρχει όμως μια βασική προϋπόθεση για να υλοποιηθούν αυτά. Και αυτή, πέραν της ψήφου την ερχόμενη Κυριακή, είναι και η ενότητα του λαού μας.

Και επιτρέψτε μου να πω δυο λόγια γι αυτό, εδώ, στο δημοκρατικό Αγρίνιο. Ξέρω ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι πόνταραν και ποντάρουν τα πάντα στην παραπληροφόρηση και στον διχασμό. Έχει εμπειρία ο τόπος από τέτοιες ενέργειες και πάντοτε αυτοί που βρέθηκαν απέναντι στη δημοκρατική παράταξη του τόπου εκεί πόνταραν. Στον διχασμό και στην παραπληροφόρηση. Το έκαναν όταν κυβέρνησαν, προσπαθώντας πάντα να στρέψουν την μία κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη. Το έκαναν και ως αντιπολίτευση, προσπαθώντας να μας χωρίσουν μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις για τα εθνικά μας θέματα, που θα έπρεπε να ήμασταν όλοι ενωμένοι, αλλά αυτοί για το πρόσκαιρο πολιτικό όφελος, προσπάθησαν να μας διχάσουν ανάμεσα σε δήθεν εθνικόφρονες και προδότες.

Στην ιστορία αυτού του τόπου, όμως, ο διχασμός έφερε μονάχα δεινά. Και αυτοί που δίχασαν, το έκαναν μόνο για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους αμιγώς ιδιοτελή και πρόσκαιρα μικροπολιτικά συμφέροντα. Αδιαφορώντας για τις συνέπειες στη χώρα και στην κοινωνία. Εμείς πιστεύουμε βαθιά ότι η ενότητα του λαού μας είναι η μοναδική εγγύηση για να ανακτήσουμε τη συλλογική μας αυτοπεποίθηση. Εμείς λοιπόν επιδιώκουμε να ενώσουμε δυνάμεις. Για αυτό και σας μιλάμε για τους πολλούς. Οι πολλοί ενώνουν, δεν διχάζουν. Οι ελίτ είναι αυτές που διχάζουν για να εξυπηρετήσουν τα ιδιοτελή τους  συμφέροντα εις βάρος των πολλών, εις βάρος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Απευθύνομαι λοιπόν από εδώ, από την πόλη του Αγρινίου στη πλατιά πλειοψηφία των  Ελληνίδων και των Ελλήνων. Δεν μας ενδιαφέρει τόσο η κομματική καταγωγή του καθενός.  Άλλωστε η κρίση ήταν αυτή που διέλυσε τις παλιές πολιτικές ταυτότητες και έφερε στο προσκήνιο ένα νέο πλειοψηφικό ρεύμα που απαίτησε ένα πράγμα, να αλλάξει πορεία η χώρα. Να πορευτούμε με δυσκολίες, τις ξέραμε τις δυσκολίες, αλλά με εντιμότητα, να δώσουμε μαζί τον αγώνα για την προκοπή αυτού του τόπου.

Αυτό το πλειοψηφικό ρεύμα είναι ενεργό και υπαρκτό σήμερα. Πλημμυρίζει σήμερα τη μεγάλη πλατεία του Αγρινίου. Πλημμυρίζει σε κάθε μας συγκέντρωση πλατείες, γυμναστήρια, δρόμους. Είναι οι άνθρωποι του αγώνα, είναι οι παλιότερες αλλά και οι νεότερες γενιές της Αριστεράς που έδωσαν τις μάχες στην Ελλάδα της επίπλαστης ευημερίας,  Είμαστε όλοι εδώ εμείς που αναλάβαμε ο καθένας όσο του αναλογούσε μεγάλες ευθύνες στα δύσκολα για τη χώρα. Είναι ο κόσμος της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης που πρωταγωνίστησε πάντοτε στους μεγάλους αγώνες στον τόπο μας για τις μεγάλες προοδευτικές τομές. Στη δεκαετία του ΄60 το 114, στη μεταπολίτευση, στη γενιά του Πολυτεχνείου, αργότερα στη μεγάλη πολιτική αλλαγή το ΄81, και αργότερα στην προσπάθεια ο τόπος να μείνει όρθιος, και το ΄15 στη μεγάλη πολιτική ανατροπή.

Είναι αυτός ο κόσμος που ξέρω ότι είναι πλειοψηφικός σήμερα εδώ. Που αργότερα αισθάνθηκε προδομένος από την πρόσδεση της ύστερης ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στο άρμα του νεοφιλελευθερισμού και της διαπλοκής. Και γι αυτό σήμερα είναι εδώ, είναι μαζί μας, δίνει μαζί μας τη μάχη, είναι μπροστάρης στον μεγάλο αγώνα για τη μεγάλη προοδευτική πορεία του τόπου και την προκοπή. Αλλά είναι επίσης, και δεν θέλω αυτό να το ξεχνάτε, είναι επίσης και  μετριοπαθής κόσμος, πολίτες που προέρχονται από τον συντηρητικό χώρο, αλλά έχουν βαθιά δημοκρατικά αντανακλαστικά, βαθιά πίστη στην πατρίδα μας και τις δυνατότητες της.

Όλοι αυτοί βρέθηκαν σε διαφορετικά μετερίζια τις προηγούμενες δεκαετίες. Σήμερα όμως τους έχει ενώσει η κοινή τους αγωνία για το μέλλον της πατρίδας μας. Και αυτοί φίλες και φίλοι, αυτοί και αυτές είναι οι πολλοί  στους οποίους αναφέρομαι. Είναι οι χιλιάδες. Είναι τα εκατομμύρια. Είναι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Αυτοί είναι το πρόσωπο της Ελλάδας των πολλών. Γι’ αυτούς δώσαμε τις μεγάλες μάχες και σε αυτούς ανήκουν οι μεγάλες νίκες. Και ξέρω πολύ καλά, ότι αυτοί είναι που θα υπογράψουν και τις μεγάλες νίκες του μέλλοντος, συνεπικουρούμενοι πάντα απ’  αυτούς που δίνουν το πρόσταγμα, είναι μπροστά, στην πρώτη γραμμή, που είναι οι νέοι και οι νέες της πατρίδας μας, οι νέοι και οι νέες που έδωσαν τους μεγάλες αγώνες και τις μεγάλες νίκες, τους δημοκρατικούς αγώνες, και που φέτος, για πρώτη φορά, οι 17ρηδες έως 21 χρόνων για πρώτη φορά ψηφίζουν, χιλιάδες νέα παιδιά, νέοι άνθρωποι. Ας τους εμπιστευτούμε και ας τους πούμε, κρίνετε εσείς τι θα κάνετε για το μέλλον σας, αλλά μην παραδώσετε τα όπλα σας, μην παραδώσετε τις σφαίρες σας. Να πάτε στην κάλπη την Κυριακή και νά’ στε εσείς αυτοί που θα κρίνετε το αποτέλεσμα για το μέλλον σας, για το μέλλον του τόπου, γιατί το μέλλον σας ανήκει.

Γι’ αυτό λοιπόν, πολίτες του Αγρινίου, γι αυτό λοιπόν σας καλώ όλους και όλες. Ενωμένοι και αποφασισμένοι, να πάμε μέχρι τις κάλπες την άλλη Κυριακή. «Με λογισμό και μ’ όνειρο» όπως έγραφε ο Σολωμός στους Ελεύθερους Πολιορκημένους του Μεσολογγίου. Εμείς  άλλωστε, όλοι εμείς, για 8 ολάκερα χρόνια υπήρξαμε πολιορκημένοι. Όμως τώρα είμαστε ελεύθεροι. Είμαστε ελεύθεροι να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Είμαστε ελεύθεροι εμείς να παίρνουμε αποφάσεις για το μέλλον μας. Να ορίζουμε τις τύχες μας, να τις κρατάμε στα χέρια μας. Και ενωμένοι,  κάτω από έναν κοινό σκοπό, μπορούμε να χτίσουμε ξανά την πατρίδα μας με τα δικά μας τα  χέρια. Τα χέρια της δουλειάς, τα χέρια της εντιμότητας, τα χέρια του μόχθου, τα χέρια του αγώνα. Αυτά είναι τα χέρια των πολλών.

Μας αξίζει ένα μέλλον που θα δημιουργήσουμε εμείς. Όπως αξίζει και στις επόμενες γενιές αυτού του τόπου. Σας ευχαριστώ θερμά γι αυτή τη συγκλονιστική παρουσία σήμερα. Η συγκλονιστική σας παρουσία δίνει το μήνυμα της νίκης, δίνει το μήνυμα της συνέχειας, δίνει το μήνυμα της δημοκρατικής πνοής της πατρίδας μας.

Γεια σας. Σας ευχαριστώ!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL