Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.8°C
2 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.2°C18.5°C
2 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.6°C15.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.5°C14.6°C
1 BF 59%
Το "γαλάζιο" πρόγραμμα μετριάζει τις προσδοκίες για την εκλογική επίδοση της Ν.Δ. / ...Έκρυψε τον πήχη η Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το "γαλάζιο" πρόγραμμα μετριάζει τις προσδοκίες για την εκλογική επίδοση της Ν.Δ. / ...Έκρυψε τον πήχη η Ν.Δ.

Τον πήχη των ευρωκλογών φρόντισε να... κρύψει το ηγετικό επιτελείο της Ν.Δ. στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, μία εβδομάδα πριν το "δημοψήφισμα" της 26ης Μαΐου. Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζονται να έχουν απόλυτη επίγνωση του αρνητικού αντίκτυπου που προκαλεί σε μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος η αποκάλυψη των πτυχών του "γαλάζιου" οικονομικού προγράμματος. Οι διθυραμβικές δηλώσεις του προέδρου της Ν.Δ. περί "συντριπτικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ" στις ευρωεκλογές δίνουν πλέον τη θέση τους στη συγκρατημένη αναφορά "η μπάλα πρέπει να είναι χαμηλά όσο κι αν κερδίσουμε". Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις τελευταίες συνεντεύξεις του καθιστά σαφές το εξής: "Δεν θα δώσω ποσοστό για το εκλογικό αποτέλεσμα".

"Άδειασε" τον Αυγενάκη

Σε αυτό το φόντο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι υπόνοιες του Λευτέρη Αυγενάκη περί "διάθεσης ορισμένων να αλλοιώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα" αποσκοπούσαν στην κινητοποίηση της "γαλάζιας" βάσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχθές το βράδυ (Star) "άδειασε" τον γραμματέα της Ν.Δ., καθώς υπογράμμισε ότι "δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα". Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης είχε καλέσει τον πρόεδρο της Ν.Δ. να αποδοκιμάσει τις δηλώσεις του γραμματέα της Ν.Δ., αλλιώς "θα είναι πια φανερό ότι η ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει ακόμα και σχεδιασμούς πρόκλησης τεχνητής πολιτικής ανωμαλίας". Σημειώνεται ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. αλλά και οι υπόλοιπες αντιπολιτευτικές δυνάμεις απέφυγαν να υιοθετήσουν τις αναφορές του Λευτέρη Αυγενάκη.

Προστάτης των εργαζομένων

Το επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ. καταβάλλει απέλπιδες προσπάθειες ώστε να περιοριστεί ο σάλος που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το επταήμερο "με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζόμενων". Μόλις την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος της Ν.Δ. φόρεσε φιλεργατικό προσωπείο και δήλωσε σε εκδήλωση για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους ότι "η περιφρούρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για εμάς"! Δεν πέρασε ωστόσο απαρατήρητο το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση δεν είχε ανακοινωθεί από το γραφείο Τύπου του κόμματος, ενώ παρέμεινε άγνωστος και ο φορέας που τη διοργάνωσε! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχθές επισήμανε ότι "δεν εννοούσα επταήμερη εργασία".

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αξιωματική αντιπολίτευση τα επόμενα 24ωρα θα επιδιώξει να εξωραΐσει το πρόγραμμά της προβάλλοντας τις δεσμεύσεις ότι "κανένα παιδί στην Ελλάδα δεν θα μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών, θα χορηγήσουμε εφάπαξ επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί και θα επεκτείνουμε την προστασία από απόλυση για την περίοδο του τοκετού από 18 μήνες σε 24 μήνες".

Ωστόσο, το επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ. θα εστιάσει και στην ατζέντα της ανομίας για την προσέλκυση των ακραιφνών δεξιών ψηφοφόρων. Άλλωστε, όπως διαμήνυσε σε ομιλία του στη Λάρισα ο πρόεδρος της Ν.Δ. "η βασική προτεραιότητά μας είναι η αποκατάσταση της ασφάλειας στον τόπο, καθώς η επόμενη κυβέρνηση δεν θα εκβιάζεται από τριάντα κουκουλοφόρους"…

Οι "αλήθειες" του Μάνφρεντ Βέμπερ

"Επειδή ο κ. Βέμπερ είναι απέναντι στον κ. Τσίπρα, δεν σημαίνει ότι είναι ανθέλληνας" ισχυρίστηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν χάνει ευκαιρία ώστε να... διαφημίζει τη στενή του σχέση με τον υποψήφιο πρόεδρο της Κομισιόν. Ισχυρίζεται δε "ότι ο Μανφρεντ λέει αλήθειες".

Η "Α" σταχυολογεί ορισμένες από τις "αλήθειες" του υποψήφιου προέδρου της Κομισιόν με τη σημαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

- "Κοινωνικό είναι ό,τι δημιουργεί θέσεις εργασίας. Οι νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα, τη Μάλτα ή τη Ρουμανία δεν στρέφονται προς εμένα ζητώντας έναν πανευρωπαϊκό κατώτατο μισθό ή μια ευρωπαϊκή ασφάλεια ανέργων" δήλωσε σε συνέντευξή του στο Δίκτυο των Συντακτών της Γερμανίας.

- Απορρίπτει κατηγορηματικά το ευρωπαϊκό ταμείο ασφάλισης της ανεργίας, καθώς "κάθε κράτος - μέλος πρέπει να αναλαμβάνει μόνο του την ευθύνη της οικονομικής πολιτικής του και των συνεπειών της". Σημειώνεται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς έχει ήδη υποβάλει σχέδιο για την ευρωπαϊκή ασφάλιση έναντι της ανεργίας. Σύμφωνα με αυτό, τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να υιοθετήσουν τη δημιουργία ενός ταμείου σταθεροποίησης για την ανεργία στο οποίο θα συμβάλλουν ανάλογα με το ΑΕΠ τους. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν -και προερχόμενος από το ΕΛΚ- Ζαν Κλοντ Γιουνκερ έχει ταχθεί απερίφραστα υπέρ του σχεδίου...

- Σε σχέση με τους σχεδιασμούς του αυστριακού Καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς να ψαλιδίσει τα επιδόματα παιδιού ανέφερε "όποιος πληρώνει έχει το δικαίωμα στο πλήρες ποσό".

- Αποκρυστάλλωσε το στίγμα του νέου εθνικιστικού ρεύματος που εντοπίζεται στους κόλπους του ΕΛΚ καθώς: "Οι λαϊκιστές αποτυγχάνουν στο μεταναστευτικό. Οι σοσιαλιστές και οι κομμουνιστές, όπως ο Τσίπρας στην Ελλάδα, δεν μπορούν να προστατεύσουν τα σύνορα".

- Δηλώνει επανειλημμένως - σε αντίθεση με την επίσημη ελληνική θέση - ότι "η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε.".

Στο προσκήνιο ο Μισέλ Μπαρνιέ

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ δεν χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης ακόμα και εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Αντίθετα, η υποψηφιότητα του έμπειρου Γάλλου πολιτικού και διαπραγματευτή της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ για την προεδρία της Κομισιόν κερδίζει πολλούς υποστηρικτές στους κόλπους της ευρωπαϊκής Δεξιάς.

Σε αυτό το φόντο, στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στην Ευρωβουλή σχολιάζει στο περιοδικό "Politico" ότι "δεν πιστεύω πως υπάρχει περίπτωση να δούμε τον Βέμπερ στην προεδρία της Κομισιόν. Υπάρχουν αυτοί που δεν θέλουν να τον βλέπουν καν ως υποψήφιο, άλλοι που προβληματίζονται από τους δεσμούς του με τον Όρμπαν κι εκείνοι που θεωρούν πως στερείται παντελώς εμπειρίας σε κορυφαία θέση ευθύνης".

Καταλήγει δε σε σκωπτικό τόνο ότι "η μόνη περίπτωση να αναλάβει τη θέση είναι αν κάποιοι θελήσουν να μετατρέψουν την Κομισιόν σε γραφείο γραμματειακής υποστήριξης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου"...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL