Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Εκστρατεία για τον ΖΑΚ: Κεντρική υπόθεση για τη Διεθνή Αμνηστία παγκοσμίως

Εκστρατεία για τον ΖΑΚ: Κεντρική υπόθεση για τη Διεθνή Αμνηστία παγκοσμίως στο πλαίσιο της παγκοσμιας ημέρας κατά της ομοφοβίας - τρανσφοβίας και του Pride.

Σήμερα, 17 Μαΐου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και της Τρανσφοβίας. Με την αφορμή αυτή, θέλουμε να σας ενημερώσουμε για την παγκόσμια εκστρατεία μας, με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

Ως Διεθνής Αμνηστία, παίρνουμε περισσότερες πρωτοβουλίες ώστε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την ορατότητα της υπόθεσης στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.

Πρώτον, η εκστρατεία για τον Ζακ αποτελεί την κεντρική υπόθεση που αναδεικνύουν τα τμήματα της Αμνηστίας σε όλο τον κόσμο σήμερα 17 Μαΐου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ομοφοβίας και της Τρανσφοβίας, με υλικό που δημιουργήθηκε ειδικά γι' αυτόν τον σκοπό.

Με αυτή την αφορμή, η μητέρα του Ζακ, Ελένη Κωστοπούλου, έγραψε και μας έδωσε ένα κείμενοστο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας. Το εξαιρετικά συγκινητικό αυτό κείμενο, μπορείτε να δείτε εδώ: https://bit.ly/2WdfRQM

"Ο Ζακ ήταν ο πρωτότοκός μου. Ήταν ένα λαμπρό γλυκό μικρό αγόρι που φώτιζε τη ζωή μου σαν ένα τεράστιο αστέρι. Τον έλουζα με την αγάπη και τη φροντίδα μου. Συνήθιζε να κρατά το αγαπημένο του λούτρινο ζωάκι, τον πίθηκό του, και πάντα να χαμογελά.Καθώς μεγάλωνε, μπορούσα να δω καθαρά πόσο ευγενικός και συμπονετικός ήταν. Ποτέ δεν τον άκουσα να λέει κακή λέξη σε κανέναν, και καταλάβαινε τα συναισθήματα των ανθρώπων και τους συμπονούσε.Στην πέμπτη τάξη, ο δάσκαλός του μου είπε ότι ο Ζακ ήταν ο μοναδικός μαθητής που έκανε παρέα με ένα ξένο αγόρι που είχε έρθει στην τάξη. Ανέπτυξε μια καλλιτεχνική πλευρά, αγαπούσε τον χορό και άκουγα συχνά την τραγουδιστή φωνή και τα χορευτικά του βήματα στο δάπεδο του υπνοδωματίου".

"Έπειτα, ενηλικιώθηκε και άρχισαν οι μάχες του. Ο Ζακ ήταν περήφανος για το ποιος ήταν, αλλά σύμφωνα με τα πρότυπα κάποιων ανθρώπων, έβγαινε έξω από τις νόρμες. Κλήθηκε να αντιμετωπίσει την απόρριψη, τη βία και τις προκαταλήψεις λόγω των επιλογών του. Αλλά αποφάσισε να αντισταθεί, να υπερασπιστεί όχι μόνο τον εαυτό του, αλλά και όλους τους καταπιεσμένους ανθρώπους. Άκουγε τις ιστορίες τους, τους ενθάρρυνε, τους βοηθούσε και διαδήλωνε μαζί τους."

"Ο Ζακ ήταν ένας γενναιόδωρος, ανιδιοτελής άνθρωπος. Μοιραζόταν ό, τι είχε με τους άλλους, δεν απογοήτευε ποτέ κανέναν, ήταν εκεί όταν τον χρειάζονταν. Ανακοίνωσε στον κόσμο ότι ήταν οροθετικός, εκθέτοντας τον εαυτό του με σκοπό να βοηθήσει άλλους και άλλες που είχαν το ίδιο πρόβλημα. Ήθελε όλοι να γνωρίζουν και να εκπαιδεύονται, να τους προσφέρει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον."

"Ο πατέρας του Ζακ συχνά του έλεγε: «Δεν πρόκειται να αλλάξεις τον κόσμο». Αλλά είμαι σίγουρη ότι ο Ζακ πίστευε ότι θα μπορούσε να το κάνει - ή τουλάχιστον να προσπαθήσει. Το χρωστούσε στον εαυτό του και στους συνανθρώπους του."

"Στη συνέχεια, δεχτήκαμε μια κλήση στη μέση της νύχτας. Μια κλήση που έκανε τον κόσμο μου να καταρρεύσει και να διαλυθεί. Ο Ζακ ήταν νεκρός. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Δεν θα το δεχόμουν. Ήταν αδύνατο. Ήταν φρικτό. Οι ειδήσεις άρχισαν να περιγράφουν μια υποτιθέμενη ληστεία, εθισμό στα ναρκωτικά, μια ανάγκη για κλοπή, έναν διαφορετικό άνθρωπο. Και έπειτα εικόνες βίας, μίσους, σκοτωμού, δολοφονίας."

Μέρα με τη μέρα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η αστυνομία απεικόνιζαν τον Ζακ ως κάτι που δεν ήταν. Ήταν εύκολο να το κάνουν, ήταν προς όφελός τους, ήταν κάλυψη για τις πράξεις τους. Αρνήθηκα να πιστέψω οτιδήποτε από αυτά. Γνώριζα τον γιο μου. Ποτέ δεν είχε βλάψει κανέναν. Γνωρίζω επίσης ότι η αλήθεια δεν τρέχει ποτέ, απλώς περπατάει. Στο τέλος, όλα τα ψέματα και οι ψευδείς κατηγορίες τους διαλύθηκαν. Όλος ο κόσμος είδε ποιος ήταν ο Ζακ - μέσω των πράξεών του, των γραπτών του, των εικόνων του, των παραστάσεων του.

Στο μεταξύ, συγκλονίστηκα από την υποστήριξη χιλιάδων ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη για να ζητήσουν δικαιοσύνη για τον Ζακ. Έμεινα έκπληκτη από τον αριθμό των ατόμων που τον είχαν γνωρίσει, τον είχαν αγαπήσει και τους είχε αγγίξει η προσωπικότητά του. Συγκινήθηκα από την αγάπη και τον σεβασμό τους γι’ αυτόν, καθώς μοιράζονταν ιστορίες για το πώς τον συνάντησαν ή για όσα είχε κάνει για αυτούς.

Τα δύο άτομα που ξυλοκόπησαν τον γιο μου μέχρι θανάτου είναι ελεύθερα. Είναι στο σπίτι τους με τις οικογένειές τους, τρώνε μαζί, γελούν, συνεχίζουν με τις ζωές τους. Οι αστυνομικοί που είναι ύποπτοι για συμμετοχή στη δολοφονία του Ζακ είναι επίσης ελεύθεροι. Το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων τους έχει επιβάλει κυρώσεις που δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί.

Όσο για μένα και την οικογένειά μου, πηγαίνουμε σε έναν τάφο για να είμαστε κοντά στον γιο μας, μιλάμε μαζί του στα όνειρά μας... πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε και να διαχειριστούμε αυτή την τεράστια απώλεια.

Τώρα η οικογένειά μου περιμένει τη δικαιοσύνη, την εξιλέωση. Είναι καθήκον μας, ως οικογένεια του Ζακ, να συνεχίσουμε τον αγώνα, να διασφαλίσουμε ότι κάθε ανθρώπινη ζωή θα εκτιμάται και θα αντιμετωπίζεται με σεβασμό, και ότι όλοι θα πληρώνουν για τα λάθη τους, για όσα έκαναν και όσα δεν έκαναν.

Υπάρχει μια εικόνα του Ζακ με ανοιχτά χέρια και ένα σύμβολο μπροστά στο στήθος του που γράφει «δωρεάν αγκαλιές». Αυτός ήταν ο Ζακ. Είχε μια μεγάλη καρδιά, μια μεγάλη αγκαλιά που τους χωρούσε όλους/ες και όλα.

 

Επιπλέον, εδώ μπορείτε να δείτε την αγγλική εκδοχή του, όπως δημοσιεύτηκε στη Huffington Post: https://bit.ly/2JlYPKk

Δεύτερον, η εκστρατεία για τον Ζακ θα αποτελέσει τη μία από τις δύο υποθέσεις παγκοσμίως, που θα αναδείξει η Διεθνής Αμνηστία στο πλαίσιο των εορτασμών του Pride, μαζί με εκείνη για τη δολοφονία της Marielle Franco. Τέλος, τρίτος σταθμός θα είναι η ανάδειξη των δύο υποθέσεων στις κινητοποιήσεις για την επέτειο 50 χρόνων από την εξέγερση του Stonewall, στις 28 Ιουνίου.

Σαν Ελληνικό Τμήμα, δημοσιοποιήσαμε σήμερα ένα κείμενο στο avmag.gr (Antivirus Magazine), όπου παρουσιάζουμε την παγκόσμια εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας για τον Ζακ, και τις συγκεκριμένες αυτές πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://bit.ly/2VH0b98

Σας καλούμε να συμμετάσχετε κι εσείς στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες μας, στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής. Υπογράψτε την έκκληση προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οι υπογραφές από όλο τον κόσμο θα δώσουν και αυτές το δικό τους ηχηρό μήνυμα από όλες και όλους μας!

#Justice4ZakZackie

 

Η Διεθνής Αμνηστία απαιτεί δικαιοσύνη για τον Ζακ. Λάβετε τώρα δράση.

Εδώ, η παγκόσμια εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας, με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης για τον θάνατο του Ζακ.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Τι μάθαμε από την υπόθεση Δημάκη

Η υπόθεση του Βασίλη Δημάκη έληξε τελικά με την ικανοποίηση του αιτήματός του. Και η κατάληξη της υπόθεσης δείχνει ότι ο άνθρωπος αυτός, που διεκδίκησε το δικαίωμα να μορφωθεί και να αναδείξει τις δεξιότητές του, παρότι φυλακισμένος, ταλαιπωρήθηκε άδικα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο