Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Άξιοι όλοι τους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άξιοι όλοι τους

Του Πέτρου ΚΑΤΣΑΚΟΥ

Ακόμα μία τεράστια επιτυχία της ελληνικής Δικαιοσύνης που πέρασε στα ψιλά της επικαιρότητας ήταν η απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης να τιμωρήσει τελεσίδικα με ποινή φυλάκισης πέντε μηνών με αναστολή τον 80χρονο σήμερα μπαρμπα-Θόδωρο από τη Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής γιατί στις 10 Ιουλίου του 2013 -όντας 73 ετών τότε- είχε δείρει μόνος του, σύμφωνα με τις καταθέσεις των αστυνομικών, με γυμνά χέρια μια ολόκληρη διμοιρία των ΜΑΤ.

Ο συνήγορος του κατηγορούμενου στη δίκη υπογράμμισε ότι ο εντολέας του έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τους αστυνομικούς και γι' αυτό τον λόγο κατέθεσε μήνυση, η τύχη της οποίας είναι άγνωστη, με τον ίδιο τον μπαρμπα-Θόδωρο να καταθέτει ότι δέκα άνδρες των ΜΑΤ τον κρατούσαν και τον χτυπούσαν χωρίς να μπορεί να προβάλει αντίσταση. «Δέκα παλικάρια στην ηλικία των εγγονών μου με κρατούσαν και με χτυπούσαν. Ποια αντίσταση να προβάλω; Έχω ακόμη το αιμάτωμα που μου άφησαν στο μάτι» επανέλαβε στο δικαστήριο ο γηραιός κάτοικος της Χαλκιδικής που το 2013 συμμετείχε και αυτός στις αντιεξορυκτικές διαδηλώσεις που ζητούσαν την έξωση της Eldorado Gold από τη γη τους.

Ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την ενοχή του, καθώς πείστηκε ότι επρόκειτο για μια «καθόλα νόμιμη σύλληψη», την οποία «με απότομες και βίαιες κινήσεις» επιχείρησε να αποφύγει.

Παρότι η διάγνωση των γιατρών για τους τραυματισμούς του μπαρμπα-Θόδωρου από τα χτυπήματα των ΜΑΤ εκείνη τη μέρα ήταν: εγκεφαλική διάσειση, οίδημα και εκχύμωση βλεφάρων άμφω, τραυματικό υπόσφαγμα άμφω, τραυματική απόπτωση ενδοθηλίου κερατοειδούς χιτώνος, εκ του βυθού του οφθαλμού α) δεξιός οφθαλμός περιθηλιαία φλογοειδής αιμορραγία στη 12η ώρα, οίδημα στην ωχρά κηλίδα, υποαμφιβληστροειδής αιμορραγία στην 6η ώρα, ενώ παρουσίασε επίσης  και έντονη σημειολογία εγκεφαλικής διάσεισης - ο εισαγγελέας της έδρας έκρινε πως όλα αυτά οφείλονταν στις κινήσεις που ο ίδιος έκανε ώστε να αποφύγει τη σύλληψη πέφτοντας ξανά και ξανά πάνω στα κλομπ των αστυνομικών που προφανώς και δεν έκαναν τίποτε περισσότερο... από όσα προβλέπουν τα εγχειρίδια της αστυνομίας για τη χειροπέδηση.

Τεράστια λοιπόν η επιτυχία τη Δικαιοσύνη που αξιοποίησε ως μάρτυρες κατηγορίας αστυνομικούς που δεν ντράπηκαν να καταθέσουν ότι τους έδειρε ένας 73χρονος γέροντας με τη μαγκούρα που χρησιμοποιούσε για να περπατήσει. Άξιοι όλοι τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL